Antallet af skæve hoveder hos babyer har været markant stigende over de sidste årtier. Hvorfor? – fordi det ikke er så let at undgå, at ens baby får et skævt eller fladt hovedet, som man lige skulle foranlediges til at tro.

Hvordan kan det være, at babyer får skæve og flade hoveder?

De skæve og flade hoveder kommer af, at en babys knogler ved fødslen og frem stadig er meget bløde og derfor kan trykkes og formes. Det er fysiologisk smart, da barnets hoved bedre kan passere den smalle fødselsvej og fordi hjernen (og din babys hoved) efter fødslen skal kunne vokse helt enormt meget, for at kunne nå den størrelse, der giver mennesket sin hjernemæssige force.

Kranieknoglerne kan trykkes flade og skæve på bestemte steder af hovedet. Siden 1998 har sundhedsstyrelsen anbefalet, at alle babyer skal sove på ryggen for at mindske risikoen for vuggedød. En anbefaling, der på fantastisk vis har reduceret antallet af babyer, der har lidt vuggedød, men som har øget antallet af babyer, der udvikler et skæve eller flade kranier markant, fordi den sovestilling fremmer, at trykket på hovedet overvejende ligger på det samme sted.

Skævt og fladt hoved kan være en udfordring at undgå

Skæve hoveder og flade baghoveder kommer af, at hovedet bliver presset det samme sted for mange timer af døgnet. Fordi hovedet er formbart, vil det gøre, at der vil opstå en let fladhed på et bestemt sted og resten af hovedet – af tyngdekraften – vil trykkes den vej.

Før i tiden så man primært skæve kranier hos omsorgssvigtede børn, der lå meget for sig selv, men siden sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at alle babyer skal sove på ryggen ses skæve og flade kranier også hos babyer af kærlige om omsorgsfulde mødre, der har givet deres babyers hoved stor opmærksomhed. Det skyldes, at mange babyer har en selvvalgt ynglingshovedstilling (og faktisk kan dreje hovedet meget tidligt) og/eller, at der er bagvedliggende grunde til, at ens baby foretrækker en bestemt stilling, som man ikke selv vil kunne opdage.

Og når der først er en tendens til et fladt sted går tingene ofte stærkt og hovedet bliver over relativt kort tid fladt eller skævt, fordi babyhoveder vokser helt enormt hurtigt og er relativt tunge i forhold til kroppen.

Pas på – din babys hoved kan ændre form over længere tid end man tror

Der er mange, der tror, at hovedet bliver skævt eller fladt i de første måneder af livet, og derfor har stor opmærksomhed rettet på placeringen af deres babys hoved i den første tid efter fødslen. Det er også nødvendigt, men ikke nok.

Du skal rette særlig opmærksomhed på din babys kranie det første halve år af livet.

Vi ser nemlig en tendens til, at de virkelige alvorlige skæve kranier først deputerer langt senere og over relativt kort tid bliver så manifestet, at de er virkelig svære at rette op på. Det er derfor noget vi har stor opmærksomhed med vores klippekort-forløb og vores klog baby forløb, så det fanges og afhjælpes i opløbet.

Jo tidligere skævheden opdages og afhjælpes desto lettere er det at opnå gode resultater.

Sådan forebygger du skævt kranie hos din baby:

1) Tænk over hvordan din babys hoved er placeret og variér det så meget som overhovedet muligt – når din baby ligger på maven er der ingen tryk på hovedet.

2) Lad din baby sove med sit hovedet skiftevis til den ene og anden siden, aldrig med ansigtet lige op. (gælder også i autostolen)

3) Vend din babys skiftevis med hovedet i den ene og anden ende af sengen og på sine liggesteder – eksempelvis legetæppet. De fleste babyer foretrækker nemlig at sove med ansigtet mod deres forældre eller at vende sig eksempelvis mod lyset eller mod det samme spændende eksempelvis billed på væggen, de har forelsket sig i.

God dag til dig og dine.