KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Penis, pung og testikler – de mandlige kønsorganer

De mandlige kønsorganer består, overordnet set, af penis samt to testikler, der ligger i pungen. De er placeret fortil. Penis bruges både til at tisse med idet urinrøret (og blæren) udmunder i penis og til samleje (og reproduktion – at gøre en kvinde gravid/få børn).

De mandlige kønsorganer; penis samt de to testikler, der ligger i pungen.

Penis

Penis består af et penisskaft og et penishoved (glans). Penis er opbygget af 3 svulmelegemer, der består af mange hulrum, der kan være mere eller mindre fyldt med blod. Svulmelegemerne kan på den måde få penis til at vokse, når manden er seksuelt ophidset. Når manden bliver seksuelt ophidset, kommer der øget blodgennemstrømning i kønsorganerne og hulrummene inde i svulmelegemerne fyldes op med blod. Penis bliver stiv og hård – erigeret, manden får rejsning.

Penis uden rejsning og med rejsning

Det vil med rejsning (tegning til højre) være muligt at trænge ind i kvindens skede/vagina og gennemføre et samleje – samt at gøre kvinden gravid (ved sædudløsning omkring ægløsningstidspunktet).

Når manden ikke er seksuelt ophidset, hænger penis mere slapt ned.

Svulmelegemerne løber på langs af penis og omgiver urinrøret, der løber inde i. Urinrøret udmunder på penishovedet (glans) og er udførselsvej for både urin og sæd.

Penishovedet er dækket af forhud (præputium), som hæfter rundt langs roden af penishovedet. Forhuden kan normalt trækkes tilbage, så penishovedet blottes.

Testikler og pung

Manden har to testikler, der ligger i hver sin halvdel af pungen  – på latin kaldet scrotum. Testiklernes størrelse er cirka 2 x 3 x 4 cm. Du kan kun se en af dem på tegningen

Testiklerne er de mandlige kønskirtler. Det er i testiklerne, at sædcellerne produceres. Derudover produceres det mandlige kønshormon testosteron i testiklerne. Sædcellerne produceres løbende og modnes videre i mandens bitestikler. Bitestiklerne er aflange og ligger ind mod testiklerne.

Når sædcellerne er modnet (tager 2-3 uger), løber de gennem sædlederne til prostata. Her blandes sædcellerne med sædvæske, der er beregnet til at transportere sædcellerne på rette vej inde i skeden – nemlig op i livmoderen og videre ind i æggestokken i håb om at finde en ægcelle og befrugter denne.

Udløsning / sædafgang

Mandens seksuelle klimaks, orgasmen, medfører oftest selve udløsningen (ejakulation) af sædceller og sædvæske. Der kan dog godt dryppe med sædvæske uden orgasme. Ligesom at der vil være sæd på penis efter orgasme med sædafgang uden for skeden, der vil kunne gøre en kvinde gravid, hvis penis føres ind i skeden efterfølgende. Når manden får orgasme, flyttes sæden ind i urinrøret (tegning=urethra). Herfra pumpes sæden ud, af de sammentrækninger af penis` muskler, der kendetegner orgasmen.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!