HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Øjenfarve / hvornår skifter babys øjne farve?

Der er ikke ret meget der kan måle sig med at se ind i øjnene på en baby. Blikket er dybt og indtrængende allerede helt fra fødslen og også ofte meget nysgerrigt, nærværende og intenst.

En baby har, hvad der tilsammen er blevet kaldt baby appeal. Det gør barnet så nuttet, at det er svært ikke at holde af sådan en lille størrelse. Det skyldes blandt andet, at en babys øjne er større i forhold til resten af kroppen sammenlignet med en voksens. Det samme er en babys pupiller, hvilket gør en baby mere indtagende og øger chancen for at få omsorg og blive kærligt behandlet.

Øjenfarven er bestemt ved ankomst til verden

Øjenfarven er allerede bestemt ved ankomst til verden – af arvelige forhold. Øjenfarven er altså bestemt af de gener din baby har fået med sig.

Du kan her se et skema over sandsynligheder for hvordan dit barns øjenfarve falder ud, alt efter din egen og den anden genbæres øjenfarve.

sandsynlighed for øjenfarve

En babys øjenfarve ved fødslen er ofte blågrå

Alle babyer har, uanset hvad den senere vil blive, altid en dyb/mørk farve ved fødslen. Det får en nyfødt babys øjne til at se endnu større og endnu mere intense ud. En baby der vil ende op med at få brune øjne, vil altså have lysere øjne ved fødslen, og en baby der vil ende op med at have blå øjne, vil have mørkere øjne ved fødslen end den blivende farve, der først vil komme frem senere.

nyfødt med blågrå øjne

Når det så er sagt, så ser man ofte i praksis, at de børn der vil ende op med en mørk øjenfarve ofte fra fødslen vil have en mørkere gråblå farve end de børn der vil ende op med blå øjne, der fra fødslen ofte vil have en lysere blågrå farve. Men man skal nok have set en del nyfødte i øjnene for at kunne komme med et kvalificeret gæt på det.

Øjnene skifter farve til den blivende øjenfarve

Det er altså normalt at grønne eller brunøjede børn starter med at have blå (eller gråblå) øjne. Det skyldes at det pigment, der mørkner øjet først stimuleres, når øjet udsættes for lys, altså først efter barnets ankomst til verden. Pigmenteringen tager cirka 6 måneder om at udvikles, men sker gradvist. Så den mørke dybe farve din babys øjne har til at starte med ændrer sig til den unikke farve din babys øjne får.

Pige hvor øjnene er begyndt at blive brune:

Kommende brune øjne

Samme pige omkring et år, nu med helt brune øjne:

Omkring de 6 måneder vil øjnene være mørkere, på de børn der ender med at få grønne eller brune øjne (se foto). Hos de fleste børn ses det langt før. Hvis øjnene stadig er klart blå omkring de 6 måneder er det næsten altid ensbetydende med, at de vil være sådan resten af livet.

Dreng med øjne, der sikkert bliver blå:

Dreng med kommende blå øjne

Vidste du at iris er lige så unik som et fingeraftryk på os mennesker når først farven er helt udviklet?

Øjenfarven bliver ofte mørkere med alderen

Det er normalt at øjenfarven bliver mørkere i voksenalderen end den vi har som børn, så et barn med blå øjne vil få en tone mørkere blå øjne som voksen.

Andre artikler om baby

Andre artikler der kunne have din interesse

error: Content is protected !!