LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Sovn

Night terror / søvnangst

Night terror eller søvnangst er noget som et sted mellem 1-4 % børn oplever i større eller mindre grad i løbet af barndommen. Barnet har ikke mareridt, men i starten kan det være det første, man som forælder tænker. Barnet går ofte i gang på det samme tidspunkt. Sætter sig måske op, nogle gange med vidt åbne øjne, men er ikke mulig at komme i kontakt med. Mange børn skriger voldsomt og mange kaster sig rundt i sengen og kan ikke finde ro. Det står oftest på i 10-30 minutter. Man kan som forældre ikke berolige barnet eller vække barnet. Næste morgen husker barnet intet, på trods af at det føles voldsomt som tilskuer.

Night terror sker oftest det samme sted i en søvncyklus. Det vil sige eksempelvis altid 1,5 time efter barnet puttet. Måske på et bestemt klokkeslet, måske sker det flere gange i løbet af natten.

Hvorfor er nogle børn plaget af night terror

Det er vigtig at pointere at night terror ikke er udløst af stress eller manglende trivsel hos barnet. Det er ikke noget, nogen gør forkert, og det handler ikke om putningen eller mangel på omsorg.

Tilstanden kan være arvelig, så hvis man som forældre selv har haft det som barn eller har tendens til søvngængeri, kan det have en sammenhæng.

Oppe i hjernen sidder Thalamus. Her sidder en form for “hotel-receptionist”, der styrer hvilke dele af hjernen, der må vækkes og hvilke der ikke må forstyrres. Her styres blandt andet de områder der er vores bevidsthed og de områder der er vores krop, altså vores evne til at bevæge os og gøre det som vi gerne vil. Her lukkers altså af for stimuli så de ikke når cortex. Så hjernen får lidt tiltrængt ro. Så længe børn er små, er “hotel-receptionisten” ikke så erfaren, hvorfor hun nogle gange kommer til at tænde for kroppen men ikke for bevidstheden. Det er årsagen til night terror.

Hvornår starter Night terror hos børn?

Night terror eller søvnangst begynder sjældent før 1 års alderen og de fleste har størst problemer med det i 3-5 års alderen. Langt de fleste børn vokser fra problemet inden pubertetsalderen og de fleste længe inden det. Tilstanden er som sådan helt ufarlig og er ikke tegn på sygdom eller at der er noget galt med barnet, men det ser voldsomt ud og kan være svært at håndtere som forældre.

Hvad jeg selv kan gøre for mit barn ved night terror

Det er vigtigt at huske på, at det ikke er nogens skyld, men en umoden hjerne der er skyld i urolighederne. Det som de fleste forældre fortæller er, at det er voldsomt at barnet er så ked af det, men at man intet kan gøre for at hjælpe. Ofte vil man instinktivt forsøge at tage barnet op og ind til sig. Men mange børn reagerer endnu mere voldsomt på dette. Hjernen kan simpelthen ikke rumme flere stimuli. Hvis dit barn reagerer negativt på berøring, er det bedste du kan gøre ikke at røre dit barn, men udelukkende sikre, at dit barnet i hvert fald ikke kan komme galt afsted. Sørge for dit barn ikke kan falde ned eller købe en sengerand, så dit barn ikke slå sig, hvis dit barn kaster sig rundt i sengen. Du kan også lægge en stor madras på gulvet som dit barn kan sove på.

Det kan være en idé at tale til barnet, helt roligt og sagte. Hørelsen er nemlig en stærk sans når hjernen er på overarbejde. Måske du ikke ved hvad du skal sige. Så syng eventuel den samme sang igen og igen, så dit barn kan høre, at du er lige ved siden af. Fortæl gerne dit barn at det er okay; “det er din krop der bevæger sig imens hjernen sover, og jeg er lige her og passer på dig”.

Det kan for nogle børn også virke at vække barnet en lille smule 10-15 minutter inden night terroren forventes. Hjælp barnet med lige at vende sig eller giv lidt at drikke så hjernen lige tvinges til at ændre lidt på den almindelige rækkefølge af stadier, der sker under søvnen.

Der findes hjemmesider og facebook-grupper for familier der slås meget med night terror, da det kan være voldsomt at stå med. Er det søvnen mere generelt den er gal med, så er vores Søvn i Babysteps for dig og din baby.

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!