Når børn har ondt i ørerne, så går det som regel hårdt ud over søvnen. Af den simple grund, at det er svært at sove, når man har ondt helt generelt, og fordi at væsken på øret og dermed trykket på trommehinden stiger, når barnet kommer ned at ligge i vandret position.
Hvordan mærkes ondt i ørene for baby
Nogle vil have ubehag, der vil give uro, mens andre vil få virkelig ondt i ørene af væsken, der står og trykker.
Det ældre barn kan godt tage sig til ørene og vil også ofte selv sætte sig op om natten (instinktivt), fordi det trykudligner væsken på mellemøret at synke og at komme i lodret position, hvor væsken bedre kan løbe fra mellemøret.
Sover godt om dagen, men ikke godt om natten?
Ørebørn sover ofte godt om dagen ude i den kølige luft i barnevognen og sover dårligt om natten med hyppige opvågninger. Ofte fra midnat og frem. Måske en gang i timen skal barnet ammes, have vand, sidde op m.m. Mange tænker at det ikke kan være ørerne, fordi barnet ikke sover dårligt i dagtid, men det kan det sagtens være ørerne. Nogle gange er det “kun” nattesøvnen og eventuelt hørelsen (opdages ofte ikke) der er påvirket.
Tænker du, at din baby har væske på ørene?
Her skal man video at væsken kommer ikke på én gang (når barnet bliver lagt), men stiger hen over nogle timer (når barnet har ligget ned i noget tid). Til sidst bliver trykket så stort mod trommehinden, at der opstår ubehag og smerte, hvor lang tid det varer vil afhænge af, hvor meget væske der står (kommer ud i øret) og hvor ømt øret i forvejen er.
Vær opmærksom på at man først regner med at barnet har væske på øret fra det bliver påvist/konstateret af en læge. Også selvom barnet måske har været utilpas og sovet dårligt i flere måneder. Hvis man har mistanke om, at ens baby kan have væske på ørene, måske fordi ens baby sover ualmindelige dårligt, så er det en god idé at få tjekket ørene ved egen læge eller ved en ørelæge (kræver ingen henvisning).
De fleste læger vil tjekke væsken igen om nogle måneder – og i den mellemliggende tid vil der ikke gøres noget. Det er klart, at er øret meget ømt og måske også med mellemørebetændelse, vil situationen være en anden. Man er dog generelt ikke glad for at skulle anlægge dræn på en lille baby, hvorfor man vil afvente til barnet er større, hvis man kan.
Hjælper dræn på søvnen?
Dræn har en positiv effekt på væsken på mellemøret, der kan løbe ud gennem drænet, men desværre er dræn ikke en garanti for, at eksempelvis barnets mange mellemørebetændelser forsvinder.
Nogle børn sover markant bedre efter anlæggelse af et dræn, men man ser desværre også mange der har haft væske på ørene så længe, at det er blevet “en måde at sove på” “en sovevane” og ikke længere trykket på øret der gør søvnen dårlig. Her ses ingen effekt på søvnen ved anlæggelse af dræn.
Her må du ind og arbejde med søvnen mere generelt, så det bliver en rar aktivitet og noget dit barn mestre og finder glæde ved.
Hvad kan jeg selv gøre for mit ørebarn?
Du kan med fordel hjælpe dit barn ved at lade dit barn sove med hovedet højt / hævet. Det vil gøre at væsken, på grund af tyngdekraften bedre kan løbe fra øret – og i mindre grad samle sig bag trommehinden.
Du kan også med fordel lade dit barn sove køligt, det virker til at mellemøreret “slapper” bedre af når det ikke bliver for varmt, hvorfor væsken så ikke trykker helt så meget – og derfor ikke gør så ondt.
Nogle studier peger i retning af, at tilbagevendende øre-problemer og indtagelse af ko-mælk har en sammenhæng. Ikke fordi mælk er farligt, men fordi det hos nogle er meget slimdannede. Slimhinderne hæver derfor op, og det er sværere for væsken at komme ud gennem det smalle rør i øret og væk fra mellemøret. Her vil det hjælpe at fjerne mælk (komælk) fra barnets kost i en periode og se om det skulle afhjælpe problemet (og moderens kost hvis der ammes). Det er proteinerne der laver balladen ikke laktosen, hvorfor det ikke hjælper at spise mælkeprodukter uden laktose. Det samme kan også skyldes andre proteiner i fødevare; gluten, æg mv.
Søvn i Babysteps er vores hjælp til babyer med søvn-vanskeligheder. Det hjælper dig med at lære din baby god søvn og gode sovevaner på en kærlig og omsorgsfuld måde. Du vil følges med en af vores sovevejledere, hvis du vælger et forløb med sparring. Er din baby over 1 år så vil en online sovekonsultation være for dig og din baby.
- Book en online sove-konsultationer ⇒
- Du kan læse mere om vores “Søvn i Babysteps forløb” her (hele landet) ⇒
Du kan også
- Tilmelde dig og få online webinar; Stop natteroderiet, evige putninger & powernaps ⇒
- Følge os på insta @sund_soevn og få tips og inspiration fra os om søvn ⇒
- Besøge vores webshop med udvalgte produkter til din baby søvn her ⇒