KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Østrogen / det kvindelige kønshormon

Østrogen kaldes også for det kvindelige kønshormon, fordi kvinder har det højeste niveau af østrogen (sammenlignet med mænd). Østrogen er ikke ét hormon, men navnet på en gruppe hormoner. De tre vigtigste hormoner i den gruppe er: østron, østradiol og østriol. Når vi taler om ”østrogen” som et kvindeligt hormon, er det faktisk østradiol, der menes.

Du kan se østrogens primære funktioner her:

Østrogen påvirkning

Østrogen dannes primært i æggestokkene

Østrogen dannes i æggestokkene ligesom det kvindelige kønshormon progesteron.

En mindre del østrogen dannes i fedtcellerne.

Østrogenniveauet ændrer sig hele tiden

Østrogenniveauet i kroppen ændrer sig gennem livet. Niveauet er ret stabilt frem til puberteten, hvor det stiger for så at falde igen i overgangsalderen.

Hos kvinder ses der efter puberteten en variation i mængden af østrogen afhængig af, hvor i ens menstruationscyklus man er på det pågældende tidspunkt. Østrogenniveauet er højest lige op til og under ægløsningen.

Østrogen

Svingningerne i østrogenniveauerne hen over cyklussen og cyklusserne fortsætter frem til kvindens overgangsalder, hvor produktionen falder til et stabilt (lavt) niveau. Her ophører æggestokkens produktion af østrogen. Når det sker vil der stadig produceres østrogen i fedtcellerne, men produktionen vil være stabil og lav.

Østrogen i puberteten

Når piger kommer i puberteten, stiger østradiol-produktionen. Det gør, at man får kvindelige former, bryster og kønsbehåring.

Det er også østradiol, der hver måned får et æg til at modnes i æggestokkene og der gør, at man kan få børn – og får menstruation.

Østrogen i graviditeten

Under graviditeten dannes østrogen i moderkagen.

I midten af graviditeten begynder brystet at danne mælk, men mælkeproduktionen holdes i skak af hormonerne progesteron, HPL og så østrogen, der dannes i moderkagen.

Østradiol får også kroppen til at lagre fedt, så der under graviditeten er noget at bruge af eller noget at tære på efter fødslen, når kvinden skal amme (kaldet ammedepoter).

Når ens østrogenniveauer er lave

Når kvinder går i overgangsalderen, falder produktionen af østrogen i æggestokkene. Det kan give en række symptomer såsom hedeture, tørhed i skeden, dårlig hukommelse, tristhed og dårlig søvn.

Lægger man lavt i østrogen inden overgangsalderen, vil symptomerne også være uregelmæssige menstruationer og problemer med at blive gravid.

Når ens østrogenniveauer er høje

En af ulemperne ved østrogen er, at det også gør, at man lagrer fedt, også når man ikke er gravid. For meget østradiol fører altså til overvægt.

Østradiol fremmer også celledeling, hvilket gør, at for meget østradiol kan føre til kræft – især brystkræft og livmoderkræft.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler der kunne have din interesse

error: Content is protected !!