HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Natamning, hvor ofte skal en baby ammes om natten

Få svar på hvor ofte nyfødte bør blive ammet om natten, hvor længe babyer har brug for natteamning og hvad du selv kan gøre for din nattesøvn.

Hvor ofte skal en baby ammes om natten?

Det tager op til ca. 3 timer for en sovende baby at “bruge” den mængde mælk, der kan være i en fyldt mavesæk. Herefter vil mavesækken have brug for at blive fyldt op igen, for at din baby kan tage nok på i vægt. Amning med minumum 3 timers intervaller er altså i hovedreglen en fysiologisk nødvendighed for en baby.

Fordi brystmælk er mere koncentreret sidst på eftermiddagen og om aftenen kan din babys mavesæk her indholde flere kalorier, og din baby vil med flere kalorier i maven måske kunne sove længere end normalt efterfølgende – altså om natten. I princippet har nyfødte babyer, efter at mælken er løbet til, derfor fysiologisk mulighed for at tage et længere søvnstræk om natten end de 3 timer. De lange søvnstræk forudsætter selvfølgelig, at din baby får nok kalorier pr. døgn; at teknikken ved brystet er god og at din baby får både den tynde og den tykke mælk ved brystet. 

For mange babyer opstår de lange søvnstræk først med en velfungerende amning. En større baby vil selvfølgelig kunne det samme – og mere til.

Et længere søvnstræk om natten

Når din baby er en måned, vil du måske opleve, at det lange interval om natten bliver længere – 4,5,6,7,8 timer. Nogle gange ser man også, at der er 2 længere intervaller om natten, et på 4-6 timer og så et på 4 timer. Når amningen er etableret, og din baby er i trivsel, så må din baby tage så lange stræk, som han eller hun kan – så længe han eller hun tager passende på i vægt / følger sin vægtkurve.

Det er klart, at det gør en kæmpe forskel som ammende mor, om ens baby vågner hyppigt om natten eller tager bare et længere søvnstræk. Der er store individuelle forskelle på, hvor hyppigt babyer ammes om natten uanset alder. Det handler selvfølgelig om amningen, hvor meget ens baby spiser pr amning. Men da amning jo er meget andet end bare mad, og da babyer i øvrigt vågner af mange andre årsager end sult, så afhænger nattens søvnstræk også af, hvorvidt ens baby har problemer med luft i maven, refluks, uro osv. Og om hvordan ens baby er vant til at falde i søvn.

Natamning - amning om natten af baby

Hvilke udfordringer kan amning om natten give?

Babyer fødes ikke med dag-nat rytme, som vi kender den. Det er noget babyer skal lære – og kan lære allerede i deres første leveuge udenfor livmoderen. Indtil din baby er socialiseret ind i døgnrytmen udenfor livmoderen, vil det være lige så naturligt for din baby at være vågen om natten som om dagen.

Vær opmærksom på at et tegn på sult i starten af livet kan være “at sove forbi sine måltider” – ikke at vågne op at spise, så hyppigt der er brug for. Det er derfor vigtigt, at din nyfødte “overholder” sine måltider med højst 3 timers interval fra din babys slipper brystet til næste amning, så han eller hun ikke risikerer at få for lidt kalorier pr. døgn.

En anden hyppig situation ved større babyer er, at man får vænnet sin baby til at blive ammet i søvn, hver gang han / hun skal sove. I så fald vil din baby måske kun kunne falde i søvn igen om natten ved at få et bryst i munden, fordi brystet bliver en forudsætning for at kunne gå ind i søvnen – også selvom din baby slet ikke er sulten, men måske vågnet pga. noget andet.

  • Du kan læse her, hvis din baby ikke falder i søvn efter natamningen

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Tip til hvordan du kan hjælpe din baby til længere søvnstræk mellem amningerne om natten:

  • Tank din baby godt op med fed mælk i løbet af aftenen.
  • Giv evt. din baby et dreammeal.
  • Lav natstemning om natten – minimalt med lys, minimalt med aktivitet, minimalt med stimulering.
  • Gør det let for dig selv om natten –  hav alt hvad du skal bruge klart, spring skiftningen over eller gør det på sengekanten.
  • Hold din baby sovende til det er morgen hos jer.

Hvis din baby har vågentid / legetid om natten kan dette mønster med fordel brydes før det bliver manifest. Det er ikke meningen eller nødvendigt for at være en god forælder at være en masse oppe om natten – ud over den tid det tager at amme. Det samme gælder, hvis din baby “står op” meget tidligt.

Hvis din baby er meget lang tid om at spise eller hvis din baby spiser meget hyppigt om natten, så er der noget med amningen, der kan og bør justeres og optimeres.

Vejledning, som en vej til bedre nætter

På Baby Instituttet har vi med vores ammevejledning hjulpet mange babyer, der har brug for en bedre og mere effektiv ammeteknik og det i sig selv har givet gode nætter med søvn.

Hvis du ikke får optimeret amningen, vil brystet let kunne blive et ”must have” for at kunne falde i søvn og det kan være opslidende, hvis brystet i munden bliver en næsten nødvendighed for at kunne sove. Er I allerede havnet der, og har du lyst til at det skal være anderledes, så kan din baby sagtens lære at falde i søvn uden brystet i munden på en tryg og kærlig måde uden gråd.

Vi har hjulpet mange mange babyer, der ikke sov særlig godt (eller endda meget dårligt) om natten, med at lære at sove på en kærlig og tryg måde. Der er meget at vinde ved at skabe velfungerende og rare sovevaner, fordi der er en risiko for, at et opslidende sovemønster bliver til en vane og altså fastholdes, også selvom din baby kommer på fast føde eller bliver større.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!