FRI FRAGT VED KØB OVER 499 i WEBSHOPPEN ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Fertilitet

Østrogen / det kvindelige kønshormon

Østrogen kaldes også for det kvindelige kønshormon, fordi kvinder har det højeste niveau af østrogen (sammenlignet med mænd). Østrogen er ikke et hormon, men navnet på en gruppe hormoner. De tre vigtigste hormoner i den gruppe er: østron, østradiol og østriol. Når vi taler om ”østrogen” som et kvindeligt hormon, så er det faktisk østradiol, der menes.

Du kan se østrogens primære funktioner her:

Østrogen påvirkning

Østrogen dannes primært i æggestokken

Østrogen bliver dannet i æggestokkene ligesom det kvindelige kønshormon progesteron. En mindre del bliver dannet i fedtcellerne.

Østogenniveauet ændrer sig hele tiden

Østrogenniveauet i kroppen ændrer sig gennem livet. Niveauet er ret stabilt frem til puberteten, hvor det stiger, for så at falde igen i overgangsalderen.

Hos kvinder ses der efter puberteten en variation i mængden af østrogen afhængig hvor i ens menstruationscyklus man er, på det pågældende tidspunkt. Østrogenniveauet er højest lige op til og under ægløsningen.

Østrogen

Svingningerne i østrogenniveauerne fortsætter frem til kvindens overgangsalder, hvor produktionen falder til et stabilt (lavt) niveau. Her ophører æggestokkens produktion af østrogen. Når det sker vil der stadig produceres østrogen i fedtcellerne, men den produktion vil være stabil og lav.

Østrogen i puberteten

Når piger kommer i puberteten, stiger østradiol-produktionen. Det gør at man får kvindelige former og bryster og kønsbehåring.

Det er også østradiol, der hver måned får et æg til at modnes i æggestokkene.

Østrogen og graviditet

Under graviditeten dannes østrogen i moderkagen.

I midten at graviditeten begynder brystet at danne mælk, men mælkeproduktionen holdes i skak af hormonerne progesteron, HPL og østrogen, der dannes i moderkagen.

Østradiol får også kroppen til at lagre fedt, så der under graviditeten er noget at tære på eller noget at tære på efter fødslen, når du skal amme (her kaldet ammedepoter).

Når ens østrogenniveauer er lave

Når kvinder går i overgangsalderen, falder deres produktion af østrogen i æggestokken. Det kan give en række ubehagelige symptomer såsom; hedeture, tørhed i skeden, dårlig hukommelse, tristhed og dårlig søvn.

Ligger man lavt i østrogen inden overgangsalderen vil symptomerne også være uregelmæssige menstruationer og problemer med at blive gravid.

Når ens østrogenniveauer er høje

En af ulemperne ved østrogen er, at det også gør at man lagrer fedt, også når man ikke er gravid. For meget østradiol fører altså til overvægt.

Østradiol fremmer også celledeling, hvilket gør at for meget østradiol kan føre til kræft – især brystkræft og livmoderkræft.

Andre artikler om hormoner

Andre artikler der kunne have din interesse

error: Content is protected !!