KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Mælkeproduktion, en god produktion af modermælk

Når du skal ernære din baby fra dine bryster, er det vigtigt at sikre en god produktion af brystmælk. I starten vil din mælkeproduktion blive hjulpet på vej af hormoner og efter cirka 10 dage tager “udbud-og-efterspørgsel” over. Det betyder, at når din baby tilbydes brystet så hyppigt og længe, som han eller hun har lyst til (efterspørgsel), vil brystet tilpasse sig ved at udbyde den mælk, der er behov for. Ved at spise mere, altså fjerne mere mælk fra brystet, vil din baby kunne optrappe produktionen af brystmælk. Omvendt vil en nedsat efterspørgsel nedsætte mælkeproduktion. Det er i teorien ret simpelt. I praksis vil man dog ofte opleve at mælkeproduktionen er meget mere kompliceret end det.

 

For at få en god mælkeproduktion er det vigtigt at få aktiveret mælkekirtlerne i de allerførste timer og dage efter fødslen. Det vil sige at få stimuleret brystet og også at få tømt den enkelte mælkekirtel for råmælk og tømt den mange gange nok til, at mælkeproduktionen opstartes. Jo flere mælkekirtler man får med i produktionen, jo bedre en mælkeproduktion vil man etablere.

Video om mælkeproduktionen:

Mælkeproduktionen mindskes af en dårlig teknik ved brystet

Hvis barnet har en dårlig teknik (ikke effektiv teknik) ved brystet, kan der ske det, at brystet ikke rigtigt forstår, at det er tale om efterspørgsel eller en virkelig sulten baby.

  • Brystet forstår IKKE, at der er et behov, når den mængde mælk din baby har brug for ikke fjernes fra brystet
  • Brystet forstår IKKE, at der er et behov, når der er mælk tilbage i brystet efter amningen (i alle mælkekirtler eller i område af brystet).
  • Brystet forstår IKKE, at der er en sulten baby, hvis barnet bare ligge og småsutter ved brystet (ikke rigtig spiser).

Det er kun de mælkekirtler, der tømmes, der vil producere mælk. En god teknik ved brystet vil give en bedre tømning og dermed en bedre efterspørgsel – respons fra brysterne.

Hvad ammebrikker gør ved mælkeproduktionen

Suttebrikker også kaldet ammebrikker kan også påvirke mælkeproduktionen (Kilde: Amning – En håndbog for sundhedspersonale 2018 s. 159). Denne påvirkning skyldes efter vores overbevisning her på Babyinstituttet, at tømningen af brystet er mindre effektiv, når der ammes med suttebrikker, fordi brikkerne skaber en barriere mellem brystet og barnets mund. Hvis tømningen af brystet ikke er effektiv, giver det en nedsat efterspørgsel af mælk og dermed også med tiden et nedsat udbud.

Hvad udmalkning gør ved mælkeproduktionen

Teoretisk set vil udmalkning betyde, at mælkeproduktionen vil stige, men sådan er det ikke altid i praksis.

Det normale er at se, at der ved en længere periode med meget pumpning (eller alene med pumpning) vil være en nedsat mælkeproduktionen. Udmalkning med brystpumpe (i stedet for at amme) kan have det samme problem for mælkeproduktionen, som når barnet har en ineffektiv teknik ved brystet, fordi brystpumpen måske ikke suger særlig godt eller ikke tømmer brystet særlig effektivt. Eller at hormonerne ikke arbejder lige så godt sammen med pumpen som med ens baby.

Mælkeproduktionen kan dog med fordel stimuleres med supplerende udmalkning. Det vil sige at man pumper samtidig med at antallet af amninger ved brystet fastholdes. Her vil det kunne give øget efterspørgsel – at både baby og pumpen “tømmer” brystet. Din baby vil altså kunne få lidt “gratis” mælk (den udpumpede mælk), hvis der er behov for det. Nogle babyer, der ikke suger så kraftigt vil ikke selv kunne holde mælkeproduktionen oppe, her vil pumpen være mere kraftig i sit sug og kunne hjælpe barnet med det.

Hvad du selv kan gøre for mælkeproduktionen

Det er primært i din babys første leveuger, at amningen etableres. Det er her mælkekirtlerne, der skal forsyne din baby med mælk resten af ammeforløbet, skal godt i gang. Jo bedre en ammeetablering du får, og jo bedre brystet tømmes for råmælk, jo mere sikker er du på at kunne producere den mælk din baby har brug for – også når din babys behov øges.

Undersøgelser viser, at mængden af mælk i starten (efter 14 dage) har en afgørende betydning for resten af ammeforløbet. Det giver derfor god mening at gøre noget aktivt – og handle hurtigt – hvis mælkeproduktionen allerede i starten er for lille.

Et andet hovedfokus du skal have er selvfølgelig din babys teknik ved brystet. Ofte kan små, men effektive tilretninger give en bedre stimulering af brystet. Men også give din baby mere mælk for sit arbejde ved brystet. En babys teknik ved brystet bestemmer også, om amningen gør ondt på moderen eller ikke. Og hvor stort eller lille et slid, der er på brystvorten.

Du kan også lære Babyinstituttets metoder og teknikker med vores ammebog; Effektiv,Smertefri Amning eller med vores Ammekursus under samme navn.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!