HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Mælkeproduktion, en god produktion af modermælk

Når du skal ernære din baby fra dine bryster, er det vigtigt at sikre en god produktion af brystmælk. I starten vil din mælkeproduktion blive hjulpet på vej af hormoner. Efter cirka 10 dage tager “udbud-og-efterspørgsel” over. Det betyder, at når din baby tilbydes brystet så hyppigt og længe, som han eller hun har lyst til (efterspørgsel), så vil brystet tilpasse sig efterspørgslen og udbyde den mælk, der er behov for. Ved at spise mere mælk ved brystet vil din baby kunne optrappe produktionen af brystmælk. Omvendt vil en nedsat efterspørgsel nedsætte mælkeproduktion. Det er i teorien ret simpelt. I praksis oplever vi dog, at mælkeproduktionen er et meget mere kompliceret system end “kun” det.

 

Vores erfaring er nemlig, at det også er afgørende for mælkeproduktionen at få den aktiveret i de allerførste timer og dage efter fødslen. Det vil sige at få tømt alle mælkekirtlerne for råmælk og tømt dem mange gange nok til, at mælkeproduktionen er startet op i alle mælkekirtlerne – og ikke bare i nogle af dem.

Video om mælkeproduktionen:

Mælkeproduktionen mindskes af en dårlig teknik ved brystet

Hvis barnet her en dårlig teknik (ikke effektiv teknik) ved brystet, reagerer brystet ikke normalt, fordi brystet ikke rigtigt forstår, at det er tale om efterspørgsel eller en virkelig sulten baby.

  • Brystet forstår IKKE, at der er et øget behov, når den mængde mælk din baby har brug for ikke fjernes fra brystet
  • Brystet forstår IKKE, at der er et øget behov, når der er mælk tilbage i brystet efter amningen (i alle mælkekirtler eller i område af brystet).
  • Brystet forstår IKKE, at der er en sulten baby, hvis barnet bare ligge og småsutter ved brystet (ikke rigtig spiser).

Vi ser, at kun de mælkekirtler, der tømmes, der vil fungere optimalt. En god teknik ved brystet vil give en bedre tømning og dermed en bedre efterspørgsel – respons fra brysterne.

Hvad ammebrikker gør ved mælkeproduktionen

Suttebrikker også kaldet ammebrikker kan også påvirke mælkeproduktionen (Amning – En håndbog for sundhedspersonale 2018 s. 159). Denne påvirkning skyldes efter vores overbevisning, at tømningen af brystet er mindre effektiv, når der ammes med suttebrikker, fordi brikkerne skaber en barriere mellem brystet og barnets mund. Hvis tømningen er brystet ikke er effektiv, så giver det en nedsat efterspørgsel af mælk og dermed også med tiden et nedsat udbud.

Hvad udmalkning gør ved mælkeproduktionen

Teoretisk set vil udmalkning betyde, at mælkeproduktionen vil stige, men sådan er det ikke altid i praksis. Der normale er at se, at der ved en længere periode med meget pumpning (eller alene med pumpning) vil være en nedsat mælkeproduktionen. Det skal man altså passe på med eller vide hvad man gør.

Udmalkning med brystpumpe (i steder for at amme) kan have det samme problem for mælkeproduktionen, som når barnet har en ineffektiv teknik ved brystet, fordi brystpumpen måske ikke suger særlig godt eller ikke tømmer brystet særlig effektivt. Samtidig med at hormonerne ikke arbejder ligeså godt sammen med pumpen som sammen med ens baby.

Mælkeproduktionen kan dog med fordel stimuleres ved supplerende udmalkning, så længe at antallet af amninger ved brystet ikke reduceres. Her vil det kunne give øget efterspørgsel – at både baby og pumpen “tømmer” brystet + af din baby vil kunne få “gratis” mælk (den udpumpede mælk). Nogle babyer, der ikke suger så kraftigt vil ikke selv kunne holde mælkeproduktionen oppe, her vil pumpen være mere kraftig i sit sug og kunne hjælpe barnet med det. Du finder vores videokursus om udpumpning her ⇒

Hvad du selv kan gøre for mælkeproduktionen

Det er primært i din babys første leveuge, at amningen etableres og mælkekirtlerne, der skal forsyne din baby med mælk resten af ammeforløbet skal godt i gang. Jo bedre en ammeetablering du får, og jo bedre brystet tømmes for råmælk, jo mere sikker er du på at kunne producere den mælk, som din baby har brug for – også når din babys behov øges.

Undersøgelser viser, at mængden af mælk i starten (efter 14 dage) har en afgørende betydning for resten af ammeforløbet. Det giver derfor god mening at gøre noget aktivt – og handle hurtigt – hvis mælkeproduktionen allerede i starten er for lille. Med den viden vi har fået gennem mange års arbejde med amning, er vi selvsagt meget opmærksomme på at alle mælkekirtler i hele brystet startes op til produktion – og hvordan.

Et andet hovedfokus du skal have er selvfølgelig din babys teknik ved brystet. Det er vores erfaring at det ofte er små, men effektive tilretninger – der giver en bedre stimulering af brystet, og din baby mere mælk for sit arbejde ved brystet. En babys teknik ved brystet bestemmer også, om amningen gør ondt eller ikke og hvor stort eller lille et slid, der er på brystvorten. Det hjælper vi selvfølgelig også med.

Du kan også lære vores metoder og teknikker ved at købe vores ammebog;Effektiv,Smertefri Amning eller vores online ammekursus under samme navn.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!