LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Sovn

Ondt i maven & søvn

Det er svært at sove når det gør ondt generelt, det gælder både for babyer, større børn og voksne. Det gælder ikke mindst ved mavesmerter.

Nogle børn får ondt i maven, fordi de sluger meget luft under måltidet. Her kan justering af sutteteknikken være alfa og omega. Eller teknikker til at bøvse barnet rigtigt af. Særligt også hvis mor har et meget hurtigt nedløb, skaber det udfordringer. Måske spiser barnet meget hyppigt og får derfor meget af den luftholdige mælk, som kommer først under en amning. Denne mælk indeholder også meget mælkesukker som giver rumlen i maven i store mængder. Her kan det være bedre med lidt større, knap så hyppige måltider.

Nogle børn får luft i maven af specielle fødevarer, som enten de selv eller deres mor spiser og som så går i mælken. Det kan være fødevarer, der også giver voksne luft i maven som løg, kål mm. Men oplever du, at det svinger meget så lav evt. en lille mad-dagbog nogle dage og se, om der er et mønster i gråden og den mad du eller dit barn indtager. Spiser du som ammende mor måske store mængder mælkeprodukter til morgenmad? Prøv med æg eller morgengrød (kogt på vand) et par dage og se om det gør en forskel.

mavesmerter og søvn

Nogle børn får ondt i maven af den olie, der er i deres D-vitamin dråber 

Ondt i maven gør ondt og gør det svært at sove

Smerter i maven kommer ofte turevise og gør ofte at man har brug for at flytte på sig, trække benene op under sig og rotere i sengen. Helt små børn kan ikke selv rigtig flytte på sig og finde afhjælpning ved det. Mavesmerter kan gøre så ondt, at barnet holdes vågen, sover svært uroligt eller vækkes af det. Mavesmerte kan også gøre så ondt at barnet græder – skriger.

Særligt små børn sover mange gange på ryggen (som Sundhedsstyrelsen anbefaler) med helt udstrakte ben, der gør det svært at komme af med prutter, flytte rundt på tarmindholdet og komme af med afføring under søvnen.

Hvad kan du selv gøre for din baby med ondt i maven

Det kan være en jungle at finde rundt i, hvorfor nogle døgn er bedre end andre og det er hårdt at bruge så meget af sin mor- og far-tid på at prøve at regne ud, hvorfor og hvordan. Nogle børn græder meget og ofte bliver søvnen det helt store problem. Det er dog ofte bedre at tænke det omvendt. For ofte kommer ubehaget og smerterne først, og det gør søvnen svær. Vi arbejder derfor aldrig kun med søvnen, men også med barnets trivsel generelt, hvordan tilpasheden i barnets krop kan øges.

Maveproblemer kan komme af mange ting og som forældre kan det være svært at regne ud om det handler om spiseteknikken, bøvseteknikken, intolerance for en fødevare, et umodent tarmsystem, for hyppige måltider eller måske en sart mave efter antibiotika-behandling. Det kan også kræve at man forsøge sig frem og afhjælper den bagvedliggende årsag til utilpasheden.

Skyldtes mavesmertene luft eller afføring der står og trykker, hjælper det at få det ud.

Skyldes det overspisning hjælper det ikke at give mere mad og vente på at mavesækken har flyttet noget af maden videre, der skaber overfyldningen. Kommer mavesmerterne af sult hjælper det at giver barnet mad.

Akutte mavesmerter kan afhjælpes med stillingsskift. Finder man en god stilling, hvor det ikke gør ondt, kan det ved svære mavesmerter være nødvendigt at “fastholde” den for at barnet ikke skal få ondt igen. Varme på maven – som når du har din babys mave mod din mave virker ofte godt. Vær opmærksom på at Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler at du selv sover, når din baby ligger på dig.

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!