HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Nattesøvn / søvn om natten

Hvor vigtig nattesøvnen er for en, opdager de fleste mennesker først, når de ikke får den. For mange sker det, når de får deres første barn. Babyer har nemlig ikke på samme måde præference for at sove om natten – eller de kan bakse med alle mulige ting, der gør søvnen svær. De områder i hjernen, der fremkalder søvnen (gør at man kan sove), formes længe inden fødslen, hvor de områder i hjernen, der styrer døgnrytmen – den cirkadiske rytme – først udvikles efter fødslen. Det betyder, at udviklingen af en egentlig døgnrytme for det lille barn vil ske gradvist efter fødslen. Det helt lille barn vil derfor ikke selv have en drift mod at sove om natten, som du har.

I den ideelle verden vil det være sådan, at jo ældre barnet bliver, jo længere og jo mere stabile søvnstræk vil der automatisk komme om natten. Det er dog langt fra sådan i praksis, da det forudsætter, at barnet har haft de fysiologiske betingelser for at kunne gøre det (mad nok og fravær af ubehag og smerte), og at barnet har lært hvordan. God nattesøvn i familien vil derfor afhænge af, hvordan I er kommet fra start med maden og søvnen, og hvordan du er lykkes med eller har kunne vise din baby vejen til god søvn og gode sovevaner.

Hvor meget skal en baby sove om natten?

En baby skal have mellem 10-12 timers søvn om natten. Det mest normale er 11-12 timers søvn. Det er forskelligt, om et barn følger uret, således at barnet sover sine 11-12 timer eksempelvis fra klokken 19-7 næste morgen, eller om barnet følger sit eget ur og sover sine 11-12 timer, fra han eller hun bliver lagt og frem. Det vil sige, at når din baby kommer i seng tidligere, så vågner han eller hun tidligere, og kommer han eller hun i seng senere, så vågner han eller hun det tilsvarende senere næste dag.

De børn, der følger klokken og står op på samme tidspunkt hver morgen vil få for lidt søvn den nat, de kommer senere i seng, fordi det ikke vil flytte deres stå op tidspunktet tilsvarende frem. De vil være mere sårbare for at få for lidt nattesøvn, hvis gå-i seng tidspunktet ikke holdes. Det samme gør sig gældende, når man skifter fra sommertid til vintertid.

Sover barnet generelt for kort tid om natten, vil det ofte give for lidt søvn og gøre, at barnet på daglig basis kommer til at mangle søvn, medmindre dagslurerne er det tilsvarende længere.

For de fleste børn virker det godt, at natten starter ved 19-20 tiden, og at den slutter igen ved 7-8 tiden om morgenen.

Hvor skal baby sove om natten?

Nogle babyer sover bedst i deres egen seng / vugge / lift og andre sover bedst i sengen ved siden af mor og far (læs om samsovning her). Der er ikke nogen facitliste her, så I skal gøre, hvad der fungerer bedst i jeres familie.

Det anbefales dog, at baby sover i samme rum som jer i hvert fald i de første 6 måneder, og at I er opmærksomme på Sundhedsstyrelsen råd omkring forebyggelse af vuggedød. 

Hvad skal en baby kunne om natten?

Fysiologisk er det muligt for en baby fra 5-8 ugers alderen at kunne tage et længere søvnstræk om natten af 4-6 timers varighed (eller længere endnu, hvilket også er fint, hvis din baby tager fint på i vægt og trives). Nogle gør det også i en tidligere alder, dette er også fint, hvis barnet tager på i vægt og trives.

Det er selvfølgelig ikke alle babyer, der gør det og hvor lange søvnstræk en baby tager vil især afhænge af, hvor godt barnet “spiser op til natten”, samt om barnet har ubehag, uro eller smerter i kroppen. God søvn ser også ud til at være arveligt, således at børn, hvis forældre selv har søvnproblemer, også har en tendens til mere urolig / afbrudt søvn.

Babyer er som udgangspunkt ikke utrygge ved at skulle sove, da søvn faktisk er normaltilstanden for en nyfødt baby og dermed ikke noget nyt eller farligt. Det betyder, at din baby skal kunne sove, uanset om der er helt stille i huset (hvad der jo er om natten). Desuden skal baby kunne sove i mørke (hvad der også hører natten til) og sove uden at skulle ligge på mor eller far. Kan din baby ikke det, må du overveje, hvorfor din baby ikke kan det, ofte vil det være noget relativt simpelt; for lidt mad, fysisk ubehag eller smerte.

Hvis din baby er ældre og endnu ikke sover et længere stræk om natten, kan det ente skyldes, at barnet ikke får mad nok i løbet af dag- og aftentiden til at kunne undvære mad om natten, eller der kan være andre faktorer, der kan påvirke søvnen. Hvorfor man må arbejde med dem for sig selv.

Det mest normale forhold omkring maden er, at man ikke har opdaget, at man uforvarende har givet sit barn nogle dårlige vaner omkring søvnen. Måske man har fulgt barnet og gjort det, som man følte det krævede at få ens barn til at sove. Det kan også være at man nok har opdaget, at de førte en ud af en tangent, men ikke har vidst eller kunne se, hvad man ellers skulle gøre. Måske ens barn har bakset med eller bakser med noget fysiologisk.

Det går let ud over søvnen…

Det er meget normalt, at en babys nattesøvn kan påvirkes. Det kan være af udviklingsspring, luftgener, forstoppelse, tandfrembrud m.m. Søvn er desværre ikke nogen statisk faktor. Der er dog en tendens til, at hvis barnet sover dårligt, så bliver det sjældent bedre af sig selv. Tværtimod ser man en tendens til, at søvnproblemer har det med at blive værre, som barnet bliver ældre, således at de problemer, der var helt i starten, er forværret, når barnet eksempelvis er et år (måske du allerede kan fornemme det?) – medmindre man selvfølgelig gør en aktiv indsats for at ændre på det.

Det er derfor nemmere at tage sovevanskeligheder i opløbet og prøve at ændre på dem så tidligt som muligt, fordi hver eneste time af dejlig velgørende søvn, en baby får, er sund og tæller. Men også fordi søvn holder dit barn fysisk, følelsesmæssig og mental sund. Søvn genopbygger kroppen, den giver de bedste betingelser for indlæring, den kalibrerer barnet følelsesmæssigt og gør det muligt på bedste vis at navigere igennem resten af dagen eller den nye dag.

Hvad jeg selv kan gøre for en bedre nattesøvn?

Hvad angår maden, så betyder det, at så snart din baby er i stand til (og har mulighed for) at indtage en større mængde af sit samlede behov for føde i løbet af dagtiden og aftentimerne, så vil der være tilsvarende mindre brug for at indtage kalorier i nattetimerne. Ved at give maden i løbet af dagen/aftenen, vil det med andre ord gøre det fysiologisk muligt for dit barn at tage et søvnstræk på mere end 3 timer (eller 4 timer for babyer på MME) en eller flere gange i løbet af natten. Omvendt gælder det også, at jo mindre af sin mad (døgnmængde af kalorier) din baby får i løbet dagtiden og i løbet af  aftenen, jo mere (og jo oftere) vil din baby skulle spise om natten.

Søvn om natten kan være udfordret at fysiske tilstande eksempelvis luft i maven. Hvis du tænker, din baby kan have ondt i ørene (væske på ørene), skal du til din egen læge eller en øre-næse-hals læge og have tjekket din babys ører. Ved tvivl og dårlig nattesøvn bør du få en læge til at tjekke din babys ører, så du ved, hvordan det står til derinde.

Hvordan søvnen foregår i løbet af dagen og i forbindelse med putningen op til natten har også rigtig meget at sige for nattesøvnen. Hvad får man vænnet sit barn til, og hvilke sovevaner man får givet sig barn. Det giver derfor god mening også at arbejde med dem.

Og du kan;

Andre artikler om babys-søvn

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!