KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Navn til baby / hvad skal baby hedde?

En af de helt store beslutninger, man skal træffe som nybagte eller kommende forældre, er beslutningen om, hvilket navn ens barn skal have. For de fleste føles det som en meget stor beslutning – og jo også meget endegyldig, da et navn er noget, der kommer til at følge ens gennem hele livet. Nogle forældre er meget i tvivl, og andre har let besluttet sig. Der er også mange, der vælger at opkalde deres barn efter en slægtning eller en nær relation, det kan både være fornavnet i sig selv eller en del af fornavnet.

Hvilke navne er populære?

I Danmark er der en tendens til, at nyfødte babyer får navne, der har været populære i bedste- eller oldeforældres generation. Det betyder, at det skifter hvilke navne, der er populære.

Men når man kigger på top ti listen over de mest populære navne i Danmark (2019), så er der alligevel en del af dem, der har været blandt de allermest populære i hvert fald de sidste 20 år. Så der er også “evergreens” blandt de populære navne.

navn

De mest populære drengenavne i Danmark i 2019 var:

 1. William
 2. Alfred
 3. Oscar
 4. Noah
 5. Karl
 6. Lucas
 7. Oliver
 8. Arthur
 9. August
 10. Malthe

Og de 10 mest populære pigenavne i Danmark i 2019 var:

 1. Emma
 2. Alma
 3. Clara
 4. Freja
 5. Sofia
 6. Karla
 7. Agnes
 8. Ella
 9. Olivia
 10. Anna

Du kan finde en liste over alle godkendte fornavne på familieretshuset.dk. Her er der også de mere sjældne navne som eksempelvis drengenavnene Rug, Pizzie, Diamant og Tjørn. Og pigenavnene Vanilje, Heavenly, Snefnug og Calypso. Og mange mange flere. Der er ialt 41.394 navne på listen, så der burde være nok at vælge imellem.

Hvornår skal din baby have sit navn?

I Danmark siger loven, at børn skal have navn senest, når de er 6 måneder gamle. Hvis man endnu ikke har givet sit barn et efternavn, får barnet automatisk moderens efternavn. Og har man ikke givet et barn et fornavn, kan man straffes med bøde.

Dit barn skal have mindst ét fornavn og et efternavn. Du må dog gerne give ham eller hende flere fornavne og også gerne et eller flere mellemnavne (der kan have karakter af efternavn). Man kan kun have ét efternavn. Hvis du ønsker at give dit barn et fornavn, der ikke er på listen over godkendte navne, skal du søge om at få det godkendt.

Når du skal vælge efternavn til dit barn, er der en lang række “frie efternavne”, som man frit kan vælge. Men der findes også “beskyttede efternavne”, som man ikke frit kan vælge. Det er efternavne, der er 2000 eller færre personer, der hedder. Her er der forskellige undtagelser, eksempelvis hvis navnet er et familienavn. Du kan også søge om at få godkendt et efternavn, der ikke findes i forvejen.

Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp omkring navngivning af dit barn, kan du henvende dig på dit lokale kirkekontor eller det trossamfund, du hører til.

Kilder: Familieretshuset.dk, Danmarks Statistik, Navneloven

Andre artikler om baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!