fbpx

Ømme bryster og ømme brystvorter & gravid

De fleste har on and off ømme brystet og brystvorter igennem gravidteten og nogle har enormt ømme bryster og brystvorter i store dele af graviditeten. Ofte er brystvorterne mest ømme i starten af graviditeten og brysterne mest ømme i slutningen af graviditeten.

Hvorfor er brysterne og brystvorterne ømme i graviditeten?

Ømme bryster og brystvorter i graviditeten kommer af, at brysterne gør sig klar til at skulle blive mælkeproducerende leverandører for din baby.

Brystvorterne vokser i størrelse og mørknes i farven. Det brune område omkring brystvorten vokser ligeledes. Under disse forandringer kan brystvorterne blive sensitive og ømme og hos nogle ekstremt sensitive og ømme.

Inde i brysterne dannes der nyt væv og der gøres klar til dannelsen af brystmælk. De fleste oplever, at deres bryster vokser en eller flere størrelser under graviditeten. Det er normalt, at brysterne tilsammen bliver 0,5 kg større i løbet af graviditeten.

Hvad er naturens formål med sensitive brystvorter?

Den øgede sensitivitet i brystvorterne, som du i graviditeten mærker som ømme brystvorter, er naturens måde at hjælpe dig til at lykkes med amningen.

Ømme brystvorter hos gravid

Med dine nye super sensitive – og lige nu måske bare ømme brystvorter – vil du få ondt med det samme hvis din baby ikke har korrekt fat om brystvorten under amningen. På den måde vil du vide, om din baby har korrekt fat. Smerte under amningen altid er et tegn på, at teknikken bør optimeres.

Den gængse opfattelse hos kvinder, men også fagpersoner og ammevejledere, er blevet, at det kan gøre ondt at amme, dog primært i starten. I dag er det blevet ”tilladt” at kvinder har smertefulde amninger. Det kan ikke være mere forfejlet.

Smertefulde amninger øger sandsynligheden for IKKE at lykkes med amningen, enten fordi du får for ondt og ikke kan udholde amningen, eller fordi din baby grundet sutteteknikken ikke får mælk, og fordi dine bryster ikke responderer med en passende produktion.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.