fbpx

Øjenkontakt med baby

Øjnene er en af de vigtigste måder vi uden ord kan have kontakt og samhørighed med et andet menneske på. For en nyfødt baby kan øjenkontakt være som en helt tivoli-forlystelse, hvor et ældre barn er mere vant til øjenkontakt.

En baby tiltrækker os med sine øjne

En baby har hele tiden en smule større pupiller (det sorte midt i øjet) end normalt. Store pupiller er et signal om, at vi kan lide noget. De fleste kan lide babyer, fordi de appelerer til os, ved med deres store pupiller, at sende et budskab om, at de kan lide os.

De fleste babyer er desuden født med gråblå øjne, der næsten virker som en stor pupil og øger tiltrækningseffekten endnu mere. Et smart træk fra naturens side, at nyfødte og babyer tiltrækker voksne, i den tid de selv har allermest brug for beskyttelse og omsorg.

Pupillen responderer på følelser, når vi har øjenkontakt

Pupillen åbner og lukker sig alt efter, hvor meget lys, der skal ind i øjet. I dæmpet belysning er pupillen stor og i skarpt lys er den lille. Men pupillen kan også kommunikere med vores omverden, for ud over lys reagerer den på følelser.

Når vi ser noget behageligt, udvider pupillen sig og hvis vi ser noget frastødende trækker pupillen sig sammen.

Når en baby ser et menneske, han eller hun holder af, udvides pupillerne yderligere og den forældre, der kan rumme kærlighedsbudskabet vil fyldes med kærlighed og sende kærlighed tilbage til barnet – ved at udvide sine pupiller. Eller i omvendt rækkefølge.

Far og baby med god øjenkontakt.

Far og baby med god øjenkontakt.

Øjenkontakt med en baby

En baby kan have øjenkontakt med andre helt fra fødslen – og de fleste babyer vil det gerne. Mange nyfødte har dog brug for at alle basale behov er dækket, før de kan overskue øjenkontakten. Når barnet bliver ældre vil han eller hun sagtens kunne rumme øjenkontakt, selvom han eller hun måske er lidt sulten eller træt.

For en baby, der kommer fra livmoderen, er øjenkontakt meget intimt og ophidsende – måske næsten at sammenligne med en hel tivoli-forlystelse. En ældre baby vil bedre og bedre kunne rumme øjenkontaten – også i længere og længere tid.

Øjenkontakt har indbygget pauser

Det er normalt, at en baby efter nogen tid vil afbryde øjenkontakten – se væk. Det vil være, når din baby er blevet for opstemt af kontakten, og har brug for at trække sig væk (med øjenene) for at blive følelsesmæssigt reguleret ned igen.

Det er vigtigt at respektere, at en baby ser væk, da det er den eneste måde en baby kan trække sig væk fra kontakten. Husk på at øjenkontakt er meget intimt, og noget vi mennesker skal vende os til. Du kan også selv opleve behov for at trække dig fra andre menneskers kontakt.

Min baby vil ikke have øjenkontakt  – undgår øjenkontakt

Hvis din baby næsten ikke ønsker øjenkontakt, skal du blive bekymkret.

Der vil ofte være noget helt basalt, der ikke fungerer. Forstået på den måde, at din baby trækker sig ind i sig selv, fordi livet virker uoverskueligt. Det kan være for lidt mad, for lidt søvn, ubehag eller ligge i relationen mellem dig og din baby.

Desuden har undersøgelser vist sig, at mennesker, der senere diagnostiseres som autister, helt fra små, har mindre øjenkontakt med deres omsorgspersoner end andre babyer.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.