En moderkageprøve også kaldet en moderkagebiopsi giver viden om kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme ved fostret i livmoderen.
Det foreløbige svar gives oftest dagen efter prøvetagningen. Hvor det endelige svar først kan gives efter 2-3 uger.
Hvis svaret på moderkagebiopsien IKKE er normalt vil du blive indkaldt til en samtale og evt. også tilbydes en fostervandsundersøgelse. Du vil på baggrund af et IKKE normalt resultatet af moderkagebiopsien have mulighed for at søge om abort.
Hvornår i graviditeten udføres moderkagebiopsi?
Moderkagebiopsien tages fra moderkagen i graviditetsuge 11 til 15, hvor den erstattes af fostervandsundersøgelsen.
Hvad er ulemperne ved moderkagebiopsi?
Moderkagebiopsien giver IKKE, som fostervandsundersøgelsen svar på rygmarvsbrok og bugvægsbrok
I 1 % af tilfældene giver moderkagebiopsien ikke et sikkert svar, og det er efterfølgende nødvendigt OGSÅ at foretage en fostervandsundersøgelse for at få et sikkert svar.
Hvad er risikoen ved en moderkagebiopsi?
Moderkagebiopsien griber ind i livmoderens miljø, og der er i den forbindelse en risiko på 0,1-0,2 % for at abortere som følge af indgrebet.
Hvordan foregår en moderkagebiopsi?
Det er en god ide at have tømt blæren for urin inden moderkagebiopsien.
Selve udtagningen af moderkagebiopsien tager kun få minutter, men du skal regne med 1 time til det hele. Moderkagebiopsien tages med en tynd kanyle, der føres gennem maveskindet og ind i moderkagen. Du vil blive scannet inden og under moderkagebiopsien.
Du vil skulle tage den helt med ro det næste døgn. Nogle får ubehag i form af tyngdefornemmelse og menstruationslignende smerter, der oftest vil fortage sig i løbet af et døgn efter moderkagebiopsien.
Ved blødning, siven af fostervand fra skeden eller vedvarende stærke smerter efter moderkagebiopsien, skal du kontakte hospitalet eller vagtlægen.
Andre artikler om graviditet
- Viden om nakkefoldscanningen
- Viden om doubletest og tripletest
- Det fantastiske fostervand
- Hvilken graviditetsuge er jeg i?
- Hvad er terminen?