fbpx

Mælkeknuder / hårde områder i brystet

En mælkeknude er en større eller mindre gruppe af mælkekirtler, der er overfyldt med mælk. Mælkeknuder kommer af flere forskellige årsager. Uanset er løsningen altid den samme, nemlig at få mælken ud.

Årsager til mælkeknuder;

For at undgå at mælkeknuderne udvikler sig til en brystbetændelse, gælder det om at handle hurtigt og skaffe afløb fra det knudrede område i brystet. Mælkeknuder er nemlig den hyppigste årsag til brystbetændelse.

Hvilke udfordringer er der ved mælkeknuder

Den største udfordring forbundet med mælkeknuder er ofte at finde en løsning på den bagvedliggende årsag til, at mælkeknuderne opstår. Det kan være at regulere brystet ind til en passende produktion, hvis produktionen er for stor, at komme af med suttebrikkerne, at lære baby en effektiv teknik ved brystet, at få tømt området der har pakket sig og derfor ikke vil slippe mælken m.m

Mælkeknuder, der kommer af manglende flow, kræver ofte noget særligt, da disse ofte ikke kan løses alene ved at ligge barnet til brystet.

Hvad jeg selv kan gøre ved mælkeknuder

Du kan selv holde øje med, om du har mælkeknuder – områder i brystet, der ikke tømmer sig. Det gør du ved at mærke brystet igennem for hårde områder i slutningen af amningen. Mærker du hårde områder i brystet, er det tegn på, at mælkekirtlerne i det område ikke er blevet tømt endnu – området skal i så fald tømmes, inden din baby tages fra brystet.

Hvis din baby ikke kan spise mere, skal du vurdere, om det/de hårde områder i brystet kan ”tåle” at stå til næste amning, eller om mælken skal ud – udmalkes. Hvis du hele tiden er på forkant med situationen, kan mælkeknuden godt stå til næste amning uden at udvikle sig til en brystbetændelse.

Ved næste amning skal området tømme sig, da risikoen for brystbetændelse ellers øges yderligere.

Mælkeknuder og mælkestade, derhjælpes på vej, mens baby ligger ved brystet

Vores hands-on ammevejledning og ESA-metode kan hjælpe dig med alle typer af mælkeknuder, også dem der ikke lige løsner sig. Vi kan på timebasis og døgnbasis ligeledes hjælpe dig med at tage en brystbetændelse i opløbet eller skaffe afløb fra det problematisk område i brystet, der ikke vil slippe, så produktionen også kan etablere sig i det område og problemer undgåes.

Du vil lære, hvordan du selv fremover skaffer afløb fra genstridige mælkekunder og dermed altså også, hvordan du undgår at få brystbetændelse. Du vil samtidig lære, hvordan du fremover forebygger nye mælkeknuder i området og i resten af brystet.

Hvis du bor langt væk eller er du mere” gør det selv typen”, så kan du lære det vi kan her:

Se vores video om brystvarmere

Vores brystvarmere er et must, hvis du har mælkeknuder eller alt for meget mælk i brysterne. Varme bryster er afgørende (ud over tømning), når der er mælkeknuder eller for stor mælkeproduktion eller mælk, der ikke vil tømme sig. Se videoen.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have min interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.