fbpx

Navlestreng / navlesnor

Navlestrengen er intet mindre end din babys livsnerve inde i livmoderen. Navlestrengen går fra din babys navle til moderkagen, og igennem denne kanal modtager din baby alt, hvad han eller hun har brug for for at kunne holde sig i live, vokse og udvikle sig inde i livmoderen.

Navlestrengen har en blå-hvid farve og man kan gennem dem se blodkarrene og den gelé der er inde i navlesnoren.

Sluttykkelsen på navlesnoren kan variere fra 1 cm, der er tynd, til 2 cm, der er tyk. Det er gestationsalderen på din baby og mængden af gele i navlesnoren, der bestemmer navlesnorens tykkelse.

Animation af navlesnor, baby og moderkage

Hvad består en navlestreng af?

Navlestrengen består af 2 arterier (2 pile til venstre), der er tynde og 1 vene, der er tykkere (til højre på billedet).

I venen løber det “friske” iltede blod og de livsvigtige næringsstoffer og byggestoffer fra mor til barn, og i arterierne løber det “brugte blod” og affaldsstoffer fra barn til mor, der med sin krop renser og ilter blodet på ny. Det er altså modsat af, hvad det er din krop, hvor arterierne indeholder det “friske” blod og venerne indeholder det “brugte blod”.

Derudover består navlesnoren af en form for gelé, der hindrer afklemning af blodkarrene og dermed sikrer en konstant blodforsyning til din baby inde i livmoderen. Geléen er vigtig, fordi din baby ligger og tumler rundt inde i livmoderen og fordi pladsen i livmoderen sidst i gravidteten er trang.

Yderst har navlestrengen en sej beskyttende hinde.

Video; Navlestrengen – en smart ting ved den!

Hvor lang er en navlestreng?

Navlestrengen starter med at være ingenting og vokser med din baby i maven indtil omkring 28. uge, hvor man mener, at væksten standser.

Slutlængden på navlesnoren varierer ofte forbløffende meget. Der er set navlestrenge på kun 18 cm og helt op til 122 cm. Gennemsnittet for en navlestreng er 50 cm.

Undersøgelser har vist, at navlestrengen ved drengebørn i gennemsnit er 5 cm længere end pigers – uden at man har nogen forklaring på det.

Hvad vil det sige, at der er knuder på navlestrengen?

Knuder på navlestrengen er ikke særlig hyppige. Når man taler om knuder på navlestrengen, skelner man mellem ægte knuder og uægte knuder.

Uægte knuder på navlestrengen er de mest almindelige og har ingen betydning for din baby i livmoderen. En uægte knude, ligner en knude, men er bare blodkarrene i navlesnoren, der tager et sving (det første billede).

Uægte knude på neglestreng.

Uægte knude på neglestreng.

En sjælden gang imellem ses en ægte knude på navlesnoren, som er opstået af at barnet har lavet en koldbøtte inde i livmoderen, der har resulteret i en ægte knude på navlesnoren (det sidste billede). Den gele, der er i navlestrengen, skal hindre ægte knuder i at afklemme blodforsyningen til barnet.

Stor ægte knude på navlestreng

Stor ægte knude på navlestreng

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.