Mælken løber til – hvornår kommer mælken?

Når du skal amme din baby, så din baby kan blive mæt og tage nok på af din mælk alene, er det vigtigt at mælken løber til efter fødslen / kejsersnittet. At “mælken løber til” betyder, at råmælken erstattes af den “rigtige” eller blivende mælk. Når vi kalder den blivende mælk for den “rigtige” mælk, så er det ikke fordi, råmælken på nogen måde er forkert. Det er bare et udtryk for, at det er den mælk din baby skal leve af. Næringsindholdet i den “rigtige” mælk ligner mere mælk, som vi kender den – og udseende ligner mere den fra mælkekartonerne, selvom der selvfølgelig er himmelvid forskel på komælk og kvindemælk.

Den rigtige mælk kommer gradvist og er i de første dage iblandet råmælk. Her kaldes mælken for overgangsmælk.

Når den rigtige mælk løber til, hæver brysterne op og bliver større og tunge af mælk. Størrelsen kommer dog ikke kun af mælk men også af væske, der samler sig i vævet omkring mælkekirtlerne. Væsken og dermed en del af den nye bryst-størrelse og nye tyngde af brystet forsvinder hos de fleste igen i løbet af et døgn.

Mælken løber til

Det er normalt, at mælken løber til i løbet af den 3. hele nat efter din babys ankomst til verden – hos nogle flergangsfødende natten før. Her bliver brystet ofte det, man kalder mælkespændt. Det vil sige, at en stor mængde mælk ophobes i mælkekirtlerne og presser på det omkringliggende væv, som derfor også fylder sig med væske (ødemer). Den ophobede væske omkring mælkekirtlerne forsvinder som sagt oftest i løbet af et døgn, hvorefter brystet bliver mere blødt igen, fordi der “kun” er mælk tilbage.

Mælken løber til på Baby Instituttet, men ser tydeligt brystet har fået en kant:

Mælken løbet til - den rigtig mælk er nu kommet. Baby ligger ved brystet på kvinde med mælkefyldt bryster

Det døgn, hvor mælken løber til, er det døgn, hvor dit bryst udsættes for den allerstørste forandring. Når brysterne er mælketunge, og der samtidig samler sig væske omkring hver eneste mælkekirtel, så bliver det til en del ekstra tyngde i brystet – ofte flere BH-størrelser. Her er det afgørende med en god, støttende amme-BH, så huden ikke giver efter for tyngden og strækker sig. Omvendt er det også vigtigt, at din BH ikke er for lille, da det vil kunne afklemme nogle af kanalerne og lave mælkestase.

Når mælken løber til, skal du være særligt påpasselig med at få din baby lagt korrekt til. Brystvorterne og det brune område kan nemlig godt blive mere fladt og hårdt, når mælk og væske fylder brystet. Dermed kan det være sværere for din baby at få nok af brystvorten ind i munden. De værste skader ses derfor når mælken løber til.

Video: Hurra for brystvarmere!!

Mine bryster bliver ikke mælkespændte og tunge..?

Hos nogle kvinder løber mælken til på en mere stilfærdig måde – uden at brysterne bliver markant spændte, hårde og / eller tunge. Det ses faktisk ofte hos de kvinder, der hele tiden holder et godt flow i brysterne, blandt andet ved at deres baby spiser korrekt og tømmer brystet godt ved hver amning.

Så hvis ikke du oplever, at dine bryster bliver mælkespændte og tunge, så vær først og fremmest opmærksom på, om din baby synker mere og mere for hver dag der går, om din baby tager nok på i vægt, og om amningen er smertefri. I så fald er din mælk nemlig løbet til, bare på en mere rolig måde.

Du kan også se, hvilken farve mælken har, hvis du presser lidt mælk ud af brystet. Den blivende mælk er hvid i farven – rangerende fra skummetmælks-lignende til piskefløde-lignende. Hvorimod råmælken er stærkt gul (kan også være klar) og overgangsmælken en blanding herimellem.

MEN hvis du ikke mærker, at dine bryster vokser og fylder sig med mælk i løbet af de første 2-5 dage efter fødslen / kejsersnittet, kan det også være fordi, din baby ikke ammer effektivt eller fordi I er kommet sent igang med amning / stimulering af brysterne efter fødslen (mere end 6 timer).

Det samme problem ses også ofte ved suttebrikker, fordi suttebrikkerne forhindrer din baby i at få korrekt ved brystet og medfører derved en nedsat stimulation.

Andre årsager til, at mælken ikke løber til:

Er det for sent nu?

Det særligt vigtigt for amningen, at brysterne bliver startet korrekt op helt fra begyndelsen, og især hvis mælken ikke bare løber til.

Afhængigt af årsagen til at din mælk ikke er løbet til, vil du have større eller mindre succes med at starte en god mælkeproduktion i gang. Får du eksempelvis rettet din babys forkerte sutteteknik i tide, vil du oftest kunne producere rigeligt med mælk, når først brysterne har fået den korrekte “besked” fra din baby – altså regulering via efterspørgsel.

Og efter et større blodtab eller en kompliceret fødsel, kan der også sagtens komme mælk nok til din baby, hvis det håndteres korrekt.

Hos nogle kvinder sker det, at mælken først løber til en uge efter fødslen. Så hvis din mælk ikke er løbet til på den 3. nat efter fødslen, så er der stadig håb forude. Mælken kan sagtens nå at komme alligevel, men det er ofte afgørende vigtigt, at du gør en aktivt indsats for at brysterne startes op – og for amningen. Og at du sikrer dig, at din baby får nok mad, mens I arbejder og venter på at brysterne kommer efter det.

Undersøgelser viser, at kvinder der ikke har tilstrækkeligt med mælk til at fuldamme 14 dage efter fødslen er i markant højere risiko for heller ikke at have mælk nok efter 6 uger. Og omvendt, at kvinder der har masser af mælk efter 14 dage med stor sandsynlighed også har det på længere sigt. Der er altså en vigtig tidsfaktor og al mulig grund til ikke at vente for længe med at handle, hvis du oplever at mælken ikke løber (nok) til.

Har du brug for hjælp, så er vi lige her:

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.