Der er ikke noget der er mere fantastisk end at stå med en positiv graviditetstest i hånden. Der er heller ikke noget, der er mere skræmmende, end når den dag ikke ser ud til at komme.

Der er 35.000 fertilitetsbehandlinger i Danmark årligt. 

Derfor er derfor rigtig mange, der står med den skræmmende følelse, frem for et overvæld af glæde. 

Når babyplanerne fylder det hele

Når man har truffet beslutningen om at skulle være gravid, er der mange der begynder at google vildt og voldsomt, hvad man skal forberede sig på. 

Hvor lang tid plejer det at tage? Hvad skal man vide, hvis man har smidt p-pillerne? Hvordan ved man, om man har ægløsning? Listen bliver ved. Helt naturligt. Især hvis det er første gang, man skal være gravid. 

De fleste er tålmodige de første 6 måneder, og trøster sig med at det nok skal komme, og der da er mange der prøver længere tid, inden det lykkes. 

På et tidspunkt sniger det sig ind på en og begynder det at fylde mere og mere i ens tanker og hverdag. Det virker som om, alle bliver gravide rundt omkring en – alle andre end én selv. Samtidig med at man begynder at bekymre sig for, om alt nu er som det skal være. 

Efterhånden som tiden går, bliver man bange for, om det overhovedet kan lade sig gøre, og hvem den mon er gal med. 

Til sidst, fylder det for mange HELE ens liv, og det kan føles som en stor byrde at skulle gå med på sine skuldre. 

Find ro i viden og opsøg hjælp

Det er meget normalt, at det tager et år at blive gravid. Og det er ikke en god idé, at sammenligne sig selv eller sin partner med andre, der er blevet gravide hurtigere eller langsommere, end man tilsyneladende selv bliver. 

Det er vigtigt at finde ro. 

For hvis du har været inde og google, er du måske faldt over “stress” nedsætter fertilitet hos kvinder og mænd. 

Derfor er det vigtigt at kunne skabe ro omkring babyplanerne. Samtidig med at det er vigtigt at føle, man selv er proaktiv i processen. Du kan kontakte din læge, når der er gået 7-8 måneder uden gevinst. Det kan meget vel ske, at du bliver sendt hjem med en besked om at komme igen om 4-5 måneder, altså når i har forsøgt i et år. Men det kan også være, din læge kan gøre noget for dig i den situationen i står i. 

Meditation og mindfulness kan gøre underværker

Der er ingen tvivl om, at vores tanker påvirker vores følelser.

Det, at meditere og praktisere mindfulness kan give dig kontrol over dine tanker, skabe overblik, ro og gøre dig mere tilstede i nuet. Alt sammen noget der gavner din fertilitet.

Derfor kan du med fordel lytte til meditationsapps, læse bøger eller tage et kursus og lærer dig teknikkerne. Det gavner dig i alle livets områder, så du kan intet tabe ved det – tværtimod. 

Kig på din kost og din livsstil 

Ligesom dine tanke og dit velbefindende påvirker din fertilitet, gør kost og motion det også. 

Du kan læse dig til meget på nettet, men det med kosten kan være individuel. Også når det kommer til at forbedre din fertilitet. Sørg derfor hellere for at tale med en specialist omkring det. Måske kan du få nogle gode vejledninger og råd omkring, hvordan du kan optimere din sundhed?

Jeg har arbejdet sammen med landets førende fertilitetsklinikker, og vil rigtig gerne tage en omkostningsfri snak med dig om, hvordan du kan optimere din sundhed for at øge dine chancer for at blive gravid. 

Tal med nogen om det

Nogle gange kan det være svært at tale med sin partner omkring de tanker, man går rundt med. Selvom det er vigtigt at tale med hinanden, kan du måske få mere støtte fra en veninde, søster, mor eller en professionel. Eller en du kender der står i samme situation, som dig.

Det er vigtigt at få sagt, hvad du bekymrer dig over, og hvordan du har det. Der findes også grupper på facebook, hvor du kan tale med andre i samme situation, hvis du har behov for det.

Husk at du ikke er alene, og husk at du kan få hjælp til processen. Hvad enten det er at få talt om det, eller det er at prøve at ændre din kost og sundhed eller prøve meditation. 

Al held og lykke med projekt baby, og håber du snart står med 2 streger på din test.