fbpx

Blog

Min Baby - 1 måned til 1 år / Sundhed, trivsel og udvikling

Bog: Outliers – 10.000 træningstimer til din baby

outliener

outlienerFor snart længe siden, faktisk uendelig længe, havde jeg forvildet mig ind på den amerikanske amazon.com og forelskede mig i en stak bøger, som jeg måtte eje. Du kender det sikkert fra dig selv, man tænker, den der bog den lyder da helt fantastisk spændende, og man kan bare ikke få den hurtigt nok hjem.

Men tiden gik, og jeg modtog først bøgerne flere måneder senere. Nyhedens interesse var forsvundet med tiden, og jeg havde pludselig ikke så travlt med at læse alle mine herlige bøger.

MEN nu har jeg fået læst bogen Outliers  – the Story of Succes. Den går for at være en amerikansk no. 1 national bestseller og er skrevet af Malcolm Gladwell.

Og jeg må sige, det var spændende læsning – især den første halvdel af bogen. Virkelig spændende læsning. Den sidste halvdel af bogen drukner lidt ud i flyulykker, rismarker og matematik.

Hvis du har dine egne stakke af bøger, der ligger og venter, eller du falder i søvn, når du åbner en bog eller måske slet ikke kan huske, hvornår du sidst har læst en hel bog, så skal jeg gøre det let for dig. Du vil her få leveret en af bogens absolut væsentlige pointer – som jeg tror vil være lige så interessant (og overraskende) for dig, som den var for mig.

Succes er noget, man træner sig til

I bogen argumenteres der for, at succes ikke er bundet til intelligens, ambitioner og personlighed, men at succes i langt højere grad blandt andet er afhængig af vores omgivelser; vores kultur, vores familie, vores årgang, og vores særegne oplevelser i opvæksten.

En anden vigtig pointe, bogen fremhæver, er, at alle mennesker med talent har vist sig at have en væsentlig ting til fælles – nemlig mere end 10.000 timeres praksisudøvelse.

Ja du læste rigtigt, de har hver og en mere end 10.000 timers praksistræning af deres ”talent”. Og det gælder både Mozart, The Beatles, Bill Joy og Bill Gates.

Outliers: ”Practice isn´t the thing you do once you´re good. It´s the thing you do that makes you good”.

Hjernen har brug for tid og træning

Det ser altså ud til, at hjernen er så lang tid, nemlig 10.000 timer, om at samle alle de data, der er behov for, for at blive en sand mester på verdensklasseniveau.

Bogen pointerer sandheden omkring folk med succes:

”The people at the very top don´t work harder, or even much harder than everyone else. They work much, much harder.”

10.000 timers motorisk træning til din baby

Jeg er slet ikke i tvivl om, at det giver mening at have motoriske ambitioner for ens barn. Det vi ser i samfundet er nemlig, at børn bliver dårligere og dårligere motorisk, hvilket påvirker både den almene trivsel, vægten, men også den boglige lærdom børn skal modtage i skolesystemet.

Jeg er sikker på, at det er, fordi børn fra de er helt små bevæger sig langt, langt mindre. Børn kommer langt senere rigtigt i gang med at bevæge sig (blandt andet fordi de starter livet med at ligge på ryggen) og bruger også væsentlig færre timer om dagen på motorisk udfoldelse (fordi de bliver båret mere og transporteret mere rundt i barnevogn, klapvogn, bil mv.) Desuden er der langt flere stillesiddende aktiviteter, såsom fjernsyn, ipad og computer, der også stjæler tid.

Det gør, at børnene helt fra små er senere om at nå deres milepæle; at kunne rulle fra mave til ryg og fra ryg til mave, kunne kravle, gå, løbe, hoppe etc. Og det fortsætter, så man ved skolealderen kan se helt almindelige børn være næsten motorisk underbegavede.

Det er uden tvivl afgørende vigtigt, at ens barn når de mindst 10.000 timers træning i alle grundlæggende menneskelige grundmotoriske funktioner; som at kravle/klatre, gå/løbe, hoppe/springe inden skolealderen. Som de skriver i Outliers – 10.000 timers træning gør, at hjernen har nået at samle alle de data, der er behov for, for at blive en sand mester i den pågældende disciplin! At være en sand motorisk mester ved skolestart er uden tvivl det bedste udgangspunkt, du kan give dit barn for den videre lærdom, dit barn skal modtage i skolesystemet.

God træning.

Klog baby øvelser med jordemoder

Foto: forventningsfuld Julius, der glæder sig til at lave Klog Baby!

P.S Med vores Klog Baby udviklingsprogram sikrer du, at din baby kommer godt fra start – også motorisk.

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.