Medicin under amning / Medicin når du ammer

Al slags medicin der indtages mens man ammer, udskilles i en eller anden grad i modermælken.

Når det er sagt, så er der store variationer i, hvor høj en koncentration af medicinen, der ender i modermælken. For nogle præparaters vedkommende går meget af det i modermælken og for andres kun meget lidt. Der vil også være store variationer i, hvor godt medicinen tåles af barnet – og om det overhovedet kan tåles.

En anden ting ved medicin når du ammer er, at den også skal ud at kroppen igen. Det kommer den ved at den nedbrydes og udskilles gennem leveren. Medicin sætter med andre ord leveren på arbejde – og også ofte hårdt arbejde. Det er fint for dig der er voksen, men når man er nyfødt er leveren umoden og ikke klar til en masse (ekstra) arbejde, som indtagelse af medicin giver – også den der indtages indirekte via modermælken. Det vil derfor være både hårdere og mere krævende for en nyfødt baby at komme af med medicin.

Leverens umodenhed vil også gøre, at den dosis barnet har i sig vil vare i længere tid, end i moderens krop, hvis lever hurtigere og mere effektivt igen vil rense kroppen for medicin.

Medicn bør derfor kun indtages, mens man ammer, hvis man virkelig har behov for den. Det gælder alt slags medicin, også den man køber i håndkøb, herunder almindelig smertestillende medicin.

Alt unødig medicin bør undgåes i ammeperioden for barnets skyld

Til dig, der skal have medicin eller får medicin?

Indtager du nogen form for medicin og planlægger du at amme, eller ammer du allerede og skal have medicin, så er det vigtig at den læge der ordinerer medicinen er opmærksom på, at du ammer. Det vil sige at han eller hun har tjekket op på om præparatet må indtages af ammende kvinder, inden du begynder at tage medicinen (eller begynder at amme).

Vær også opmærksom på, at der ofte findes et alternativ til den mest brugte medicin, der er bedre til ammende kvinder (eller som ammende kvinder godt må tage imens de ammer).

Husk selv at sige til lægen at du ammer, hvis du står i en situation, hvor det vurderes at du skal have en eller anden form for medicin.

Antibiotika & amning

Skal du have antibiotika, må du gerne det, selv om du ammer. Antibiotika vil påvirke din babys tarmflora (ligesom din egen), så mange at de gode tarmbakterier (også) bliver slået ned. Det er derfor bedst at undgå antibiotika, hvis det ikke er nødvendigt. Vurderes det af en læge, at der er brug for antibiotika, så er det langt det bedste at få antibiotika – også selvom du ammer. Der er også vigtigt at tage antibiotikaen lige så lang tid som din læge har ordineret.

Antibiotika er ikke farligt for din baby.

Det er vores erfaring, at antibiotika nedsætter mælkeproduktion – for nogle let og for andre væsentligt. Så det skal du være ekstra opmærksom på, at du har mælk nok (at din baby tager på i vægt), når du tager anitibiotika. Antibiotika kan også give nogle babyer ondt i maven.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

Nadja Kofoed Christensen, jordemoder
Nadja Kofoed Christensen er uddannet jordemoder i 2008 og har arbejdet på både fødegang, svangreafdeling, og i jordemoderkonsultation. Nadja har arbejdet på Det Private Barselshotel / Baby Instituttet siden februar 2017.