fbpx

Pletblødning – uproblematisk lille blødning

Pletblødning er en lille blødning, der kommer fra skeden. Pletblødning kan godt forekomme i graviditeten – hvor man ellers ikke forventer at bløde fra skeden. Derfor kan man også let blive meget forskrækket, hvis man pludselig ser blod på wc papiret eller i underbukserne.

Pletblødning ved wc besøg, kvinde sidder på wc

Pletblødninger er dog relativt normale. Omkring 10 – 15 % af alle gravide oplever en eller flere episoder med friske eller brunlige pletblødninger i løbet af det første trimester. Pletblødninger i andet trimester er mere sjældne. For så at blive hyppigere igen i 3. trimester og hen i mod slutningen af graviditeten.

Har du mange små pletblødninger, er det IKKE normalt og du bør vende det med din jordemoder eller læge.

Pletblødning i 1. trimester?

Pletblødninger i 1. trimester kommer oftest af:

Pletblødning i 2. trimester?

Pletblødning i 2. trimester er oftest kontaktblødning, hvor blødningen opstår efter eksempelvis samleje eller fysisk aktivitet. Kontaktblødning kan også komme efter gynækologisk undersøgelse, vaginal eksploration eller vaginal scanning, hvor berøring af livmodermunden provokerer den til at bløde en smule.

I 2. trimester kan man også opleve tegnblødning, hvilket kan være et forvarsel om truende for tidlig fødsel.

Hvis man har forliggende moderkage (placenta prævia), kan det også være en årsag til pletblødning i 2. trimester. Blødning skal altid undersøgeres nærmere, hvis din moderkage er forliggende.

Pletblødning i 3 trimester?

Småblødninger i 3. trimester kommer oftest af:

  • Kontaktblødning, meget normal.
  • Tegnblødning som optakt til begyndende fødsel. Kommer fra aktivitet i den nederste del af livmoderen.
  • Forliggende moderkage, hvis du har det.

Andre artikler om graviditet

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.