Modermælkserstatning (forkortet MME) er, som det fremgår, en erstatning for modermælk / brystmælk. Erstatning vil sige, at en baby helt og aldeles kan leve af modermælkserstatning uden at få andet, indtil der kommer en naturlig overgang til fast føde.
Modermælkserstatning er sammensat på en måde, der skal gøre modermælken så godt efter, som det er muligt, og gives til babyer i stedet for amning, hvis amningen ikke er mulig (eller ønskes). Eller gives som et supplement til modermælken, hvis det ikke er lykkes at etablere en amning med en mælkeproduktion, der matcher barnets behov eller i de tilfælde af hypoplasi, hvor mængden af mælkekirtelvæv i brystet er underudviklet.
- Du kan altså give modermælkserstatning, hvis du ikke vil/kan/må amme.
- Du kan give modermælkserstatning som supplement til amningen, hvis du ikke har nok til din baby. Vil man gerne amme, men ikke har nok brystmælk, skal man være særlig opmærksom på at gøre noget for at øge mælkeproduktionen, så det at give erstatning ikke blot erstatter amningen (læs om vores ammevejledning her =>).
Hvor kommer modermælkserstatning fra – og hvad indholdet det?
Man kunne forestille sig, at modermælkserstatning kom fra andre kvinder – og altså var brystmælk. Men det gør den ikke. Langt det meste modermælkserstatning er lavet på ko-mælk. Der er også enkelte modermælkserstatninger, der er lavet på soya, der er en bælgfrugt. Her er så tilsat de vitaminer, fedtstoffer mv. som en baby har brug for, for at kunne vokse og udvikle sig.
MME indeholder en sammensætning af fedt, protein og kulhydrater samt vitaminer og mineraler til at dække en babys behov, så man sikrer sig, at barnet får den næring og de vitaminer og mineraler, han eller hun her brug for.
OBS! Spædbørn, der indtager 800 ml modermælkserstatning eller mere dagligt med 1,3 mikrogram vitamin D pr. 100 ml eller mere, skal ikke have ekstra D-vitamin.
Modermælkserstatning findes som pulver og færdigblandet
Der findes ikke frisk modermælkserstatning, på samme måde som er findes frisk mælk på køl.
Alt modermælkserstatning er gjort langtidsholdbar. Det kan gøres på to måder, enten ved varmebehandling eller frysetørring. MME der har form som pulver (foto) er gjort langtidsholdbar ved frysetørring og modermælkserstatning på karton/brikker er gjort langtidsholdbar med varmebehandling.
Modermælkserstatningen skal passe til din babys alder
Det er vigtigt, at du ser dig for, når du køber modermælkserstatning. Der er nemlig modermælkserstatning til nyfødte og modermælkserstatning til større babyer. På pakken vil der stå noget, så du ved hvad du har fat i, men det nemmeste vil være at gå efter, om der står 1 eller 2 på pakken/dåsen. 1 er for babyer fra 0-6 måneder og 2 er for babyer over 6 måneder.
Der er ikke en kæmpe forskel på de to, men der er lavet små justeringer, så MME passer bedre til barnets behov for den alder. Den største forskel er, at der er en lidt højere fedtprocent i den modermælkserstatning, der er beregnet til de første 6 måneder end den modermælkserstatning til efter de 6 måneder – men mængden af kalorier er den samme. Herudover er der mere af nogle vitaminer og mineraler og mindre af andre, tilpasset væksten.
NAN har også en modermælkserstatning, der gives fra barnet er 12 måneder, hvis der stadigvæk gives erstatning på det tidspunkt. Den kan også gives i stedet for almindelig mælk, hvis man af en grund ønsker at vente med at give det.
Økologisk modermælkserstatning – eller ikke økologisk
Ligesom der er kommet flere og flere økologiske produkter på markedet, er der også kommet økologisk modermælkserstatning. Eftersom modermælkserstatning er lavet på ko-mælk er det oplagt, med alt den økologiske mælk, der produceres, at der også findes økologisk modermælkserstatning. Og det gør der.
Alle typer af modermælkserstatning er renset for eventuelle pesticidrester og kemi, så fordelen ved økologisk modermælkserstatning handler udelukkende om dyrevelfærd. Hvilket i sig selv selvfølgelig også kan være et argument for at tilvælge økologisk modermælkserstatning.
Hvis modermælkserstatningen er økologisk vil der være skiltet med det på pakningen. Er der ikke det, er der ikke tale om økologisk modermælkserstatning.
Specielle typer modermælkserstatning
Ligesom der på mange andre måder sker en udvikling med visse produkter, så er der også kommet nogle special produkter på markedet indenfor modermælkserstatning. Som den vigtigste kan nævnes allergivenlig modermælkserstatning.
Semi-specielle typer modermælkserstatning:
- Modermælkserstatning tilført mælkesyrebakterier
- Syrnet modermælkserstatning
Specielle typer modermælkserstatning