Læs her hvad du skal reagere på, og hvad du kan gøre, hvis du mærker mindre liv.

Der er stor forskel på bevægelsesmønstret hos babyer, og der er stor forskel på, hvad den enkelte kvinde kan mærke. Hvordan det plejer at være for din baby og dig er derfor det vigtigste parameter at gå efter, når du skal finde frem til, om din baby bevæger sig mindre i livmoderen.

Hvad er normalt at mærke af liv?

Du skal forvente at mærke din baby hver dag i livmoderen fra graviditetsuge 24 og frem.

De fleste mærker især om aftenen barnet ligge derinde og mosle rundt. På den måde får man hver aften et godt parameter for at alt er som det plejer inden natten. Dette kan være en fordel, hvis dagen har været travl og du måske ikke har haft tid til at skænke maven de store tanker og faktisk bliver lidt i tvivl om, hvor meget du har mærket til din baby i løbet af dagen.

Hvis forsterbevægelserne i antal eller styrke afviger fra, hvordan det plejer at være, skal du være særlig opmærksom.

Hvad kan jeg selv gøre, hvis jeg mærker mindre liv?

Hvis du mærker mindre liv, hvis din baby er helt stille inde i livmoderen, kan du forsøge at “vække” din baby.

Man kan “vække” en baby ved:

Gravid der mærker mindre liv og forsøger at vække sin baby ved at drikke vand.

Hvis du ikke kan få din baby til at reagere, skal du kontakte din egen læge, din jordemoder eller hospitalet. De vil hjælpe dig med at vurdere hvad du videre skal gøre.

Hvad gør de på hospitalet ved mindre liv

De fleste gange, en baby er mere stille i livmoderen, er der ingen forklaring på det, andet end at din baby tager en slapper. For at udelukke at der er noget alvorligt bag din babys mindre aktivitet i livmoderen, tager man alligevel mindre liv temmelig alvorligt.

Hvis du ringer til hospitalet, vil de ofte gerne have, at du kommer ind, så de kan lytte hjertelyd eller køre en CTG (hjertekurve) og nogle gange også scanne dig.

Det er sjældent, at barnet er truet eller død i maven, når kvinder henvender sig med mindre liv. Det er mest normalt, at babyen i maven vækkes når CTG apparatet tændes og rummet fyldes af den livsbekræftende lyd, det er at høre at ens babys hjerte der slår.

Andre artikler om graviditet

Andre artikler, der kunne have interesse