HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Menstruationcyklus, kvindens cyklus

Menstruationscyklus er betegnelsen for den cyklus, der spænder fra første menstruationsdag til første dag i den næste menstruation.

Den normale menstruationscyklus for en kvinde er 28 dage. Menstruationscyklussens længde kan dog variere fra kvinde til kvinde. For nogle kvinder varierer intervallet mellem menstruationenerne også fra gang til gang.

Menstruationscyklussen begynder med menstruationen

Menstruationscyklussen begynder med selve menstruationen. Her begynder hjernen også at producere det Follikel Stimulerende Hormon (FSH), der stimulerer nogle af folliklerne i æggestokken til at modne sine æg. Den grafiske follikel er den follikel hvis æg modnes først.

Folliklerne producerer også østrogen, som er et hormon, der blandt andet får livmoderens slimhinde til at vokse sig tyk og dermed gøre sig klar til, at det befrugtede æg kan sætte sig fast.

Ægløsning i cirka midten af menstruationscyklussen

Når kroppens indhold af østrogen er nået til at vist niveau, sker der en stigning i det Luteiniserende Hormon (LH). LH stimulerer til selve ægløsningen. Ægget modnes færdigt og løsnes fra æggestokken.

Ægløsningen finder normalt sted 14 dage efter sidste menstruations første dag. Hvilket vil sige i midten af menstruationscyklussen, når den normale menstruationscyklus er 28 dage.

Efter ægløsningen begynder den tomme follikel (hvorfra ægget har løsnet sig) at producere hormonet progesteron – samtidig med at produktionen af østrogen fortsætter. Begge hormoner har til formål at klargøre livmoderens slimhinde til at modtage et befrugtet æg.

Efter ægløsningen begynder ægget sin vandring gennem æggelederne ned mod livmoderen. Ægget har en levetid på cirka 24-48 timer og kan kun befrugtes af sædcellen i det tidsrum.

Den kvindelige cyklus, hvor man ser hormoner, ægløsning og slimhinden i livmoderen

Menstruationscyklussen slutter med ny menstruation

Hvis ægget ikke befrugtes, aftager niveauet af østrogen og progesteron i takt med, at den tomme follikel går til grunde.

Den klargjorte livmoderslimhinde vil ikke skulle bruges og vil derfor udstødes – kvinden får menstruation. Menstruationscyklussen afsluttes altså af, at en ny menstruation begynder, og hele processen starter forfra.

Kalender med menstruationscyklus og markering af menstruation

Befrugtes ægget, og sætter det befrugtede æg sig fast i livmoderens slimhinde, er du gravid – og menstruationen vil udeblive.

Follikulære fase: Modning af folliklen til en Grafisk follikel
Proliferationsfasen: Slimhinden i livmoderen vokser i tykkelse
Luteale fase: Det gule legeme danner progesteron
Sekreationsfasen: Endometriet i livmoderen vokser yderligere og får bedre blodgennemstrømning
Implantation: Ægget sætter sig fast i livmoderen
Menstruation: Hvis ægget ikke sætter sig fast, og man er ikke gravid.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!