En sutteklud er en dejlig ting for mange babyer og mindre børn, når de skal sove. En sutteklud er ofte lavet i stof i noget blødt og hyggeligt materiale, der er rart at putte med. Det er også normalt, at børn ligger og nusser sig selv med den inden søvnen. Det kan være på kinden eller i panden, heraf navnet nusseklud. En nusseklud egner sig ikke særligt godt til at sutte på. Suttekluden er af stof og bliver fugtig (modsat en sut, der også er nemmere dagligt at gøre ren). Ofte går en sut og en sutteklud hånd-i-hånd, så mange børn har begge dele en sut og en sutteklud, når de skal sove, er trætte eller søger trøst.
En sutteklud kan være en god og tryg hjælp, når man skal lære at falde i søvn selv. Den kan bruges oppe ved ansigtet, da mange babyer godt kan lide at have noget at putte ved eller putte sig ind i. Den kan minde om at ligge ved brystet eller ligge tæt med mor eller far. Den skal selvfølgelig føles blød og lækker (og din baby skal kunne få vejret og ikke kunne overophedes).
Mange babyer og børn finder ro ved at nulre
En god sutteklud udmærker sig, ud over at være blød, ved også have noget, små babyfingre kan pille og nusse med. En eller anden form for “snip” eller et hjørne af stofstykket, der stikker lidt ud. Eksempelvis lange kaninører, en mussenæse eller bløde elefantører. Små børn finder nemlig ofte ro ved at ligge og nulre, når de er gamle nok til at kunne det.
Måske din baby nulrer din hud eller dit hår, og finder hygge ved det. Her kommer nussekluden ind som en nulre-ven.
En sutteklud kan bruges helt fra starten af livet
En nusseklud er ofte noget, det lidt større barn finder ro og hygge med. Du kan dog ved at give din baby en nusseklud helt fra starten af, få nussekulden og søvn forbundet. Put din baby til at sove med suttekluden. Selvom barnet er helt lille og endnu ikke forstår, hvad det vil sige at være ejer af en sutteklud.
Din baby vil selvfølgelig ikke kunne finde ud af at holde om suttekluden og røre ved den, men det kommer!
Introduktion af nusseklud senere
Måske din baby er ældre og har svært ved at ligge selv eller svært ved det med søvnen. Her kan introduktionen af nussekluden for nogle være lige det, der skal til. Det er naturligt, at det barn ikke tager nussekluden til sig som det første, men at den på samme måde som hos det nyfødte barn introduceres og bruges ved hver søvn og ved at det begynder at blive en fast del af søvnen.
Det kan også sagtens være tilfældet, at man som forældre skal vise barnet, hvad nussekluden kan bruges til. Eksempelvis at man putter de lange øre ind i hånden på sit barn, der godt kan lide at nulre, og viser at den er god til det eller en god erstatning. Man skal være vedholdende i det eksempelvis i overgangen fra at holde i hånd, nusse hår, nusse hud til at ens barn i stedet kan/vil ligge med nussekulden.
Nusseklud som afskærmning for verden, når man skal sove
Suttekluden føles rar at kramme og nusse med, og mange babyer og større børn synes det føles dejligt at have suttekluden tæt ved ansigtet. Det skal selvfølgelig gøres på en måde, så dit barn fint kan få vejret og ikke overophedes under søvnen. Mange babyer kan også godt lide at have noget, der dækker lidt for øjnene, når de skal sove. Eller næsten ligefrem har brug for det for at kunne falde i søvn. Suttekluden kan være med til at gøre verden lille eller “slukke lyset” ved, at den blidt lægges over øjnene. Suttekluden skal fjernes (som en sikring mod vuggedød), når din baby sover, og du skal holde øje med, at det ikke bliver for varmt for din baby.
Når din baby bliver stor nok til selv at kunne fjerne suttekluden, kan din baby selv bestemme hvor meget eller hvor lidt af suttekluden, der skal være oppe omkring ansigtet og/eller øjnene.
Er en nusseklud altid en god idé
Faktum er at en nusseklud ikke er for alle. Nogle babyer ser ikke noget i en sutteklud – heller ikke selvom begge forældre synes meget begejstret for den. Er det din baby, og har du på flere forskellige måder forsøgt at vise dit barn gælden ved en nusseklud, så er en nusseklud bare ikke for dit barn.