HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Ondt i ørene & søvn

Når børn har ondt i ørerne,  går det som regel hårdt ud over søvnen. Af den simple grund at det er svært at sove, når man har ondt helt generelt, og fordi at ørene ofte er meget sensitive, og ondt i ørene ofte er særligt ømfindigt. Dertil sker der det, at væsken på øret og dermed trykket på trommehinden stiger, når barnet kommer ned at ligge i vandret position. Jo længere barnet ligger ned i vandret, jo mere tryk vil der komme på trommehinden fra væske, der løber til øret og ikke tilsvarende kommer derfra (af forskellige årsager).

Hvordan mærkes ondt i ørene for baby?

Nogle vil have ubehag, der vil give uro, mens andre vil få virkelig ondt i ørene af væsken, der står og trykker.

Det ældre barn kan godt tage sig til ørene og vil også ofte selv sætte sig op om natten (instinktivt), fordi det trykudligner væsken på mellemøret at synke og at komme i lodret position, hvor væsken bedre kan løbe fra mellemøret.

Sover godt om dagen, men ikke godt om natten?

Ørebørn sover ofte godt om dagen ude i den kølige luft i barnevognen og sover dårligt om natten med hyppige opvågninger. Ofte sover de uroligt fra midnat og frem. Måske en gang i timen skal barnet ammes, have vand, sidde op m.m. Mange tænker, at det ikke kan være ørerne, fordi barnet ikke sover dårligt i dagtid, men det kan det sagtens. Nogle gange er det “kun” nattesøvnen og eventuelt hørelsen (opdages ofte ikke), der er påvirket.

Baby har ondt ørene og kan ikke sove, har dårlig nattesøvn

Tænker du, at din baby har væske på ørene?

Her skal man vide, at væsken ikke kommer på én gang (når barnet bliver lagt), men stiger hen over nogle timer (når barnet har ligget ned i noget tid). Til sidst bliver trykket så stort mod trommehinden, at der opstår ubehag og smerte. Hvor lang tid det varer vil afhænge af, hvor meget væske, der står (hvor meget væske, der er løber til øret), og hvor ømt øret i forvejen er.

Hvis man har mistanke om, at ens baby kan have væske på ørene, måske fordi ens baby sover ualmindelige dårligt, er det en god idé at få tjekket ørene ved egen læge eller ved en ørelæge (kræver ingen henvisning).

De fleste læger vil tjekke væsken igen nogle måneder efter – og i den mellemliggende tid vil man bare afvente, og se om væsken på øret går væk at sig selv. Det er klart, at er øret meget ømt og måske også med mellemørebetændelse, vil situationen være en anden. Man er dog generelt ikke glad for at skulle anlægge dræn på en lille baby, hvorfor man vil afvente til barnet er større, hvis man kan.

Hjælper dræn på søvnen?

Dræn har en positiv effekt på væsken på mellemøret, da det gør, at den væske, der løber til øret, kan løbe ud af øret gennem drænet, men desværre er dræn ikke nogen garanti for, at det løser soveudfordringer eller at, eksempelvis barnets mange mellemørebetændelser forsvinder.

Nogle børn sover markant bedre efter anlæggelse af et dræn, men mange oplever desværre, at søvnen ikke bliver bedre. “Den dårlige søvn” er blevet “en måde at sove på”, “en sovevane“, og at det ikke længere er trykket på øret, der gør søvnen dårlig. Her ses ingen eller næsten ingen effekt på søvnen ved anlæggelse af dræn. Her må du ind og arbejde med søvnen mere generelt, så det bliver en rar aktivitet og noget, barnet mestrer og finder glæde ved.

Hvad kan jeg selv gøre for mit ørebarn?

Du kan med fordel hjælpe dit barn ved at lade dit barn sove med hovedet højt/hævet. Det vil gøre at væsken på grund af tyngdekraften bedre kan løbe fra øret – og i mindre grad samle sig bag trommehinden.

Du kan også med fordel lade dit barn sove køligt, det virker til, at væsken ikke trykker helt så meget, når mellemøret er mere køligt – og det derfor ikke gør så ondt.

Nogle studier peger i retning af, at tilbagevendende øre-problemer og indtagelse af ko-mælk har en sammenhæng. Ikke fordi mælk er farligt, men fordi det hos nogle er meget slimdannede. Slimhinderne hæver derfor op, og det er sværere for væsken at løbe fra øret igen. Her vil det hjælpe at fjerne mælk (komælk) fra barnets kost i en periode, og se, om det skulle afhjælpe problemet (og moderens kost hvis der ammes). Det er proteinerne i mælken, der laver balladen – ikke laktosen (mælkesukkeret) – hvorfor det ikke hjælper, at spise mælkeprodukter uden laktose. Det kan også skyldes proteiner i andre fødevarer fx gluten, æg mv.

Søvn i Babysteps er vores hjælp til babyer med søvn-vanskeligheder. Det hjælper dig med at lære din baby god søvn og gode sovevaner på en kærlig og omsorgsfuld måde. Du vil følges med en af vores sovevejledere, hvis du vælger et forløb med sparring. Er din baby over 1 år så vil en online sovekonsultation være for dig og din baby.

Du kan også

Andre artikler om babys søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!