KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Øjenfarve / hvornår skifter babys øjne farve?

Der er ikke ret meget der kan måle sig med at se ind i øjnene på en baby. Blikket er dybt og indtrængende allerede helt fra fødslen og også ofte meget nysgerrigt, nærværende og intenst.

En baby har, hvad der tilsammen er blevet kaldt baby appeal. Det gør barnet så nuttet, at det er let at holde af sådan en lille størrelse. Det skyldes blandt andet, at en babys øjne er større i forhold til resten af kroppen sammenlignet med en voksens. Det samme er en babys pupiller, hvilket gør en baby mere indtagende og øger chancen for at få omsorg og blive kærligt behandlet.

Øjenfarven er bestemt ved ankomst til verden

Øjenfarven er allerede bestemt ved ankomst til verden – af arvelige forhold. Øjenfarven er altså bestemt af de gener, din baby har fået med sig.

Du kan her se et skema over sandsynligheder for hvordan et barns øjenfarve falder ud, alt efter moderens øjenfarve (eventuelt donermoderens) og den anden genbæres øjenfarve.

sandsynlighed for øjenfarve

En babys øjenfarve ved fødslen er ofte blågrå

Alle babyer har, uanset hvad den senere øjenfarve bliver, altid en dyb/mørk farve ved fødslen. Det får en nyfødt babys øjne til at virke større og endnu mere intense. En baby, der ender op med at få brune øjne, vil altså have lysere øjne ved fødslen, og en baby, der vil ende op med at få blå øjne, vil have mørkere øjne ved fødslen end den blivende farve, der først vil komme frem senere.

nyfødt med blågrå øjne

Når det så er sagt, så ser man ofte i praksis, at de børn der ender op med en mørk øjenfarve ofte fra fødslen vil have en mørkere gråblå farve end de børn der ender op med blå øjne, der fra fødslen ofte vil have en lysere gråblå farve. Men man skal måske have set en del nyfødte i øjnene for at kunne komme med et kvalificeret gæt på øjenfarven helt tidligt efter fødslen.

Øjnene skifter farve til den blivende øjenfarve

Det er altså normalt at grønne eller brunøjede børn starter med at have blå (eller gråblå) øjne. Det skyldes at det pigment, der mørkner øjet først stimuleres, når øjet udsættes for lys, altså først efter ankomst til verden. Pigmenteringen tager cirka 6 måneder om at udvikles, men sker gradvist. Så den mørke gråblå farve din babys øjne har til at starte med ændrer sig til den unikke farve din babys øjne får.

Pige hvor øjnene er begyndt at blive brune:

Kommende brune øjne

Samme pige omkring et år, nu med helt brune øjne:

Omkring de 6 måneder vil øjnene være mørkere, på de børn der ender med at få grønne eller brune øjne (se foto). Hos de fleste børn ses det langt før. Hvis øjnene stadig er blå omkring de 6 måneder, er det næsten altid ensbetydende med, at de vil forblive blå resten af livet.

Dreng med øjne, der bliver blå:

Dreng med kommende blå øjne

Øjenfarven bliver ofte mørkere med alderen

Det er normalt at øjenfarven bliver mørkere i voksenalderen end den vi har som børn, så et barn med blå øjne vil få en tone mørkere blå øjne som voksen end da han eller hun var barn. Det siges at iris, den farvede del af øjet, er lige så unik som et fingeraftryk når først farven er helt udviklet.

Andre artikler om baby

Andre artikler der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!