fbpx

Medicin til at stoppe mælken / Dostinex

Det mest almindelige medicin til ammestop kaldes Dostinex, der indeholder det virksomme stof Cabergolin. Stoffet har en mælkehæmmende effekt og bruges derfor både til kvinder, der efter fødslen ikke skal/vil amme, og til kvinder, der af forskellige årsager akut må/vil stoppe amningen.

Hvis du ikke ønsker at amme, vil du blive tilbudt medicin på hospitalet og hvis du ønsker at stoppe amningen kan din læge tilbyde dig medicin til ammestop. Du bør inden nøje overveje, om du ønsker medicin til ammestop, eller om du på grund af bivirkningerne ved medicinen ønsker at stoppe amningen uden brug af medicin.

Medicin til ammestop

Bivirkninger ved ammestopmedicin

Der er flere bivirkninger ved Dostinex. De mest almindelige bivirkninger (over 10 %) er:

 • Kraftesløshed
 • Kvalme, mavesmerter
 • Hjerteklapfibrose
 • Svimmelhed, hovedpine

Andre almindelige bivirkninger (mellem 1-10%) er:

 • Depression
 • Opkastning , forstoppelse
 • Hedeture, forhøjet blodtryk, blodtryksfald
 • Ømme bryster
 • Døsighed

Den normale dosis ammestop-medicin hvis du IKKE ønsker at amme

 • 2 tabletter (1mg) Dostinex som en engangsdosis indenfor 24 timer efter fødslen.

Den normale dosis ammestop-medicin hvis du ønsker at stoppe amningen

 • ½ tablet (0,25 mg) Dostinex morgen og aften i 2 dage.

Hvad jeg selv kan gøre ved ammestop

Hvis du slet ikke ønsker at amme, så skal du sige det til personalet på fødestuen eller på opvågningsafdelingen. De vil hjælpe dig videre derfra.

Hvis du allerede ammer og ønsker at stoppe amningen, skal du finde ud af, om du ønsker at stoppe med eller uden medicin. Hvis du ønsker at stoppe amningen med medicin, skal du kontakte din egen læge, der kan udskrive en recept på den mælkehæmmende medicin.

Grundet den øgede risiko for depression – 1-10 % lagt oven i den øgede risiko der er for depression lige efter fødslen, bør du nøje overveje at stoppe amningen uden brug af medicin.

Hvis du sidder i en situation, hvor du har brug for at stoppe amningen, kan du med vores ammevejledning få hjælp til stoppe amningen uden brug af medicin.

Ved en helt naturlig nedtrapning af amningen i takt med at din baby får fast føde, skal du ikke bruge medicin til at stoppe eller hæmme mælkeproduktionen. Det vil ske gradvist af sig selv i takt med at din baby efterspørger mindre og mindre mælk, hvilket er den naturlige måde at stoppe amningen på.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.