HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Medicin & amning / Medicin når du ammer

Al slags medicin der indtages, mens man ammer, udskilles i en eller anden grad i modermælken. Når det er sagt, er der store variationer i, hvor høj en koncentration af medicinen, der ender i modermælken. For nogle præparaters vedkommende går meget af det i modermælken og andres kun meget lidt. Der vil også være store variationer i, hvor godt den pågældende medicin tåles af barnet – og om den overhovedet kan tåles.

En anden ting ved medicin, når du ammer, er, at den også skal ud at kroppen igen. Det kommer den ved, at den nedbrydes og udskilles gennem leveren. Medicin sætter med andre ord leveren på arbejde – og også ofte på hårdt arbejde. Det er fint for dig, der er voksen, men når man er nyfødt, er leveren umoden og ikke klar til en masse (ekstra) arbejde, som indtagelse af medicin giver. Også den der indtages indirekte via modermælken. Det vil derfor være både hårdere og mere krævende for en nyfødt baby at nedbryde medicin.

Leverens umodenhed vil også gøre, at den dosis medicin barnet får vil vare i længere tid, end i moderens krop. Moderens lever vil hurtigere og mere effektivt rense kroppen for medicin.

Medicin bør derfor kun indtages, mens man ammer, hvis man virkelig har behov for den. Det gælder alt slags medicin, også den man køber i håndkøb, herunder almindelig smertestillende medicin.

Alt unødig medicin bør undgås i ammeperioden for barnets skyld

Til dig, der skal have medicin eller får medicin?

Indtager du nogen form for medicin og planlægger du at amme, eller ammer du allerede og skal have medicin, er det vigtig at den læge, der ordinerer medicinen, er opmærksom på, at du ammer. Det vil sige, at han eller hun har tjekket op på, om præparatet må indtages af ammende kvinder, inden du begynder at tage medicinen (eller begynder at amme).

Husk selv at sige til lægen, at du ammer, hvis du står i en situation, hvor det vurderes, at du skal have en eller anden form for medicin. Vær også opmærksom på, at der ofte findes et alternativ til den mest brugte medicin, der er bedre til ammende kvinder (eller som ammende kvinder godt må tage imens de ammer).

Antibiotika & amning

Skal du have antibiotika, må du gerne det, også selvom du ammer. Antibiotika vil påvirke din babys tarmflora (sammen med din egen). Den vil gøre at mange at de gode tarmbakterier vil blive slået ned. Det er derfor bedst at undgå antibiotika, hvis det ikke er nødvendigt.

Vurderes det af en læge, at der er brug for antibiotika, er det bedste at tage antibiotika – også selvom du ammer. Det er også vigtigt at tage antibiotika så lang tid, som din læge har ordineret.

Det er vores erfaring, at antibiotika nedsætter mælkeproduktion – for nogle let og for andre væsentligt. Du skal derfor være ekstra opmærksom på, at du har mælk nok (at din baby tager på i vægt), når du tager antibiotika. Antibiotika kan også give nogle babyer ondt i maven.

Antibiotika og hvad du selv kan gøre

Der kan være mange grunde til at tage antibiotika, når man ammer. Det kan være grunde, der ikke har noget med din amning at gøre, men det kan også være din amning, der er årsagen til at du nu skal tage antibiotika. Den hyppigste årsag til at tage antibiotika grundet amningen er brystbetændelse. Har du brystbetændelse eller måske på vej til at få brystbetændelse, skal du handle på det. Det er vigtigt at brystet tømmes som et led i behandlingen. For mange vil tømning alene være nok til at kunne undgå antibiotika. Ligesom at antibiotika til behandling af brystbetændelse aldrig kan stå alene og skal altid kombineres med tømning.

Ellers er det som sagt vigtigt at tage den antibiotika, der er vurderet nødvendig af en læge. Det vil gøre, at du hurtigt kan komme på højkant igen, og din krop blive frisk til at kunne være der for din baby og til at kunne producere mælk.

Det er, når du indtager antibiotika, vigtig at være opmærksom på at drikke rigeligt (3 liter om dagen). Og også holde øje med at din baby virker mæt og tilpas, får nok mælk ved brystet, det vil sige, at indtag af antibiotikaen ikke påvirker mælkeproduktionen væsentligt. Gør den det er det selvfølgelig vigtigt at din baby får mad nok – også i den periode, hvor du ikke er helt på højkant. Det ses også, at nogle babyer får maveproblemer af den antibiotika, de får gennem modermælken. Det til trods er det stadig bedre at fortsætte amningen og vente på at antibiotika-kuren er ovre og din babys mave bliver god igen.

Det kan være nødvendigt at søge ammehælp i den periode, du får antibiotika, så du sikre en god tømning og at din mælkeproduktion og din amning forbliver så god som mulig.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!