Natamning, hvor ofte skal en baby ammes om natten

Få svar på hvor ofte nyfødte bør blive ammet om natten, hvor længe babyer har brug for natteamning og hvad du selv kan gøre for din nattesøvn.

Hvor ofte skal en baby ammes om natten?

Det tager ca. 3 timer for en sovende baby at “bruge” den mængde mælk, der kan være i en fyldt mavesæk. Herefter vil mavesækken have brug for at blive fyldt op igen, for at din baby kan tage nok på i vægt. Amning med minumum 3 timers intervaller er altså en fysiologisk nødvendighed for en baby.

Fordi brystmælk er mere koncentreret sidst på eftermiddagen og om aftenen kan din babys mavesæk her indholde flere kalorier og din baby vil med flere kalorier i maven kunne sove mere end 3 timer efterfølgende – altså om natten. Alle nyfødte har efter, at mælken er løbet til, derfor fysiologisk mulighed for at tage et længere søvnstræk om natten end de 3 timer. De lange søvnstræk forudsætter selvfølgelig, at din baby får nok kalorier pr. døgn; at teknikken ved brystet er god og at din baby får både den tynde og den tykke mælk ved brystet. 

For mange babyer opstår de lange søvnstræk først med en velfungerende amning. En større baby vil selvfølgelig kunne det samme – og mere til.

Når din baby er en måned vil du kunne forvente, at det lange interval om natten bliver længere – 4,5,6,7,8 timer. Nogle gange ser man også, at der er 2 længere intervaller om natten, et på 4-6 timer også et på 4 timer. Din baby må tage så lange stræk som han eller hun kan, så længe han eller hun tager passende på i vægt / følger sin vægtkurve.

Det er klart, at det gør en kæmpe forskel som ammende mor om ens baby vågner hyppigt om natten eller tager bare et længere søvnstræk.

Natamning - amning om natten af baby

Hvilke udfordringer kan der være ved amning om natten

Babyer fødes ikke med dag-nat rytme, som vi kender den. Det er noget babyer skal lære – og kan lære allerede i deres første leveuge udenfor livmoderen. Indtil din baby er socialiseret ind i døgnrytmen udenfor livmoderen, vil det være lige så naturligt for din baby at være vågen om natten som om dagen.

Vær opmærksom på at et tegn på sult i staten af livet kan være at sove forbi sine måltider. Det er derfor vigtigt, at din nyfødte “overholder” sine måltider, så han eller hun ikke risikerer at få for lidt kalorier pr. døgn.

En anden hyppig problemstilling ved større babyer er, at man får vænnet sin baby til at blive ammet i søvn. I så fald vil din baby måske kun kunne falde i søvn igen om natten ved at få et bryst i munden – også selvom din baby slet ikke er sulten, men måske vågnet pga. noget andet.

Hvad jeg selv kan gøre for min amning

Tip til hvordan du kan amme mindre om natten:

  • Tank din baby godt op med fed mælk i løbet af aftenen.
  • Giv evt. din baby et dreammeal.
  • Lav natstemning om natten – minimalt med lys, minimalt med aktivitet, minimalt med stimulering.
  • Gør det let for dig selv om natten –  hav alt hvad du skal bruge klart, spring skiftningen over eller gør det på sengekanten.
  • Hold din baby sovende til det er morgen hos jer.

Hvis din baby har vågentid om natten kan og bør det uhensigtsmæssige sovemønster brydes før det bliver et manifest. Det er ikke meningen eller nødvendigt for at være en god forælder at være oppe om natten – ud over den tid det tager at amme. Det samme gælder, hvis din baby “står op” meget tidligt.

Hvis din baby er lang tid om at spise eller hvis din baby spiser hyppigt om natten, så er der noget med amningen, der bør justeres og optimeres.

Hvis du ikke får optimeret amningen vil brystet let kunne blive et ”must have” for at kunne falde i søvn og i værste fald bliver brystet i munden en næsten nødvendighed for at kunne sove. Er I allerede havnet der, har din baby brug for at lære at sove uden brystet i munden.

På Det Private Barselshotel har vi med vores ammevejledning hjulpet mange babyer, der har brug for en bedre og mere effektiv ammeteknik og det i sig selv har givet gode nætter med søvn.

Vi har også hjulpet mange babyer, der ikke sov særlig godt (eller meget dårligt) om natten, med at lære at sove. Der er meget at vinde ved at skabe velfungerende sovevaner, fordi der er en risiko for, at det uhensigtsmæssige sovemønster bliver til en vane og altså fastholdes selvom din baby kommer på fast føde eller bliver større.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.