HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Mælken løber til – hvornår kommer mælken?

Når du gerne vi amme din baby, så din baby bliver mæt og tager nok på af din mælk alene, er det vigtigt at mælken løber til efter fødslen / kejsersnittet. At “mælken løber til” betyder, at råmælken erstattes af den “rigtige” eller blivende mælk. Når vi kalder den blivende mælk for den “rigtige” mælk, så er det ikke fordi, råmælken ikke er fantastisk. Den “rigtige” mælke er bare et udtryk for, at det er den mælk din baby skal leve af. Næringsindholdet i den “rigtige” mælk ligner mere mælk, som vi kender den – og udseende ligner mere den fra mælkekartonerne, selvom der selvfølgelig er himmelvid forskel på komælk og kvindemælk.

Den rigtige mælk kommer gradvist og er i de første dage vil den være blandet med råmælk. Her kaldes mælken for overgangsmælk.

Når den rigtige mælk løber til, hæver brysterne op og bliver større og tunge af mælk. Størrelsen kommer dog ikke kun af mælk men også af væske (ødemer), der samler sig i vævet omkring mælkekirtlerne. Væsken og dermed en del af den nye bryst-størrelse og nye tyngde af brystet og den del forsvinder igen i løbet af et døgn hos de fleste.

Mælken løber til

Det er normalt, at mælken løber til i løbet af den 3. hele nat efter din babys ankomst til verden – hos nogle flergangsfødende natten før. Her bliver brystet ofte det, man kalder mælkespændt. Det vil sige, at en stor mængde mælk ophobes i mælkekirtlerne og presser på det omkringliggende væv, som derfor også fylder sig med væske (ødemer). Den ophobede væske omkring mælkekirtlerne forsvinder som sagt oftest i løbet af et døgn, hvorefter brystet bliver mere blødt igen, fordi der “kun” er mælk tilbage.

Her ser du et bryst hvor mælken er løbet til på Baby Instituttets barselshotel under døgnophold. Du kan tydelig se at brystet er meget fyldt og har fået kanter:

Mælken løbet til - den rigtig mælk er nu kommet. Baby ligger ved brystet på kvinde med mælkefyldt bryster

Det døgn, hvor mælken løber til, er det døgn, hvor dit bryst udsættes for den allerstørste forandring. Når brysterne er mælketunge, og der samtidig samler sig væske omkring hver eneste mælkekirtel, så bliver det til en del ekstra tyngde i brystet – ofte flere BH-størrelser. Her synes vi det afgørende med en god, støttende amme-BH, så huden ikke giver efter for tyngden og strækker sig. Omvendt er det også vigtigt, at din BH ikke er for lille, da det vil kunne afklemme nogle af kanalerne og lave mælkestase.

Når mælken løber til, skal du være særligt påpasselig med at få din baby lagt korrekt til. Brystvorterne og det brune område kan nemlig godt blive mere fladt og hårdt, når mælk og væske fylder brystet (og hos nogle kan brystvorten nærmest. helt forsvinde, for en stund). Dermed kan det være sværere for din baby at få nok af brystvorten ind i munden. De værste skader ses helt i starten af amningen og når mælken løber til.

Hvis brysterne er meget spændte og svære for din baby at få fat på, så kan du med fordel fjerne en smule af den første mælk med en vakuum brystpumpe (der ikke er for stimulerende), inden du lægger din baby til brystet.

Mine bryster bliver ikke mælkespændte og tunge..?

Hos nogle kvinder løber mælken til på en mere stilfærdig måde – uden at brysterne bliver markant spændte, hårde og / eller tunge. Det ses faktisk ofte hos de kvinder, hvor mælkemængden mere gradvist øges.

Hvis ikke du oplever, at dine bryster bliver mælkespændte og tunge, så vær først og fremmest opmærksom på, om din baby synker mere og mere for hver dag der går, om din baby tager nok på i vægt, og om amningen er smertefri. I så fald kan din mælk godt være løbet til, bare på en mere rolig måde. Dine bryster skal stadig virke væsentlig tungere og når du mærker på dem skal de være markant mere fyldige. Ligesom du skal kunne høre at din baby synker en masse – og se der kommer godt med væske gennem systemet (vandladninger) og afføringen skrifter farve.

Du kan også se, hvilken farve mælken har, hvis du presser lidt mælk ud af brystet. Den blivende mælk er hvid i farven – rangerende fra skummetmælks-lignende til piskefløde-lignende. Hvorimod råmælken er stærkt gul (kan helt i starten, starten også være klar) og overgangsmælken en blanding herimellem. Det giver et mere klart billede hvis du pumper brystet, hvor meget mælk der kommer og om den mælk du samler op er gu, flødefarvet eller mere som sødmælk.

HVIS du ikke mærker, at dine bryster vokser og fylder sig med mælk i løbet af de første 2-5 dage efter fødslen / kejsersnittet, skal du reagere. Det er vigtigt for mælkeproduktionen at mælken løber til!

Hvis mælken ikke løber til

Hvis mælken ikke løber til skal der gøres noget for mælkeproduktionen, så den kommer op i gear.

Det kan ses at mælken ikke løber til når barnet ikke ammer effektivt eller fordi man er kommet sent igang med amning / stimulering af brysterne efter fødslen (mere end 6 timer). Det ses også ved suttebrikker, fordi suttebrikkerne forhindrer din baby i at få korrekt ved brystet og medfører derved en nedsat stimulation.

Andre årsager til, at mælken ikke løber til:

Der skal altid gøres noget, hvis mælken ikke løber til, og her er tiden vigtig – jo hurtigere du gør noget jo bedre.

Hvad kan jeg selv gøre for at mælken løber til

Det særligt vigtigt for amningen, at brysterne bliver startet korrekt op helt fra begyndelsen, og især hvis mælken ikke bare løber til. Det gælder i første omgang at finde årsagen. Afhængigt af årsagen til at din mælk ikke er løbet til, vil det blive mere eller mindre svært at opstarte en god mælkeproduktion. Får du eksempelvis rettet din babys forkerte sutteteknik i tide, vil du oftest kunne producere rigeligt med mælk, når først brysterne har fået den korrekte “besked” fra din baby – altså regulering via efterspørgsel. Også efter et større blodtab eller en kompliceret fødsel, kan der også etableres mælk nok til din baby, hvis det håndteres korrekt.

Hos nogle kvinder sker det, at mælken først løber til senere. Hvis din mælk ikke er løbet til på den 3. nat efter fødslen, så er der stadig håb forude, hvis du handler på det. Mælken kan sagtens nå at komme alligevel, men det er ofte afgørende vigtigt, at du gør en aktivt indsats for at brysterne startes op – og for amningen. Og at du sikrer dig, at din baby får nok mad, mens I arbejder og venter på at brysterne kommer efter det. Undersøgelser viser nemlig, at kvinder der ikke har tilstrækkeligt med mælk til at fuldamme 14 dage efter fødslen er i markant højere risiko for heller ikke at have mælk nok efter 6 uger. Og omvendt, at kvinder der har masser af mælk efter 14 dage med stor sandsynlighed også har det på længere sigt. Der er altså en vigtig tidsfaktor og al mulig grund til ikke at vente for længe med at handle, hvis du oplever at mælken ikke løber (nok) til.

Har du brug for hjælp, så er vi lige her:

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!