HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Medicin & amning / Medicin når du ammer

Al slags medicin der indtages, mens man ammer, udskilles i en eller anden grad i modermælken.

Når det er sagt, så er der store variationer i, hvor høj en koncentration af medicinen, der ender i modermælken. For nogle præparaters vedkommende går meget af det i modermælken og for andres kun meget lidt. Der vil også være store variationer i, hvor godt den pågældende medicin tåles af barnet – og om den overhovedet kan tåles.

En anden ting ved medicin når du ammer er, at den også skal ud at kroppen igen. Det kommer den ved, at den nedbrydes og udskilles gennem leveren. Medicin sætter med andre ord leveren på arbejde – og også ofte på hårdt arbejde. Det er fint for dig, der er voksen, men når man er nyfødt er leveren umoden og ikke klar til en masse (ekstra) arbejde, som indtagelse af medicin giver – også den indtages indirekte via modermælken. Det vil derfor være både hårdere og mere krævende for en nyfødt baby at komme af med medicin.

Leverens umodenhed vil også gøre, at den dosis barnet har i sig vil vare i længere tid, end i moderens krop, hvis lever hurtigere og mere effektivt igen vil rense kroppen for medicin.

Medicin bør derfor kun indtages, mens man ammer, hvis man virkelig har behov for den. Det gælder alt slags medicin, også den man køber i håndkøb, herunder almindelig smertestillende medicin.

Alt unødig medicin bør undgåes i ammeperioden for barnets skyld

Til dig, der skal have medicin eller får medicin?

Indtager du nogen form for medicin og planlægger du at amme, eller ammer du allerede og skal have medicin, så er det vigtig at den læge, der ordinerer medicinen er opmærksom på, at du ammer. Det vil sige, at han eller hun har tjekket op på om præparatet må indtages af ammende kvinder, inden du begynder at tage medicinen (eller begynder at amme).

Vær også opmærksom på, at der ofte findes et alternativ til den mest brugte medicin, der er bedre til ammende kvinder (eller som ammende kvinder godt må tage imens de ammer).

Husk selv at sige til lægen, at du ammer, hvis du står i en situation, hvor det vurderes, at du skal have en eller anden form for medicin.

Antibiotika & amning

Skal du have antibiotika, må du gerne det, også selv om du ammer. Antibiotika vil påvirke din babys tarmflora (ligesom din egen), så mange at de gode tarmbakterier (også) bliver slået ned. Det er derfor bedst at undgå antibiotika, hvis det ikke er nødvendigt. Vurderes det af en læge, at der er brug for antibiotika, så er det langt det bedste at få antibiotika – også selvom du ammer. Det er også vigtigt at tage antibiotikaen lige så lang tid, som din læge har ordineret.

Det er vores erfaring, at antibiotika nedsætter mælkeproduktion – for nogle let og for andre væsentligt. Så det skal du være ekstra opmærksom på, at du har mælk nok (at din baby tager på i vægt), når du tager antibiotika. Antibiotika kan også give nogle babyer ondt i maven.

Hvad du selv kan gøre for din amning

Der kan være mange grunde til at tage antibiotika, når man ammer. Det kan være grunde, der ikke har noget med din amning at gøre, men det kan også være din amning, der er årsagen til at du nu skal tage antibiotika. Den hyppigste årsag til at tage antibiotika grundet amningen er brystbetændelse. Har du brystbetændelse eller måske på vej til at få brystbetændelse, så skal du handle på det. Det er vigtigt at brystet tømmes, som et led i behandlingen. Her kan antibiotikaen aldrig stå alene.

Ellers er det som sagt vigtigt at tage den antibiotika, der er vurderet nødvendig af en læge, så du hurtigt kan komme på højkant igen, og din krop blive frisk til at kunne være der for din baby og til at kunne producere mælk.

Det er når du indtager antibiotika vigtig at være opmærksom på at drikke rigeligt (3 liter om dagen) og også holde øje med at din baby virker mæt og tilpas, får nok mælk ved brystet – at indtaget af antibiotikaen ikke påvirker mælkeproduktionen væsentligt. Gør den det er det selvfølgelig vigtigt at din baby får mad nok – også i den periode, hvor du ikke er helt på højkant. Det ses også at nogle babyer får maveproblemer af den antibiotika de får gennem modermælken, det til trods er det stadig bedre at fortsætte amningen og vente på at antibiotika-kuren er ovre og din babys mave bliver god igen.

Det kan være nødvendigt at søge ammehælp i den periode du får antibiotika, så du sikre at din mælkeproduktion og din amning forbliver så god som mulig.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!