KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Mælken løber til – hvornår kommer mælken?

Når du gerne vil amme din baby, så din baby bliver mæt og tager nok på af din mælk alene, er det vigtigt at mælken løber til efter fødslen. At “mælken løber til” betyder, at råmælken erstattes af den “rigtige” mælk = den blivende mælk. Den “rigtige” mælk er alene et udtryk for, at det er den mælk din baby skal leve af.

Den rigtige mælk kommer gradvist. I de første dage vil den være blandet med råmælk. Her kaldes mælken for overgangsmælk.

Når den rigtige mælk løber til, hæver brysterne op og bliver større og tunge af mælk. Størrelsen kommer dog ikke kun af mælk men også af væske (ødemer), der samler sig i vævet omkring mælkekirtlerne. Væsken omkring mælkekirtlerne forsvinder hos de fleste igen i løbet af et døgn.

Hvornår løber mælken til

Det er normalt, at mælken løber til i løbet af den 3. hele nat efter fødslen/din babys ankomst til verden. Hos nogle flergangsfødende natten før. Her bliver brystet ofte det, man kalder mælkespændt. Det vil sige, at en stor mængde mælk ophobes i mælkekirtlerne og presser på det omkringliggende væv, der generes og fylder sig med væske (ødemer). Den ophobede væske omkring mælkekirtlerne forsvinder som sagt oftest i løbet af et døgn. Hvorefter brystet bliver mere blødt, fordi der “kun” er mælk tilbage.

Her ser du et bryst hvor mælken er løbet kraftigt til. Du kan tydelig se at brystet er meget fyldt og har fået kanter helt op til kravebenet

Mælken løbet til - den rigtig mælk er nu kommet. Baby ligger ved brystet på kvinde med mælkefyldt bryster

Mælken løber til…

Det døgn, hvor mælken løber til, er det døgn, hvor dit bryst udsættes for den allerstørste forandring.

Når brysterne er mælketunge, og der samtidig samler sig væske omkring hver eneste mælkekirtel, bliver det til en del ekstra tyngde i brystet. Ofte flere BH-størrelser. Her er det afgørende med en god, støttende amme-BH, så huden ikke giver efter for tyngden og strækker sig. Omvendt er det også vigtigt, at din BH ikke er for lille, da det vil kunne afklemme nogle af kanalerne og lave mælkestase.

Når mælken løber til, skal du være særligt påpasselig med at få din baby lagt korrekt til. Brystvorterne og det brune område kan nemlig godt blive mere fladt og hårdt, når mælk og væske fylder brystet (og hos nogle kan tutten af brystvorten nærmest helt forsvinde, for en stund). Dermed kan det være sværere at sikre sig at ens baby får nok af brystvorten med ind i munden. De værste skader ses helt i starten af amningen, når barnet sutter kraftigt og ikke synker så ofte OG når mælken løber til og brystvorterne “bliver mindre”. Du skal derfor være opmærksom på teknikken her.

Hvis brysterne er meget spændte og svære for din baby at få fat på, kan du med fordel fjerne en smule af den første mælk med en vakuum brystpumpe (der ikke er for stimulerende), inden du lægger din baby til brystet.

Mine bryster bliver ikke mælkespændte og tunge..?

Hos nogle kvinder løber mælken til på en mere stilfærdig måde – uden at brysterne bliver markant spændte, hårde og/eller tunge. Det ses faktisk ofte hos de kvinder, hvor mælkemængden mere gradvist øges. Dine bryster skal stadig virke væsentlig tungere og når du mærker på dem skal de være markant mere fyldige. Ligesom du skal kunne høre at din baby synker en masse – og se at der kommer godt med væske gennem systemet (vandladninger) og afføringen skrifter farve.

Hvis du ikke oplever, at dine bryster bliver mælkespændte og tunge, så vær først og fremmest opmærksom på, om din baby synker mere og mere for hver dag der går, om din baby tager nok på i vægt, og om amningen er smertefri. I så fald kan din mælk godt være løbet til, bare på en mere rolig måde.

Du kan også se, hvilken farve mælken har, hvis du presser lidt mælk ud af brystet. Den blivende mælk er hvid i farven – rangerende fra skummetmælks-lignende til piskefløde-lignende. Hvorimod råmælken er stærkt gul (kun helt i starten, kan også være klar) og overgangsmælken en blanding herimellem. Det giver et mere klart billede, hvis du pumper brystet, hvor meget mælk der kommer og om den mælk du samler op er gul, flødefarvet eller mere som sødmælk.

HVIS du ikke mærker, at dine bryster vokser og fylder sig med mælk i løbet af de første 2-5 dage efter fødslen, skal du reagere.

Hvis mælken ikke løber til

Det er vigtigt for mælkeproduktionen at mælken løber til, da det er den mælk, din baby skal leve af og “venter på”. Din baby har brug for mælken.

Det kan ses at mælken ikke løber til når barnet ikke ammer effektivt eller fordi man er kommet sent i gang med amningen eller stimulering af brysterne efter fødslen (mere end 6 timer) fordi at barnet ikke har suttet særligt hyppigt i starten. Det kan også ses ved suttebrikker (ammebrikker), fordi de ofte forhindrer barnet i at få korrekt ved brystet og medfører dermed en nedsat stimulation.

Andre årsager til, at mælken ikke løber til:

Hvis mælken ikke løber til, skal der gøres noget for mælkeproduktionen, så den kommer op i gear. Der skal altid gøres noget, hvis mælken ikke løber til, og tiden er vigtig. Jo hurtigere du gør noget jo bedre. Hormonerne skal nemlig hjælpe til og de “lægger sig” efter nogen tid og er så ikke længere til nogen hjælp.

Hvad kan jeg selv gøre for at mælken løber til

Det særligt vigtigt for amningen, mælkeproduktionen bliver startet godt op helt fra begyndelsen, og især hvis mælken ikke bare løber til. Det gælder i første omgang at finde årsagen.

Afhængigt af årsagen til at din mælk ikke er løbet til, kan det være mere eller mindre svært at få  mælkeproduktion op at køre. Får du eksempelvis rettet din babys forkerte sutteteknik i tide, vil du oftest kunne producere rigeligt med mælk, når først brysterne har fået den korrekte “besked” fra din baby – altså regulering via efterspørgsel. Også efter et større blodtab eller en kompliceret fødsel, kan der også etableres mælk nok til din baby, hvis det håndteres korrekt.

Hos nogle kvinder sker det, at mælken først løber til senere. Hvis din mælk ikke er løbet til på den 3. nat efter fødslen, er der stadig håb forude. Mælken kan sagtens nå at komme alligevel, men det er ofte afgørende vigtigt, at du gør en aktivt indsats for at brysterne startes op – og for amningen.

Du skal også sikre dig, at din baby får nok mad, mens I arbejder og venter på at brysterne kommer efter det. Undersøgelser viser nemlig, at kvinder der ikke har tilstrækkeligt med mælk til at fuldamme 14 dage efter fødslen er i markant højere risiko for heller ikke at have mælk nok efter 6 uger. Og omvendt, at kvinder der har masser af mælk efter 14 dage med stor sandsynlighed også har det på længere sigt. Der er altså en vigtig tidsfaktor og al mulig grund til ikke at vente for længe med at handle, hvis du oplever at mælken ikke løber til.

Har du brug for hjælp;

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!