HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Navn til baby / hvad skal baby hedde?

En af de helt store beslutninger man skal træffe som nybagte eller kommende forældre, er beslutningen om, hvilket navn ens barn skal have. For de fleste føles det som en meget stor beslutning – og jo også meget endegyldig, da det er noget, der kommer til at følge ens barn gennem hele livet. Nogle forældre er meget i tvivl, og andre har hurtigt besluttet sig. Der er også mange, der vælger at opkalde deres barn efter en slægtning eller en nær relation, det kan både være fornavnet i sig selv eller en del af fornavnet.

Hvilke navne er populære?

I Danmark er der en tendens til, at nyfødte babyer mange gange får navne, der også har været populære i bedste- eller oldeforældregenerationen. Det betyder, at der er skiftende trends omkring navne, at det skifter hvilke navne der er populære. Men når man kigger på top ti listen over de mest populære navne i Danmark (2019), så er der alligevel en del af dem, der har været blandt de allermest populære i i hvert fald de sidste 20 år. Så der er også en del “evergreens” blandt de populære navne.

navn

De mest populære drengenavne i Danmark i 2019 var:

  1. William
  2. Alfred
  3. Oscar
  4. Noah
  5. Karl
  6. Lucas
  7. Oliver
  8. Arthur
  9. August
  10. Malthe

Og de 10 mest populære pigenavne i Danmark i 2019 var:

  1. Emma
  2. Alma
  3. Clara
  4. Freja
  5. Sofia
  6. Karla
  7. Agnes
  8. Ella
  9. Olivia
  10. Anna

Du kan finde en liste over alle godkendte fornavne på familieretshuset.dk. Her er der også de mere sjældne navne som fx drengenavnene Rug, Pizzie, Diamant og Tjørn. Og pigenavnene Vanilje, Heavenly, Snefnug og Calypso. Og mange mange flere. Der er ialt 41.394 navne på listen, så der burde være nok at vælge imellem.

Hvornår skal din baby have sit navn?

I Danmark siger loven, at børn skal have navn senest, når de er 6 måneder gamle. Hvis man endnu ikke har givet sit barn et efternavn da, så får barnet automatisk moderens efternavn. Og har man ikke givet fornavn, så kan man straffes med bøde.

Dit barn skal have mindst ét fornavn og et efternavn. Du må dog gerne give ham / hende flere fornavne og også gerne et eller flere mellemnavne (der kan have karakter af efternavn). Man kan kun have ét efternavn. Hvis du ønsker at give dit barn et fornavn, der ikke er på listen over godkendte navne, så kan du søge om at få det godkendt.

Når du skal vælge et efternavn til dit barn, så er der en lang række “frie efternavne”, som man frit kan vælge. Men der findes også “beskyttede efternavne”, som man ikke frit kan vælge. Det er efternavne, som der er 2000 eller færre personer, der hedder. Her er der forskellige undtagelser, fx hvis navnet er et familienavn. Du kan også søge om at få godkendt et efternavn, der ikke findes i forvejen.

Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp omkring navngivning af dit barn, så kan du henvende dig på dit lokale kirkekontor eller det trossamfund, du hører til.

Andre artikler om baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

Kilder til artiklen:
Familieretshuset.dk
Danmarks Statistik
Navneloven

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!