KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Mindre liv / Mindre aktivitet i livmoderen

Der er stor forskel på bevægelsesmønstret hos babyer, og der er stor forskel på, hvad den enkelte kvinde kan mærke. Hvordan det plejer at være for din baby og dig er derfor det vigtigste parameter at gå efter, når du skal finde frem til, om din baby bevæger sig mindre i livmoderen.

Her er hvad du skal reagere på, og hvad du kan gøre, hvis du mærker mindre liv.

Hvad er normalt at mærke liv?

Du skal forvente at mærke din baby hver dag i livmoderen fra graviditetsuge 24 og frem.

De fleste mærker især om aftenen, at barnet ligger derinde og mosler rundt. På den måde får man hver aften et godt parameter for at alt er som det skal være inden man går i seng til natten. Dette kan være en fordel, hvis dagen har været travl og du måske ikke har haft tid til at skænke maven de store tanker og faktisk bliver lidt i tvivl om, hvor meget du har mærket til din baby i løbet af dagen.

Hvis fosterbevægelserne i antal eller styrke afviger fra, hvordan det plejer at være, skal du være særlig opmærksom.

Hvad kan jeg selv gøre, hvis jeg mærker mindre liv?

Hvis du mærker mindre liv, hvis din baby er helt stille inde i livmoderen, kan du forsøge at “vække” din baby.

Man kan “vække” en baby ved:

  • at skubbe til din baby i maven og bede din baby om at svare dig ved at puffe tilbage.
  • at drikke 2 store glas meget iskoldt vand eller væske, så din mavesæk afkøles og køler toppen af livmoderen ned. Herefter lægger du dig i 20 min med din fulde opmærksomhed hos din baby. Det får de fleste babyer til at vågne og bevæge sig normalt.

Gravid der mærker mindre liv og forsøger at vække sin baby ved at drikke vand.

Hvis du ikke kan få din baby til at reagere, skal du kontakte din egen læge, din jordemoder eller hospitalet. De vil hjælpe dig med at vurdere hvad du videre skal gøre.

Hvad gør de på hospitalet ved mindre liv

De fleste gange, en baby er mere stille i livmoderen, er der ingen forklaring på det, andet end at barnet tager en slapper. For at udelukke, at der er noget alvorligt bag din babys mindre aktivitet i livmoderen, tager man alligevel mindre liv temmelig alvorligt.

Hvis du ringer til hospitalet, vil de ofte gerne have, at du kommer ind, så de kan lytte hjertelyd eller køre en CTG (hjertekurve) og nogle gange scanne dig (kun ved særlig bekymring).

Det er sjældent, at barnet er truet på livet eller død i maven, når kvinder henvender sig med mindre liv. Det er mest normalt, at babyen i maven vækkes når CTG apparatet tændes og rummet fyldes af den livsbekræftende lyd, det er at høre at ens babys hjerte slår.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!