fbpx

PolyCystisk OvarieSyndrom / PCOS / PCO

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand/sygdom hvor ens hormonniveau i kroppen er forstyrret.

5-10% af kvinder i den fødedygtige alder har PCOS, og PCOS er en hyppig årsag til ufrivillig barnløshed.

Ved PCOS er der en nedsat følsomhed for insulin i kroppen. Det betyder, at sukker optages dårligere i kroppens celler, og der er derfor forhøjet risiko for at udvikle sukkersyge.

Hvad er årsagen til PCOS?

Det tyder på, at PCOS er en delvis arvelig sygdom. Årsagerne er dog endnu ikke fuldstændigt belyst.

Symptomer ved PCOS

Ved PCOS er der forhøjet niveau af de mandlige kønshormoner, hvilket kan give uregelmæssige og/eller sjældne ægløsninger og dermed også uregelmæssige og/eller sjældne menstruationer, øget hårvækst på kroppen og dyb stemme. Hvilket selvsagt gør, at det kan være svært at opnå graviditet. Mange finder først ud af, at de har PCOS, når graviditet udebliver til tros for ubeskyttet samleje

PCO - PCOS gør ofte, at der løsnes færre æg

Overvægt har stor betydning for, hvordan PCOS forløber, og hvilke symptomer og gener man har. 2/3 af kvinder med PCOS er overvægtige (højt BMI).

Hvordan PCOS viser sig og udvikler sig er meget afhængigt af kost og livsstilfaktorer, idet overvægt og manglende motion forværrer symptomerne. PCOS forekommer således i varierende sværhedsgrad.

Hvordan behandles PCOS?

Behandlingen består først og fremmest af vægttab. Et vægttab vil i sig selv lette symptomerne markant hos de fleste kvinder. Mange vil hermed kunne opnå ægløsninger og mere regelmæssige menstruationer og dermed have god chance for at opnå spontan graviditet.

Der er også mulighed for medicinsk behandling, hvilket primært sker ved brug af p-piller (ikke relevant, hvis der ønskes graviditet) eller diabetesmedicin (sukkersygemedicin).

Hvad er risikoen ved PCOS og graviditet?

Hvis du har PCOS har du øget risiko for spontan abort.

Desuden er der forhøjet risiko for at få graviditetsbetinget sukkersyge (GDM), svangerskabsforgiftning (præeklampsi), nedsat moderkagefunktion samt at føde for tidligt. 

Du vil, hvis du har PCOS, derfor blive tilbudt ekstra undersøgelser under din graviditet.

PCOS og amning

Hos kvinder med PCOS ses generelt en kortere og lavere ammefrekvens end hos kvinder, der ikke har PCO. Og kvinder med PCO har oftere problemer med at etablere en tilstrækkelig mælkeproduktion efter fødslen. Man ved ikke fuldstændigt, hvad det skyldes men mener, at det forhøjede indhold af mandligt kønshormon forstyrrer de mælkedannende hormoner. Samtidig ses det også, at kvinder med PCO oftere har hypoplastiske bryster med kun lidt mælkekirtelvæv og eller store bryster, der dog også indeholder mest fedtvæv og ikke så meget kirtelvæv. Hvorvidt mælkeproduktionen forstyrres hænger i en vis grad sammen med, hvor alvorlig PCO, man har.

Hvis du har PCO, så er der stor sandsynlighed for, at du sagtens kan amme! Det er dog vigtigt, at du ved, at der er en vis risiko for, at mælkeproduktionen ikke bliver tilstrækkelig til din baby, og derfor er det også vigtigt, at være særligt opmærksom på følgende:

  • Udvikler dine bryster sig i løbet af graviditeten? I graviditeten sker der en meget stor udvikling, hvor mængden af kirtelvæv øges markant. Vær opmærksom, hvis du ikke oplever nogen forandringer i graviditeten.
  • Kan du høre, at din baby synker ved brystet? Det er vigtigt, at din baby har synk allerede fra første amning og synkene skal øges dag for dag. Hvis din baby ikke synker, får din baby ingen mælk.
  • Løber mælken til 3-4 dage efter fødslen? Mærker du at brysterne får en anden tyngde og spændthed, og hører du masser af synk, når din baby ammes? Og ser du, at mælken løber på det modsatte bryst, mens din baby spiser? Virker din baby mæt og tilfreds efter amning?

Hvis svaret er nej på ovenstående spørgsmål (uanset om du har PCO eller ej), så bør du søge hjælp hos kompetent fagpersonale, så du og din baby ikke havner i uhensigtsmæssige tilstande med for stort vægttab, lavt blodsukker og gulsot.

Andre artikler om fertilitet

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.