KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Neuralrørsdefekt og hvordan neuralrørsdefekter forebygges

Neuralrøret er den del af det lille foster, der skal udvikle sig til hjerne og rygmarv. Neuralrøret lukker sig i løbet af det første trimester, mere præcist 22-29 dage efter befrugtningen (fosteralder). 36-43 dage henne i graviditeten (fra sidste menstruations første dag)

Foster i helt tidligt fosterstadie (dag 22-23 efter befrugtningen), hvor neuralrøret lukker sig. Delen på midten.

Du kan her se dannelsen – lukningen –  af neuralrøret:

tegning hvor man kan følge dannelsen af neuralrøret - lukningen af det

En mangelfuld lukning af neuralrøret

Hvis lukningen er mangelfuld, opstår neuralrørsdefekt. Neuralrørsdefekt er altså en medfødt misdannelse. Den kan opstå af flere årsager, blandt andet mangel på folinsyre (vitamin B9), genetiske sygdomme samt visse former for medicinpåvirkning i fostertilstanden.

Det er forskelligt, hvor på rygsøjlen neuralrørsdefekten opstår. Ligesom defekten kan være af større eller mindre grad. Neuralrørsdefekt er en meget kritisk tilstand med risiko for lammelser, manglende blærekontrol, fejlstillinger af ben og fødder, vand i hovedet (hydrocefalus) og mental retardering.

Risikoen er helt afhængigt af defektens størrelse og placering. Ved de alvorligste grader af neuralrørsdefekt hos graviditer der fuldendes, skal barnet opereres hurtigt efter fødslen

Hvad er risikoen for at et foster får en neuralrørsdefekt

I Danmark er risikoen for neuralrørsdefekt lille. Der fødes kun ca. 1,4 barn pr 1000, der har en eller anden form for neuralrørsdefekt. Altså kun omkring 20 børn om året fødes med neuralrørsdefekt.

Hvem er i særlig risiko for at få et barn med neuralrørsdefekt?

Man er i øget risiko for at ens foster får en neuralrørsdefekt:

  • Hvis man tager epilepsimedicin.
  • Hvis man lider af en kronisk tarmsygdom.
  • Hvis man har sukkersyge.
  • Hvis man som tidligere har haft en graviditet, hvor barnet havde neuralrørsdefekt.
  • Hvis man har tilfælde af neuralrørsdefekt i familien.

Hvordan undgår jeg neuralrørsdefekt?

Neuralrørsdefekt er heldigvis sjælden og kan forebygges. Sundhedsstyrelsen anbefaler et tilskud af folinsyre 3 måneder før graviditetens start og i de 3 første måneder af graviditeten, der er den bedste måde at forebygge neuralrørsdefekt. 

Hvis du er i særlig risiko for neuralrørsdefekt (se tidligere afsnit), og du ønsker at blive gravid, skal du tage et større tilskud af folinsyre.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!