LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Gravid

Ondt i lænden / ondt i ryggen / rygsmerter

Der er mange, der oplever at have ondt i den nederste del af lænden, ondt i lænden eller ondt i ryggen på et eller andet tidspunkt i deres graviditet. Eller gennem længere tid.

Ondt i ryggen kan skyldes flere forskellige ting,

  • Det kan skyldes at bækkenet bliver mere mobilt, fordi bruskskiverne og ligamenterne i bækkenet blødgøres af graviditetens hormoner. Det kan give smerter fortil ved skambenet og i den nederste del af længden.
  • Det kan komme af den ændrede kropsholdning. Balancen ændrer sig efterhånden som maven og barnet i livmoderen vokser. Ofte har gravide eksempelvis en anderledes gang, end når de ikke er gravide.
  • Det kan komme af vægten fra barn, livmoder og moderkagen.

Ondt i lænden

Når livmoderen og barnet vokser, ændres kroppens tyngdepunkt, og den gravide vil svaje mere i lænden. Dette svaj kan give smerter i lænden.

Gravid med ondt i lænden

Ondt i lænden, hvad kan man selv gøre

Hvis du har ondt i lænden så et det en rigtig god ting at lave nogle øvelser, der styrker musklerne i lænden. Det kan også hjælpe at lave mod lændesmerter.

På Baby instituttet har vi rigtig god erfaring med at lindre lændesmerter med rebozo-massage. Det kan du få hos os på Baby Instituttet og du og din partner kan også bruge metoden hjemme.

Derudover er gravidyoga fantastisk til at udstrække og blødgøre din krop og lindre smerter i ryg og lænd. Du kan læse mere om Baby Instituttets gravidyoga-forløb herunder.

Ondt i lænden i den ene side

Graviditetshormonerne påvirker leddene omkring bækkenet, så leddene og bækkenet bliver mere eftergivelige. Smerte i den ene side i den nederste del af ryggen er smerte i bækkenets ene sacro- iliaca-led. Den type smerte har det med at opstå pludseligt, og kan komme på alle tidspunkter i graviditeten.

Forløbet er ofte mildt, på den måde at det har en moderat smerteintensitet.

Ondt i den ene side af lænden, hvad kan man selv kan gøre

Aflastning – Smerter et et signal fra bækkenet om, at det er overbelastet, og derfor skal man undgå at det gør ondt. Smerterne kan ofte lindres af at bevæge sig lidt (og undgå statisk arbejde) og evt. også stabiliserende træning.

Ondt i den nederste del af lænden

Man kan have ondt i lænden af, at begge led er blevet overbelastede – formentlig pga den øgede mobilitet i leddene i graviditeten. Man ondt i lænden kan også komme af løse led.

Har man ondt og smerter både ved skambenet og i den nederste del lænden (i begge sider), så kan det dreje sig om en begyndende bækkenløsning eller en bækkenløsning.

Ondt i den nederste del af lænden, hvad kan man selv gøre

Det er vigtig at vide hvad problemet er for at kunne gøre det rette. Er problemet overbelastning / en forstuvning, er aflastning løsningen, og er det låsning vil det være mobilisering.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler der kunne have din interesse

DET ESSENTIELLE
GRAVIDITETS FORLØB

EN ALL INKLUSIVE ADGANG TIL VIDEN DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET MED LANGT FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL

Til 0 kr får du

Vi følger dig helt tæt igennem din graviditet og de første mindst 100 dage af din babys liv, med daglige guldkorn i din indbakke. Du får viden om graviditeten, fosterudviklingen i livmoderen, fødslen, amningen, din babys udvikling efter ankomst. Bliv også klogere på babyudstyr og anvendelse med mere. 

Derudover får du en unik adgang til gode rabatter. Samt løbende adgang til guides og indhold der følger din graviditet, din baby og din barsel. Kort sagt, tilmeld dig og undgå at gå glip af noget (vigtigt). 

error: Content is protected !!