KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Hvor meget mælk pr måltid

Det kan være rart at vide, hvor meget ens baby skal spise pr måltid. Det kan det være for dig, der bare har brug for at vide det, eller for dig der er i en situation, hvor din baby skal have flaske eller supplering til amningen.

Den første leveuge

Den første leveuge er helt speciel i forhold til, at en babymave ikke har indeholdt mad før. Når en nyfødt baby kommer til verden, er mavesækken helt foldet sammen, og kan endnu ikke indeholde så meget. Derfor er det smart ved amning, at mængden af modermælk øges gradvist, så mavesækken kan nå at følge med.

For en baby der ammes, er det i den første uge mængden af mælk, brysterne kan producere der afgør, hvor meget ens baby får at spise – mere end det er, hvad barnets mave kan indeholde. Den kan nemlig ofte indeholde mere. En baby, der lige er født får ca 10 ml mælk pr måltid det første døgn, 20 ml mælk pr måltid det andet døgn, 30 ml mælk pr måltid det tredje døgn, 40 ml mælk pr måltid det fjerde døgn, 50 ml mælk pr måltid det 5 døgn og 60 ml mælk pr måltid det 6 døgn. Der er meget store variationer i mængden af råmælk fra kvinde til kvinde og også stor forskel på, hvor hurtigt mælken løber til og kommer i rigelig mængde.

En baby der skal have flaske helt fra fødslen vil kunne spise mere pr gang, og vil hurtigere komme op på “normale” størrelse måltider, end en baby der ammes, og det er helt fint.

Fra barnet er en uge gammel, vil han eller hun spise efter sin vægt, altså “normale størrelser” måltider, der ikke er begrænset af brystets produktion, men af barnets behov.

Sådan beregner du mængden af mælk

Man kan forvente, at en baby vil have brug for at spise 1/6 af sin kropsvægt (160 ml/kg) mælk pr døgn. Det vil for en baby på 3600 gram være 600 ml (3600 gram: 6 = 600 ml). Efter den første måned falder en babys behov for mælk gradvist til 120-150 ml/kg pr døgn, og når en baby er oppe på at spise omkring 1 liter mælk i døgnet, stiger behovet ikke yderligere.

Sådan beregner du mængden af mælk pr. måltid

For at beregne mængden af mælk pr måltid skal du først beregne mængden af mælk, din baby har brug for pr døgn, hvad vi allerede har været omkring. Og så skal du vide, hvor mange måltider din baby spiser pr døgn – eller i hvert fald cirka spiser pr døgn, da mængden af mælk pr måltid vil variere meget, alt efter om din baby spiser 5 måltider i døgnet eller 8 eller 9.

Baby får flaske måltid

Beregning af mælk pr måltid i babys første måned er:

Døgnmængden (babys vægt i gram / 6) : antal måltider pr døgn = Mængden af mælk pr måltid.

En baby på 3600 gram vil spise 600 ml ved 5 måltider pr døgn vil det være = 120 ml pr måltid
En baby på 3600 gram vil spise 600 ml ved 6 måltider pr døgn vil det være = 100 ml pr måltid
En baby på 3600 gram vil spise 600 ml ved 7 måltider pr døgn vil det være = 85 ml pr måltid
En baby på 3600 gram vil spise 600 ml ved 8 måltider pr døgn vil det være = 75 ml pr måltid
En baby på 3600 gram vil spise 600 ml ved 9 måltider pr døgn vil det være =  67 ml pr måltid

Spiser min baby nok pr måltid

Du kan også bruge beregningen omvendt. Hvis din 3600 gram baby eksempelvis spiser omkring 75 ml pr gang, så skal din baby spise 8 måltider i døgnet. Spiser din baby mindre end 8 gang i døgnet, vil din baby få mindre mælk, end han eller hun har brug for.

Du skal regne det ud fra din babys vægt, fordi mængden af mælk pr måltid variere i forhold til  vægten, som du kan se her:

En baby på 2600 gram vil spise 433 ml. Ved 7 måltider pr. døgn vil det være = 62 ml pr måltid
En baby på 3600 gram vil spise 600 ml. Ved 7 måltider pr. døgn vil det være = 86 ml pr måltid
En baby på 4600 gram vil spise 767 ml. Ved 7 måltider pr. døgn vil det være = 110 ml pr måltid

Mængden af mad pr måltid skal derfor også løbende tilpasses, eftersom dit barns vægt stiger frem til at dit barn spiser omkring 1 liter pr døgn. Herefter skal den ikke tilpasses yderligere.

Måltidernes størrelse kan variere

Det er helt almindeligt for babyer at spise en varieret mængde mælk i løbet af døgnet. Det gælder både ved brystet – og på flaske. De fleste ammebabyer har deres store måltider om natten og først på dagen, hvor der er mere mælk (volumenmæssigt). Hvorimod en flaskebaby ofte vil spise mere jævnt og med større måltider sidst på dagen.

Det er vægten, der tæller

Du ved nu, hvor meget du kan forvente, at din baby spiser pr måltid. Eller hvor meget din baby bør spise pr måltid. Det gør dig bedre i stand til at vurdere, om din baby spiser tilpas, spiser for meget eller spiser for lidt.

Når det så er sagt, er der kun det faktum, at din baby tager på, der tæller. Så hvis din baby spiser  “for lidt” mælk pr måltid eller pr døgn – men tager fint på i vægt, så er det det, der tæller – og ikke mængden af mælk, din baby får. Din baby er så bare i stand til at få mere næring fra den mælk, han eller hun får end gennemsnittet. Og omvendt hvis din baby spiser mere end “gennemsnittet”, men trives og tager passende på i vægt, så er det også fint. Din baby sender måske bare maden lidt hurtigere rundt i sit system og laver måske også mere afføring end gennemsnittet.

Hvor meget mælk pr døgn og pr måltid en baby skal have er en rettesnor – der skal holdes op mod vægten (og barnets almene trivsel, kan også være relevant at sammenholde med).

Andre artikler om flaske

Andre artikler, der kunne have din interesse

KOM MED I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!