KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Ondt i maven & søvn

Det at have mavesmerte gør det svært at sove, fordi det er svært at sove, når man har ondt – både for babyer, større børn og voksne.

Smerter i maven kommer ofte i ture og gør ofte, at man har brug for at flytte på sig, trække benene op under sig og rotere i sengen. Helt små børn kan ikke selv rigtig flytte på sig og finde afhjælpning ved det og vil i stedet have utilpashed. Mavesmerter kan gøre så ondt, at barnet holdes vågen, at barnet sover svært uroligt eller vækkes af at have ubehag eller ondt. Mavesmerte kan også gøre så ondt, at barnet græder eller skriger og også ofte ikke kan sove eller fastholde søvnen.

Særligt små børn, der jo sover på ryggen (som Sundhedsstyrelsen anbefaler), har svært ved at komme af med prutter, flytte rundt på tarmindholdet og komme af med afføring under søvnen.

Hvad kommer ondt i maven af

Nogle børn får ondt i maven, fordi de sluger meget luft under måltidet. Her kan en justering af sutteteknikken være alfa og omega. Eller teknikker til at bøvse barnet bedre af. Særligt hos babyer,  der ammes og moderen har et hurtigt nedløb, skaber det udfordringer. Måske spiser barnet meget hyppigt eller med en ikke så god teknik og får derfor meget luft eller den tynde mælk, der kommer først under en amning. Den tynde mælk indeholder også meget mælkesukker, der giver luft og rumlen i maven. Her kan det være bedre med større og knap så hyppige måltider.

Nogle børn får luft i maven af specielle fødevarer, som de selv spiser (modermælkserstatning eller mad), og nogle børn får luft i maven af noget, deres deres mor har spist, og som er gået i brystmælken (kun babyer der får brystmælk). Det kan være fødevarer, der også giver voksne luft i maven som løg, kål mm. Oplever du, at det svinger meget, hvordan dit barn har det (eller luften) så lav eventuelt en mad-dagbog i nogle dage og se, om der er et mønster i luften/søvnen/gråden, og den mad du eller dit barn indtager.

mavesmerter og søvn

Nogle børn får ondt i maven af den olie, der er i deres D-vitamin dråber 

Det kan du selv gøre for din baby med ondt i maven

Det kan være en jungle at finde rundt i, hvorfor nogle døgn er bedre end andre. Nogle børn græder meget, og ofte bliver søvnen det helt store problem, fordi den er afbrudt, og der er alt for lidt af den. Det er dog ofte bedre at tænke det omvendt; at ubehaget og smerterne kommer først, og at det gør søvnen svær. På vores Søvn i Babysteps arbejder vi derfor altid med både barnets tilpashed OG med søvnen på samme tid.

Maveproblemer kan komme af mange ting, og som forældre kan det være svært at regne ud, om det handler om spiseteknikken, bøvseteknikken, intolerance for en fødevare, et umodent tarmsystem, for hyppige måltider, en sart mave efter antibiotika-behandling. Det kan også kræve, at man søger hjælp, men forsøger sig frem for at afhjælpe den bagvedliggende årsag til utilpasheden.

Skyldes mavesmerterne luft eller afføring, der står og trykker, hjælper det at få det ud.

Skyldes det overspisning, hjælper det at holde igen med maden og vente på, at mavesækken har flyttet noget af den mad videre, der skaber overfyldningen. Kommer mavesmerterne af sult, hjælper det, at give barnet mad.

Akutte mavesmerter kan afhjælpes med “en god stilling”. Finder man en god stilling, hvor det ikke gør ondt, kan det ved svære mavesmerter være nødvendigt at “fastholde” den for, at barnet ikke får ondt igen. Varme på maven – som når du har din babys mave mod din mave – virker også ofte godt. Vær opmærksom på, at Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler, at du selv sover, når din baby ligger på dig.

Søger du hjælp;

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!