Det har vist sig, at børn kommer til verden med en forståelse for matematik. Eksempelvis er mængdeforståelse ikke er en tillært evne, men er indbygget i os som art, og altså en evne dit barn fødes med.

Matematik baby sammen med far

Forskningsforsøg med 32 5 måneder gamle babyer (Karen Wynns, 1992) har vist følgende:

En baby placeres foran en kasse med en dukke. Herefter lukkes en skærm til, så barnet ikke kan se ind i kassen. Hvad, barnet kan se, er, at en person placerer endnu en dukke i kassen. Når skærmen falder ser barnet, at der er 2 dukker i kassen.

1+1=2 Barnet viser ikke stor interesse.

Men hvis man, uden barnet opdager det, fjerner den ene dukke fra kassen, efter at barnet har set den blive placeret i kassen, så der kun er èn dukke i kassen, når skærmen falder, så:

1+1=1!? Barnet viser tydelig overraskelse og øget opmærksomhed.

Ud fra gentagne forsøg med de 32 børn, har man kunne slutte, at babyer har talent for noget så abstrakt som at tælle, allerede fra de er 5 måneder. De har altså allerede her en intuitiv forståelse af mængder.

Og faktisk er netop de matematiske evner noget du bevidst kan fremme allerede tidligt.

I Kina tager man matematik meget alvorligt helt fra starten af livet

Den naturlige udvikling af de matematiske evner begynder langt tidligere end i vesten.

De kinesiske forældre involverer helt tidligt deres børn i en lang række aktiviteter, der indeholder matematik og forventer, at daginstitutionen gør det samme. De laver tællelege, synger tællesange, spiller brætspil med deres børn, der inkluderer regning og bruger i høj grad matematik i det daglige samvær med deres barn – som f.eks. én sok plus én sok er to sokker.

De kinesiske forældre forventer, at deres barn helt tidligt forstår og kan lære matematik.

Hvad gør du?

Du kan læse om vores Klog Baby program ⇒