HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Nusseklud / sutteklud

En sutteklud er en dejlig ting for mange babyer og mindre børn, når de skal sove. En sutteklud er ofte lavet i stof i noget blødt og hyggeligt materiale, der er rart at putte med. Det er også normalt, at børn ligger og nusser sig selv med den. Det kan være på kinden eller i panden, heraf navnet nusseklud. En nusseklud egner sig ikke særligt godt til at sutte på – det er det, en sut er til. Suttekluden er af stof og bliver fugtig modsat sutten, der også er nemmere dagligt at gøre ren. Ofte går en sut og en sutteklud hånd-i-hånd, så mange børn har begge dele en sut og en sutteklud, når de skal sove, er trætte eller søger trøst.

En sutteklud er et blødt og dejligt stykke stof, som mange babyer elsker. Det kan være en god og tryg hjælp, når man skal lære at falde i søvn selv. Den kan bruges oppe ved ansigtet, da mange babyer godt kan lide at have noget at putte ved eller putte sig ind i. Den kan minde en om at ligge ved brystet på den god måde eller ligge tæt med mor eller far. Og det skal selvfølgelig føles blødt og lækkert (og din baby skal kunne få luft og ikke overophedes ved det).

Mange babyer og børn finder ro ved at nulre

En god sutteklud udmærker sig ofte ud over at være blød også have noget, små babyfingre kan pille og nusse med. En eller anden form for “snip” eller et hjørne af stofstykket, der stikker lidt ud. Eksempelvis lange kaninører, en mussenæse eller bløde elefantører. Små børn finder nemlig ofte ro ved at ligge og nulre, når de er gamle nok til at kunne det.

Måske din baby nulrer din hud eller dit hår, og finder hygge ved det. Her kommer nussekluden ind som en nulre-ven.

En sutteklud kan bruges helt fra starten af livet

En nusseklud er ofte noget, det lidt større barn finder ro og hygge med. Du kan dog ved at give din baby en nusseklud helt fra starten af, få nussekulden og søvn forbundet. Put din baby til at sove med suttekluden. Selvom barnet er helt lille og endnu ikke forstår, hvad det vil sige at være ejer af en sutteklud.

Din baby vil selvfølgelig ikke kunne finde ud af at holde om suttekluden og røre ved den, men det kommer!

Introduktion af nusseklud senere

Måske din baby er ældre og har svært ved at ligge selv eller svært ved det med søvnen. Her kan introduktionen af nussekluden for nogle være lige det, der skal til. Det er naturligt, at barnet ikke tager nussekluden til sig som det første, men at den på samme måde som hos det nyfødte barn introduceres og bruges ved hver søvn og ved det begynder at blive en fast del af søvnen.

Det kan også sagtens være tilfældet, at man som forældre skal vise barnet, hvad nussekluden kan bruges til. Eksempelvis at man putter de lange øre ind i hånden på et barn, der godt kan lide at nulre, og hvis man ønsker den som en erstatning. Måske man skal være vedvarende i at gøre det i overgangen eksempelvis fra at holde i hånd, nusse hår, nusse hud til at kunne ligge med nussekulden op til søvnen.

Nusseklud som afskærmning for verden, når man skal sove

Suttekluden føles rar at kramme og nusse med fingrene, og mange babyer og større børn synes det føles dejligt at have suttekluden ved ansigtet. Det skal selvfølgelig gøres på en måde, så dit barn fint kan få luft og ikke overopheder.

Mange babyer kan også godt lide at have noget, der dækker lidt for øjnene, når de skal sove. Eller næsten ligefrem have brug for det for at kunne falde i søvn. Suttekluden kan være med til at gøre verden lille eller “slukke lyset” ved, at den blidt lægges over babys øjne. Suttekluden skal fjernes, når din baby sover, og du skal holde øje med, at det ikke bliver for varmt for din baby.

Når din baby bliver stor nok til selv at kunne fjerne suttekluden, kan babyen selv bestemme hvor meget eller hvor lidt af suttekluden, der skal være oppe omkring ansigtet og/eller øjnene.

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!