KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Ondt i ørene & søvn

Når børn har ondt i ørerne,  går det som regel hårdt ud over søvnen. Af den simple grund at det er svært at sove, når man har ondt, og fordi at ørene er meget sensitive, og ondt i ørene ofte er særligt smertefulde. Dertil sker der det, at væsken på øret og dermed trykket på trommehinden stiger, når barnet kommer ned at ligge i vandret position. Jo længere tid barnet ligger ned i vandret, jo mere tryk vil der komme på trommehinden fra væske, der løber til øret, hvis det af forskellige årsager ikke så godt kan komme derfra igen.

Hvordan mærkes ondt i ørene?

Nogle vil have ubehag, der vil give uro, mens andre vil få virkelig ondt i ørene af væsken, der står og trykker. Det vil afhænge af trykket.

Det ældre barn kan godt tage sig til ørene og vil også ofte selv sætte sig op om natten (instinktivt). Det trykudligner væsken i mellemøret at komme op i lodret position, hvor væsken bedre kan løbe fra mellemøret. Det udligner også trykket at synke og bevæge kæben, at drikke (spise bryst eller flaske).

Sover godt om dagen, men ikke godt om natten?

Ørebørn sover ofte godt om dagen ude i den kølige luft i barnevognen og sover dårligt om natten med hyppige opvågninger. Ofte sover de uroligt fra midnat og frem. Måske en gang i timen skal barnet ammes, have vand, sidde op m.m. Mange tænker, at det ikke kan være ørerne, fordi barnet ikke sover dårligt om dagen, men det kan det godt. Nogle gange er det “kun” nattesøvnen og eventuelt hørelsen (opdages ofte ikke), der er påvirket.

Baby har ondt ørene og kan ikke sove, har dårlig nattesøvn

Tænker du, at din baby har væske på ørene?

Væsken kommer ikke på én gang (når barnet bliver lagt), men stiger hen over nogle timer (når barnet har ligget ned i noget tid). Til sidst bliver trykket så stort mod trommehinden, at der opstår ubehag og smerte. Hvor lang tid det varer, vil afhænge af, hvor meget væske, der står (hvor meget væske, der er løber til øret), og hvor ømt øret i forvejen er.

Hvis man har mistanke om, at ens barn kan have væske på ørene, måske fordi ens barn sover ualmindelige dårligt, er det en god idé at få tjekket ørene ved egen læge eller ved en ørelæge (kræver ingen henvisning).

Er der væske på øret, vil man tjekke væsken igen efter nogle måneder – og i den mellemliggende tid vil man bare afvente, og se om væsken på øret går væk at sig selv. Det er klart, at er øret meget ømt og måske også med mellemørebetændelse, vil situationen være en anden. Man er dog generelt ikke glad for at skulle lægge dræn på en lille baby. Man vil helt afvente til barnet er større, hvis man kan.

Hjælper dræn på søvnen?

Dræn har en positiv effekt på væsken i mellemøret, da det gør, at den væske, der løber til øret, kan løbe ud af øret gennem drænet, men desværre er dræn ikke nogen garanti for, at det løser soveudfordringer eller at, eksempelvis barnets mange mellemørebetændelser forsvinder.

Nogle børn sover markant bedre efter anlæggelse af et dræn, men mange oplever desværre, at søvnen ikke bliver bedre. “Den dårlige søvn” er blevet “en måde at sove på”, “en sovevane“, så det ikke længere er trykket på øret, der gør søvnen dårlig. Her ses ingen eller næsten ingen effekt på søvnen ved anlæggelse af dræn. Her må man arbejde med søvnen, så det bliver en aktivitet og barnet bedre mestrer.

Hvad kan jeg selv gøre for mit ørebarn?

Du kan med fordel hjælpe dit barn ved at lade dit barn sove med hovedet højt/hævet. Det vil gøre at væsken på grund af tyngdekraften bedre kan løbe fra øret – og i mindre grad samler sig bag trommehinden.

Du kan også med fordel lade dit barn sove køligt, det virker til, at væsken ikke genere helt så meget, når mellemøret er mere køligt.

Nogle studier peger i retning af, at tilbagevendende øre-problemer og indtagelse af ko-mælk har en sammenhæng. Det ses hvis komælk får slimhinderne til at hæve op, og gør det sværere for væsken at løbe fra øret igen. Her vil det hjælpe at fjerne mælk (komælk) fra barnets kost i en periode (og fra moderens kost hvis der ammes), og se, om det skulle afhjælpe problemet. Det er proteinerne i mælken, der laver balladen – ikke laktosen (mælkesukkeret) – hvorfor det ikke hjælper at spise mælkeprodukter uden laktose. Hos andre er det proteiner i andre fødevarer eksempelvis gluten eller æg, der er årsag til problemet.

Søger du hjælp til søvnen er Søvn i Babysteps for dig – og din baby. Søvn er Babysteps er en kærlig og omsorgsfuld vej til søvn. Er din baby over 1 år, vil en online sovekonsultation være for dig og din baby.

Du kan også

Andre artikler om babys søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!