FRI FRAGT VED KØB OVER 499 i WEBSHOPPEN ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fertilitet

PolyCystisk OvarieSyndrom / PCOS / PCO

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand/sygdom hvor ens hormonniveau i kroppen er forstyrret.

5-10% af kvinder i den fødedygtige alder har PCOS, og PCOS er en hyppig årsag til ufrivillig barnløshed.

Ved PCOS er der en nedsat følsomhed for insulin i kroppen. Det betyder, at sukker optages dårligere i kroppens celler, og der er derfor forhøjet risiko for at udvikle sukkersyge.

Hvad er årsagen til PCOS?

Det tyder på, at PCOS er en delvis arvelig sygdom. Årsagerne er dog endnu ikke fuldstændigt belyst.

Symptomer ved PCOS

Ved PCOS er der forhøjet niveau af de mandlige kønshormoner, hvilket kan give uregelmæssige og/eller sjældne ægløsninger og dermed også uregelmæssige og/eller sjældne menstruationer, øget hårvækst på kroppen og dyb stemme. Hvilket selvsagt gør, at det kan være svært at opnå graviditet. Mange finder først ud af, at de har PCOS, når graviditet udebliver til trods for ubeskyttet samleje

PCO - PCOS gør ofte, at der løsnes færre æg

Overvægt har stor betydning for, hvordan PCOS forløber, og hvilke symptomer og gener man har. 2/3 af kvinder med PCOS er overvægtige (højt BMI).

Hvordan PCOS viser sig og udvikler sig er meget afhængigt af kost og livsstilfaktorer, idet overvægt og manglende motion forværrer symptomerne. PCOS forekommer således i varierende sværhedsgrad.

Hvordan behandles PCOS?

Behandlingen består først og fremmest af vægttab. Et vægttab vil i sig selv lette symptomerne markant hos de fleste kvinder. Mange vil hermed kunne opnå ægløsninger og mere regelmæssige menstruationer og dermed have god chance for at opnå spontan graviditet.

Der er også mulighed for medicinsk behandling, hvilket primært sker ved brug af p-piller (ikke relevant, hvis der ønskes graviditet) eller diabetesmedicin (sukkersygemedicin).

Hvad er risikoen ved PCOS og graviditet?

Hvis du har PCOS har du øget risiko for spontan abort.

Desuden er der forhøjet risiko for at få graviditetsbetinget sukkersyge (GDM), svangerskabsforgiftning (præeklampsi), nedsat moderkagefunktion samt at føde for tidligt. 

Du vil, hvis du har PCOS, derfor blive tilbudt ekstra undersøgelser under din graviditet.

Andre artikler om fertilitet

error: Content is protected !!