KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Plukkeveer, livmoderen bliver hård

Plukkeveer er muskelsammentrækninger i livmoderen, der gør at livmoderen spænder op og bliver hård. Plukkeveer er ukoordinerede  muskelsammentrækninger, hvilket gør at de nok kan mærkes ubehagelige eller gøre dig stakåndet, men at de ikke er kraftige nok til at kunne skubbe barnet ud af livmoderen (modsat rigtige veer), gør at livmoderen åbner sig.

Det er normalt at have plukkeveer. Alle muskler skal trænes, hvis de skal kunne gøre et godt arbejde. Man kan sige, at plukkeveer er en naturlig træning af en livmoderen til fødslen.

Hvordan mærkes plukkeveer?

Det er engang kommet mig for øre at gravide i gennemsnit har 400 plukkeveer om dagen. Heldigvis sker langt de fleste plukkeveer helt uden at man mærker til det. De fleste gravide kan dog mærke de kraftigste plukkeveer, især i den sidste del af graviditeten, hvor livmoderen er stor.

Plukkeveer mærkes ved at maven (livmoderen) bliver hård. Hvis livmoderen er stor, kan det gøre at man lige mister pusten eller lige må stå stille indtil plukkeveen er væk igen. Mest fordi, at det er ubehagelig at bevæge sig, mens plukkeveen er der – ikke fordi den gør ondt.

Plukkeveer- kvinde med plukkerve

Kendetegnende for plukkeveer:

  • Plukkeveer kommer ofte af provokation, fysisk aktivitet hos mor eller baby.
  • Plukkeveer aftager, når du (og din baby) er i hvile.
  • Plukkeveer er uregelmæssige – kommer som vinden blæser og hvor lang tid de tager er helt forskellig.
  • Plukkeveer gør ikke rigtig ondt, selvom de kan mærkes.

Gør dine plukkeveer ondt, så læs videre!

Er dine plukkeveer smertefulde?

Plukkeveer går først hen og bliver et problem, hvis man er plaget af dem konstant og hele tiden og/eller hvis de er smertefulde.

Hvis plukkeveerne bliver rytmiske og insisterende, er det et tegn fra kroppen til dig om at du bør tage den mere med ro. Plukkeveerne kan komme i situationen, men kan også komme forsinket, så du først dagen efter du har været (for) aktiv, har en helt masse (ubehagelige) plukkeveer.

Er din livmoder hyperaktiv, så skal du tage den med ro. Fraværet af aktivitet (at ligge helt stille) bør få livmoderen i ro igen.

Hvis sammentrækningerne ikke forsvinder, når du lægger dig ned, skal du tage det alvorligt. Det kan være begyndende veer – og ikke plukkeveer. Hvis du er langt fra din termin og aktiviteten i livmoderen modner den nederste del af livmoderen, taler man om truende for tidlig fødsel. Er det begyndende veer, du har, kan du føde af dem. Er du langt før din termin, er det virkelig dårligt og man vil, hvis det tager til, gøre hvad man kan for at undgå at du føder.

Det er altid vigtigt at tale med en fagperson, hvis du synes, at du mærker mere til dine plukkeveer, end hvad godt er. Især hvis plukkeveerne ikke går væk, når du lægger dig på sofaen og slapper helt af (læs også videre).

Hvad plukkeveer IKKE skal gøre

Både plukkeveer og veer kommer af at livmoderens muskler trækker sig sammen. Ved plukkeveer sker det på en ukoordineret måde, der ikke giver et særligt stort pres ned mod livmoderhalsen (og derfor ikke gør ondt). Ved veer sker det på en koordineret måde, der giver et press ned mod livmoderhalsen. Jo mere koordineret livmoderen trækker sig sammen, jo mere pres ned mod livmoderhalsen (og jo mere ondt gør de).

Her er hvad plukkeveer IKKE skal gøre (da du så måske i stedet er veer)

  • Plukkeveer må IKKE gøre tiltagende ondt.
  • Plukkeveer må IKKE komme ”som perler på en snor” med regelmæssigt interval og regelmæssig styrke.
  • Plukkeveer skal gå væk når du (og din baby inde i livmoderen) er i hvile.

Video; Plukkeveer versus veer

Mange plukkeveer kan være tegn på blærebetændelse

Hvis du har mange plukkeveer bør du tjekkes for blærebetændelse, de bakterier i blæren hos gravide nogle gange kun viser sig ved alt for mange (ubehagelige) plukkeveer.

Der er risiko for at gå i fødsel af en ubehandlet blærebetændelse, selvom de fleste vil “nøjes” med at være voldsomt plaget af plukkeveer. Det er derfor vigtigt at tjekke for blærebetændelse ved mange eller smertefulde plukkeveer.

Er dine mange smertefulde plukkeveer problematiske

Kommer du til tjek og er jordemoderen eller lægen i tvivl om dine plukkeveer er problematiske – og kan gøre at du føder for tidligt, vil man mærke nedefra (ved vaginal eksploration), hvordan livmoderhalsen er (at den er der og at den er lang) og at livmodermunden er lukket.

Man vil også ved scanning kunne sikre sig at kanalen ikke er begyndt at åbne sig indefra (hvilket man ikke kan mærke), kaldet funneling.

Du bør også blive tjekket for at udelukke blærebetændelse (se ovenfor).

Er der ingen tegn på modning af den nederste del af livmoderen, anser man ikke den type plukkeveer du har (også selvom de måske gør lidt ondt eller der er rigtig mange af dem) som problematiske for graviditeten  – selvom det godt kan være temmelig generende.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!