KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Navlestreng / navlesnor

Navlestrengen er intet mindre end din babys livsnerve inde i livmoderen. Navlestrengen går fra din babys navle til moderkagen, og gennem denne kanal modtager din baby alt, hvad han eller hun har brug for, for at kunne holde sig i live, vokse og udvikle sig inde i livmoderen.

Navlestrengen har en blå-hvid farve og man kan gennem dem se blodkarrene og den gelé der er inde i navlesnoren.

Sluttykkelsen på navlesnoren kan variere fra 1 cm, der er tynd, til 2 cm, der er tyk. Det er gestationsalderen på din baby og mængden af gele i navlesnoren, der bestemmer navlesnorens tykkelse.

Hvad består en navlestreng af?

Navlestrengen består af 2 arterier (2 pile til venstre), der er tynde og 1 vene, der er tykkere (til højre på billedet).

I venen løber det “friske” iltede blod og de livsvigtige næringsstoffer og byggestoffer fra mor til barn, og i arterierne løber det “brugte blod” og affaldsstoffer fra barn til mor, der med sin krop renser og ilter blodet på ny. Det er altså modsat af din krop, hvor arterierne indeholder det “friske” blod og venerne indeholder det “brugte blod”.

Derudover består navlesnoren af en form for gelé, der hindrer afklemning af blodkarrene og dermed sikrer en konstant blodforsyning til din baby inde i livmoderen. Geléen er vigtig, fordi din baby ligger og tumler rundt inde i livmoderen og fordi pladsen i livmoderen sidst i graviditeten er trang.

Yderst har navlestrengen en sej beskyttende hinde.

Video; Navlestrengen – en smart ting ved den!

Hvor lang er en navlestreng?

Navlestrengen starter med at være ingenting og vokser med din baby i maven indtil omkring 28. uge, hvor man mener, at væksten standser.

Slutlængden på navlesnoren varierer ofte forbløffende meget. Der er set navlestrenge på kun 18 cm og helt op til 122 cm. Gennemsnittet for en navlestreng er 50 cm.

Undersøgelser har vist, at navlestrengen ved drengebørn i gennemsnit er 5 cm længere end pigers – uden at man har nogen forklaring på det.

Hvad vil det sige, at der er knuder på navlestrengen?

Knuder på navlestrengen er ikke særlig hyppige. Når man taler om knuder på navlestrengen, skelner man mellem ægte knuder og uægte knuder.

Uægte knuder på navlestrengen er de mest almindelige og har ingen betydning for din baby i livmoderen. En uægte knude, ligner en knude, men det er bare blodkarrene i navlesnoren, der tager et sving (det første billede).

Uægte knude på neglestreng.
Uægte knude på navlestreng.

En sjælden gang imellem ses en ægte knude på navlesnoren, som er opstået af at barnet har lavet en koldbøtte inde i livmoderen, der har resulteret i en ægte knude på navlesnoren (det sidste billede). Den gele, der er i navlestrengen, skal hindre ægte knuder i at afklemme blodforsyningen til barnet.

Stor ægte knude på navlestreng
Stor ægte knude på navlestreng

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!