HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

PCOS & amning / hvordan påvirker PCOS amningen

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand, hvor kroppens hormonniveau er forstyrret, så der er et forhøjet niveau af de mandlige kønshormoner. 5-10% af kvinder i den fødedygtige alder har PCOS, og PCOS kan være skyld i ufrivillig barnløshed og kan også påvirke amningen negativt.

Hvis du har PCOS, så skal du først og fremmest vide, at er der stor sandsynlighed for, at du sagtens kan amme! Man kan dog ses, at hos kvinder med PCOS er der generelt en kortere og lavere ammefrekvens end hos kvinder, der ikke har PCOS. Og kvinder med PCOS har oftere problemer med at etablere en tilstrækkelig mælkeproduktion efter fødslen. Man ved ikke fuldstændigt, hvad det skyldes men mener, at det forhøjede indhold af mandligt kønshormon forstyrrer de mælkedannende hormoner. Samtidig ses det også, at kvinder med PCOS oftere har hypoplastiske bryster med kun lidt mælkekirtelvæv og/eller store bryster, der dog også indeholder mest fedtvæv og ikke så meget kirtelvæv. Hvorvidt mælkeproduktionen forstyrres hænger i en vis grad sammen med, hvor alvorlig PCOS, man har, samt hvor godt man kommer fra start med etablering af amningen.

PCO og ammeforberedelse

Som beskrevet ovenfor er der en risiko for, at mælken løber til senere for kvinder med PCOS. Det kan være en god ide allerede i graviditeten, at have fokus på ammeforberedelse, så man er godt klædt på til tiden efter fødslen.

I graviditeten sker der en meget stor udvikling, hvor mængden af kirtelvæv øges markant. Vær opmærksom, hvis du ikke oplever nogen forandringer i graviditeten. Eksempelvis kan forandringerne mærkes som ømhed i brysterne i starten af graviditeten, øget størrelse eller tyngdefornemmelse.

Sidst i graviditeten kan det være en fordel at begynde at håndudmalke, dels for at lære sit bryst godt at kende, dels for at måske være med til at optimere produktionen til efter fødslen og også for at lave en lille madpakke til fryseren med råmælk til baby, hvis det er muligt. Vi oplever på Baby Instituttet, at de kvinder der har udmalket i graviditeten, ofte har lettere ved at udmalke efter fødslen, og at baby har lettere ved at tømme brysterne godt, når de lægges til brystet efter fødslen. Derudover ved vi, at der er en risiko for forsinket mælketilløb hos kvinder med PCOS, og i de første dage efter fødslen, kan det være rart at have noget af mors egen mælk at supplere med, hvis baby er mere sulten end hvad brysterne kan nå at producere.

De første dage efter fødslen

Da vi ved, at der er en risiko for, at mælkeproduktionen ikke er tilstrækkelig til din baby de første dage og måske også på længere sigt, og er det vigtigt at være særligt opmærksom på følgende:

  • Så vidt mulig uforstyrret hud-mod-hud lige efter fødslen og gerne, til baby har suttet fra begge bryster.
  • Kan du høre, at din baby synker ved brystet? Det er vigtigt, at din baby har synk allerede fra første amning og synkene skal øges amning for amning og dag for dag. Hvis din baby ikke synker, er der ikke mælkeoverførsel. Forsøg at komprimere på brystet og hør, om du kan høre synk.
  • Det er vigtigt, at baby kommer hyppigt til brystet allerede første døgn, så din mælkeproduktion bliver stimuleret godt fra start.
  • Du kan evt. hjælpe produktionen lidt på vej med at udmalke et par gange om dagen, også efter fødslen for at være sikker på at alle kirtler bliver tømt godt.
  • Forsæt med hud-mod-hud i en eller flere periode hver dag i løbet af den første uge, for at optimere babys vej til brystet, samt de gode ammehormoner.
  • Vær opmærksom på, hvornår mælken løber til. Løber mælken til 3-4 dage efter fødslen eller senere? Mærker du at brysterne får en anden tyngde og spændthed, og hører du masser af synk, når din baby ammes? Og ser du, at mælken løber på det modsatte bryst, mens din baby spiser? Virker din baby mæt og tilfreds efter amning

Hvis ikke mælken løber til på 3-4 dagen, eller hvis ikke du kan høre godt med synk, når baby spiser, er det vigtigt, at du er opmærksom på, om baby får nok mad. Det kan være nødvendigt, at du søger hjælp hos kompetent fagpersonale, så du og din baby ikke havner i uhensigtsmæssige tilstande med for stort vægttab, lavt blodsukker og gulsot.

PCOS og amning efter mælken er løbet til

Når mælken er løbet til, er der mange kvinder med PCOS, der ammer uden problemer. Det er dog altid en god ide at være lidt ekstra opmærksom på, at baby får mad nok, da vi ved, at der er en let øget risiko for for lille mælkeproduktion. De kvinder, der oplever for lille produktion, skal ofte enten amme lidt hyppigere end andre, eller udmalke en til to gange om dagen for at holde produktionen tilstrækkeligt oppe, men det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde – lige som det er for kvinder der ikke har PCO.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!