KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

PolyCystisk OvarieSyndrom / PCOS / PCO

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand/sygdom hvor ens hormonniveauer i kroppen er forstyrret. Det ses hos 5-10% af alle kvinder i den fødedygtige alder. Det gør det sværere at blive gravid. PCOS, og PCOS er en hyppig årsag til ufrivillig barnløshed.

Ved PCOS er der desuden en nedsat følsomhed for insulin i kroppen. Det betyder, at sukker optages dårligere i kroppens celler, og det derfor også giver forhøjet risiko for at udvikle sukkersyge.

Hvad er årsagen til PCOS?

Det tyder på, at PCOS er en delvis arvelig sygdom. Årsagerne er dog endnu ikke fuldstændigt belyst.

Symptomer ved PCOS

Ved PCOS er der forhøjet niveau af de mandlige kønshormoner, hvilket kan give uregelmæssige og/eller sjældne ægløsninger og dermed også uregelmæssige og/eller sjældne menstruationer, øget hårvækst på kroppen og dyb stemme.

De uregelmæssige eller sjældne menstruationer gør, at det kan være svært at opnå graviditet. Mange finder først ud af, at de har PCOS, når graviditet udebliver til trods for ubeskyttet samleje gennem længere tid.

PCO - PCOS gør ofte, at der løsnes færre æg

 

PCOS forekommer i varierende sværhedsgrad. Hvordan PCOS viser sig og udvikler sig er meget afhængigt af kost og livsstilsfaktorer, idet overvægt og manglende motion forværrer symptomerne. 2/3 af kvinder med PCOS er overvægtige (defineret som et højt BMI). Overvægt har stor betydning for, hvordan PCOS forløber, og hvilke symptomer og gener man har.

Hvordan behandles PCOS?

Behandlingen består først og fremmest af vægttab. Et vægttab vil i sig selv lette symptomerne markant hos de fleste kvinder. Mange vil hermed opnå ægløsninger og mere regelmæssige menstruationer og dermed have god chance for at opnå spontan graviditet.

Der er også mulighed for medicinsk behandling, hvilket primært sker ved brug af p-piller (ikke relevant, hvis der ønskes graviditet) eller diabetesmedicin (sukkersygemedicin).

Hvad er risikoen ved PCOS og graviditet?

Hvis man har PCOS er man i øget risiko for at abortere spontant.

Desuden er der forhøjet risiko for at få graviditetsbetinget sukkersyge (GDM), svangerskabsforgiftning (præeklampsi), nedsat moderkagefunktion samt at føde for tidligt. Man vil, hvis man har PCOS, blive tilbudt ekstra undersøgelser under graviditeten.

Andre artikler om fertilitet

error: Content is protected !!