LAGERFLYTTESALG I WEBSHOPPEN SPAR 25 % PÅ ALT (IKKE SOVEKURSER) ⇒
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Amning

Nedløbsrefleksen / tømningsrefleksen

Nedløbsrefleksen er en refleks hos moderen, der gør, at mælken løber. Nedløbsrefleksen er vigtig, fordi den giver din baby let adgang til en masse mælk. Dette er vigtigt, fordi det er hårdt for en nyfødt baby at skulle hente al sin mælk selv, men er for de fleste babyer også afgørende senere. Især vigtigt når din baby er nyfødt. Du kan have en kraftig nedløbsrefleks og også flere gange i løbet af et måltid, når den “fungerer” rigtigt godt.

Er der problemer med nedløbsrefleksen, er det derfor vigtigt, at gøre noget for at løse det.

Hvad er mekanismen bag nedløbsrefleksen

Nedløbsrefleksen er styret af hormonet oxytocin. Oxytocinen får alle de små mælkekirtler til at trække sig sammen – som veerne, og mælken skubbes ud af mælkekirtlerne og ud i mælkegangen og ud i munden på din baby eller ud af brystet.

Hvornår går nedløbsrefleksen i gang

Nogle kvinder er slet ikke i tvivl om, at nedløbsrefleksen er i gang, fordi de lækker med mælk fra brysterne og kan se blusen blive våd eller ammeindlægget blive vådt på det bryst barnet ikke dier/sutter ved.

Det er forskelligt, hvor let nedløbsrefleksen aktiveres, det kan ske ved:

 • Lyden af en hvilken som helst baby, der græder
 • Lyden af din baby, der græder
 • Når din baby bliver lagt ved brystet
 • Når din baby har suttet lidt tid ved brystet

Det mest normale er, at nedløbsrefleksen først aktiveres, når barnet har ligget ved brystet et minut eller to.

Hvordan mærkes nedløbsrefleksen?

Nedløbsrefleksen - kvinder der tager sig til brystet, fordi mælken løber

Hvordan ved jeg om nedløbsrefleksen er i gang

 • Nedløbsrefleksen kan ses ved, at det også løber fra det andet bryst, din baby ikke spiser ved når du ammer (ikke alle)
 • Nedløbsrefleksen mærkes hos nogle som en prikkende, stikkende fornemmelse som kan starte helt oppe ved kravebenet og “løber” ned i brystet mod brystvorten eller bare en fornemmelse helt “bag” brystvorten.
 • Nedløbsrefleksen kan høres ved, at din baby synker mere hyppigt ved brystet og måske næsten ikke kan følge med mælken, der løber.
 • Nogle kvinder føler ubehag eller tristhed ved nedløbsrefleksen

Se video om nedløbsrefleksen

For kraftig nedløbsrefleks

Nogle kvinder har en meget kraftig nedløbsrefleks. Den kan gøre, at du lækker med mælk fra brysterne på alle mulige og umulige tidspunkter, men den kan faktisk også give problemer for amningen, hvis barnet ikke kan følge med, når mælken løber.

Løber mælken meget kraftigt, kan det nemlig give problemer med,

 • Din baby får mælken i den gale hals.
 • Din baby glider ud på brystvorten og har yderligt fat.
 • Din baby slipper brystet eller ikke vil til brystet igen.

Har du en meget kraftig nedløbsrefleks, kan du forsøge at malke den første tynde mælk ud, inden du lægger din baby til brystet. Vær opmærksom på, at hvis du ikke har så meget mælk, vil det give mindre mælk i maven på din baby (da noget af mælken jo er fjernet fra brystet). Hvis du har meget mælk, kan ulempen være, at det øger efterspørgslen på mælk både at amme og pumpe mælk ud. Hvis du aktiverer den første nedløbsrefleks med håndudmalkning, kan du undgå at lave en alt for stor efterspørgsel, men blot lade nedløbet “løbe færdigt”, når det starter.

Manglende nedløbsrefleks

Problemer med nedløbsrefleksen gør, at mælken ikke løber af sig selv fra brystet. Nedløbsrefleksen hæmmes af alle forhold, der hæmmer hormonproduktionen af oxytocin. Det vil især være alle tilstande, der stresser dig; fysisk, følelsesmæssigt eller mentalt stress.

Tilstande og forhold der kan hæmmer din nedløbsrefleks:

Amning er forbundet med en masse følelser, og det er derfor let at havne i en negativ spiral. Måske din baby har svært ved at få fat ved brystet, måske du er udmattet eller lign. og amningen ender med en grædende baby ved brystet. Ved næste amning frygter du, at det hele skal gentage sig, og alene det kan påvirke oxytocin-udskillelsen og skabe problemer med nedløbsrefleksen.

Er der problemer med nedløbsrefleksen, er det derfor vigtigt, at gøre noget for at løse det.

Hvad jeg selv kan gøre for at fremme nedløbsrefleksen

Hvis din nedløbsrefleks fint aktiveres, så nyd det, da du i så fald er sparret for en masse bekymringer.

Hvis din nedløbsrefleks ikke aktiveres under amningen, skal der findes en løsning, da nedløbsrefleksen ofte er den afgørende forskel på, om din baby får mælk nok under amningen eller om din baby får for lidt mælk og derved får/har svært ved at tage nok på i vægt – følge sin vægtkurve.

Er du kommet ind i en ond cirkel eller har du problemer med nedløbsrefleksen, kan du prøve følgende:

 • Vær god ved dig selv – giv din krop god mad, nok vand og søvn
 • Prøv at overbevise dig selv om, at det vil gå godt med amningen
 • Tag fodbad mens du ammer
 • Tag et bad inden amningen, det vil få dig til at slappe af
 • Læg din baby til brystet før han eller hun græder af sult, det giver dig mere tid
 • Sørg for at din baby er lagt rigtigt til, så det både ser rigtigt ud, lyder rigtigt (synkelyde) og mærkes rigtigt (ikke gør ondt)
 • Når din baby har rigtigt ved, så pust ud og slap af i kroppen og forestil dig, at du slipper mælken ud i munden på din baby.
 • Drik vand mens du ammer

Vores ammehjælp er funderet på ESA-metoden, der står for Effektiv Smertefri amning. Metoden er udviklet for at kunne hjælpe alle kvinder, der ønsker at amme, uanset individuelle udfordringer.

Vi kan lære dig, hvordan du lægger din baby til brystet, så amningen ikke er smertefuld for dig og så din baby får det største udbytte af mælk og effektivt stimulerer brystet til en god produktion. Alt sammen forhold, der fremmer din nedløbsrefleks. Vi kan også lære dig, hvad du kan gøre for at kompensere for en manglende eller nedsat nedløbsrefleks, indtil der kommer så meget ro på dig og amningen, at din nedløbsrefleks “finder ud af det”.

Hvis din nedløbsrefleks er så kraftig, at det er et problem for din baby og amning, så kan vi hjælpe dig og din baby til bedre at kunne styre sådan et par vilde bryster.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!