fbpx

Blog

Mit Barn - 3 år og frem / Tanker om at være forælder

Mine børn giver julen mening

Julemænd som børnene kan lege med

Hjemme hos os er vi aldrig klar til julen, når forretniger og magasiner allerede sidst i oktober finder julestemningen frem. Det er simpelthen for tidligt. Vi strækker den, og strækker den, og strækker den helt til 1. december. Også skal der jules.

Julemænd som børnene kan lege medDen 1. december bliver kasserne med julepynt fundet frem. Julepynten vi har samlet år for år siden vi fik børn – og som gennem de sidste 16 år er blevet til en del.

Før i tiden var det den store og jeg, der stod for at pynte, en tid var vi 3 om det, men nu har min dreng på 9 overtaget pladsen, som den der glæder sig mest til jul. Derfor er det nu ham og jeg, der står for at pynte– det vil sige, at det er mig, der bærer kasserne frem og ham der pynter.

Alt julepynt har sin faste plads. Det er blevet sådan, fordi børnene fra år til år har kunne huske, hvor hver eneste nisse stod sidste jul – og så skal den jo stå der igen, det er klart.

Jeg synes det er sødt. På den måde bliver julen traditionernes højborg.

Børn elsker julen

Vi gentager det vi gjorde sidste jul, og forrige jul, og forrige jul igen – eller genoptager traditioner vi selv fandt stor glæde ved, da vi selv var børn eller som vi ville ønske vi havde haft som børn.

Inden jeg fik børn var jeg træt af julen, træt af… ja alt hvad man kan være træt af med undtagelse af selve juleaften, som jeg altid har elsket.

Men julen fik mening igen, da jeg selv fik børn.

De første år prøvede vi stadig at undslippe. Det allerførste år med barn holdt vi jul hver for sig (vores datter var 1 ½ måned gammel dengang). Det næste år skulle jeg holde juleaften væk fra min egen familie for første gang, sammen med min mands familie og næste år var det omvendt.

Det 4. år prøvede vi at undslippe os julen ved at tage syd på. Men det fungerede ikke. Vi måtte erfare at vores datter var jule-uforløst, som en graviditet uden en babys ankomst til verden. Hun var juleskruk langt hen i februar – ville julebage, ville have risengrød til aftensmad, sad og så julekalender så tit som muligt etc. Det endte derfor med at blive den længste jul nogensinde. Siden har vi holdt traditionel jul i familiens skød

Julen være hyggelig, hjertelig og glædelig

Og julen er stressende og med til at minde en om det man ikke har eller det man ikke kan give sine børn.

Men julen er også hygge, hjerterum og glæde.

For mig er den største glæde ved julen at kunne give traditionerne videre til mine børn – at kunne give mine børn smagen af jul, lugten af jul, synet af jul, lyden af jul, følelsen af jul, det at være sammen om julen etc.

Jeg tror på, at traditioner giver børn rødder og at rødder er vigtige for ens selvforståelse.

Sidder du i en situation hvor du slet ikke tænker på julen, så kan du læse om vores barselsophold.

 

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.