HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

PCOS & amning / hvordan påvirker PCOS amningen

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand, hvor kroppens hormoner er forstyrret, så der er et forhøjet niveau af de mandlige kønshormoner. 5-10% af kvinder i den fødedygtige alder har PCOS, og PCOS kan være skyld i ufrivillig barnløshed og kan også påvirke amningen negativt.

Hvis du har PCOS, skal du først og fremmest vide, at der er stor sandsynlighed for, at du sagtens kan amme! Man kan dog se, at hos kvinder med PCOS generelt har et kortere ammeforløb og lavere ammefrekvens end kvinder, der ikke har PCOS.

Hvilken problemer kan der opstå med PCOS

Kvinder med PCOS har oftere hypoplastiske bryster med kun lidt mælkekirtelvæv og/eller store bryster, der dog indeholder mest fedtvæv og ikke så meget kirtelvæv.

Kvinder med PCOS har oftere problemer med at etablere en tilstrækkelig mælkeproduktion efter fødslen. Man ved ikke fuldstændigt, hvad det skyldes, men mener, at det forhøjede indhold af mandligt kønshormon forstyrrer de mælkedannende hormoner. Hvorvidt mælkeproduktionen forstyrres hænger i en vis grad sammen med mængden af mælkekirtelvæv og hvor alvorlig PCOS, man har, samt hvor godt man kommer fra start med etablering af amningen.

Hvad du med PCOS kan forberede dig

Der er risiko for, at mælken løber til senere for kvinder med PCOS. Det kan derfor være en god ide allerede i graviditeten, at have fokus på ammeforberedelse, så du er så godt som muligt klædt på til tiden efter fødslen.

I graviditeten sker der en meget stor udvikling af mælkekirtler, hvor mængden af kirtelvæv øges markant. Vær opmærksom, hvis du ikke oplever forandringer i graviditeten. Forandringerne kan mærkes som ømhed i brysterne i starten af graviditeten, øget størrelse eller tyngdefornemmelse.

Sidst i graviditeten (efter uge 36+0) kan det være en fordel at begynde at håndudmalke. Dels for at lære dit bryst at kende, dels for måske at være med til at optimere produktionen til efter fødslen og også for at have ekstra mad i fryseren med råmælk. Det vil øge chancerne for at have mere mælk helt i starten og passer godt sammen risikoen for forsinket mælketilløb hos kvinder med PCOS, og i de første dage efter fødslen. Det vil gøre at du har noget af din egen mælk at supplere med, hvis din baby er mere sulten end hvad brysterne kan producere.

De første dage efter fødslen

I forhold til mælkeproduktionen er det vigtigt at være særligt opmærksom på følgende:

Det er vigtigt, så vidt det er mulig, at ligge uforstyrret hud-mod-hud lige efter fødslen og gerne, til din baby har suttet fra begge bryster. Du skal også være opmærksom på, om du kan høre, at din baby synker ved brystet? Det er vigtigt, at din baby har synk allerede fra første amning og synkene skal øges amning for amning og dag for dag. Hvis din baby ikke synker, er der ikke mælkeoverførsel.

Det er vigtigt, at baby kommer hyppigt til brystet allerede første døgn, så din mælkeproduktion bliver stimuleret helt fra start. Du kan eventuelt hjælpe produktionen lidt på vej ved at udmalke et par gange om dagen, også efter fødslen for at være sikker på at alle kirtler bliver tømt godt. Forsæt med hud-mod-hud i en eller flere sekvenser hver dag i løbet af den første uge, for at optimere babys vej til brystet, samt de gode ammehormoner.

Vær opmærksom på, hvornår mælken løber til. Du skal mærke at brysterne får en anden tyngde og spændthed, og hører godt med synk, når din baby ammes. Måske mælken løber på det modsatte bryst, din baby spiser? Og din baby virker mæt og tilfreds efter amningen? Hvis ikke mælken løber til på 3-4 dagen, eller hvis ikke du kan høre godt med synk, når din baby spiser, er det vigtigt, at du er opmærksom på, om din baby får nok mad. Det kan du se ved at få din baby vejet. Du skal også søge hjælp hos din sundhedsplejerske eller en anden fagperson, så du og din baby ikke havner i en uhensigtsmæssig tilstand med for stort vægttab, lavt blodsukker og gulsot.

PCOS og amning efter mælken er løbet til

Når mælken er løbet til, er der mange kvinder med PCOS, der ammer uden problemer. Det er dog altid en god ide at være ekstra opmærksom på, at din baby får mad nok, da der stadig vil være en lille øget risiko for at mælkeproduktion er mindre. De kvinder, der oplever for lille produktion, skal ofte give begge bryster, amme lidt hyppigere, eller udmalke en til to gange om dagen for at holde produktionen tilstrækkeligt oppe. Men det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde – ligesom det vil være for kvinder, der ikke har PCO.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

 

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!