HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Hvor meget mælk pr måltid

Det kan være meget rart at vide, hvor meget ens baby spiser pr måltid. Det kan det være for dig, der bare har brug for at vide det, eller for dig der er i en situation, hvor din baby skal have flaske eller supplering til amningen.

Den første leveuge

Den første leveuge er helt speciel i forhold til, at en babymave ikke har indeholdt mad før. Når en nyfødt baby kommer til verden, så er mavesækken helt foldet sammen, og kan endnu ikke indeholde så meget. Derfor er det også smart ved amning, at mængden af modermælk øges gradvist, så mavesækken kan nå at følge med.

For en baby der ammes, er det i den første uge mængden af mælk, brysterne kan producere der afgør, hvor meget ens baby får at spise – mere end det er, hvad barnets mave kan indeholde. Den kan nemlig ofte indeholde mere. En baby, der lige er født får ca 10 ml mælk pr måltid det første døgn, 20 ml mælk pr måltid det andet døgn, 30 ml mælk pr måltid det tredje døgn, 40 ml mælk pr måltid det fjerde døgn, 50 ml mælk pr måltid det 5 døgn og 60 ml mælk pr måltid det 6 døgn. Der er meget store variationer i mængden af råmælk fra kvinde til kvinde og også stor forskel på, hvor hurtigt mælken løber til og kommer i rigelig mængde.

Fra barnet er en uge gammel, vil han eller hun spise efter sin vægt, altså “normale størrelser” måltider, der ikke er begrænset af brystets produktion, men af barnets behov.

En baby der skal have flaske helt fra fødslen vil kunne spise mere pr gang, og vil hurtigere komme op på “normale” størrelse måltider, end en baby der ammes, og det er helt fint.

Sådan beregner du måltidets størrelse

Når man er en lille baby, så skal man tage på i vægt. Faktisk skal man tage ret meget på i vægt hver eneste uge for at holde sin vægtkurve. For at kunne det, skal man spise en hel del. Hvor meget man har brug for at spise pr dag, vil afhænge af hvor stor eller lille man er. Altså hvor lidt eller hvor meget man vejer. Så en baby på 2700 gram vil have brug for en mindre mængde mad pr døgn og pr måltid end en baby på 4700 gram.

Man kan forvente, at en baby vil have brug for af spise 1/6 af sin kropsvægt (160 ml/kg) mælk pr døgn. Det vil for en baby på 3600 gram være 600 ml (3600 gram: 6 = 600 ml). Efter den første måned falder en babys behov for mælk gradvist til 120-150 ml/kg pr døgn, og når en baby er oppe på at spise omkring 1 liter mælk i døgnet, så stiger behovet ikke yderligere.

Når du ved, hvad din baby vejer og har beregnet, hvad din baby spiser pr døgn, så skal du lave en vurdering af, hvor mange måltider din baby spiser pr døgn.

Sådan beregner du mængden af mælk pr. måltid

For at beregne mængden af mælk pr måltid skal du først beregne mængden af mælk, din baby har brug for pr døgn, hvad vi allerede har været omkring. Og så skal du vide, hvor mange måltider din baby spiser pr døgn – eller i hvert fald cirka spiser pr døgn.

Baby får flaske måltid

Beregning af mælk pr måltid i babys første måned er:

Døgnmængden (babys vægt i gram / 6) : antal måltider pr døgn = Mængden af mælk pr måltid.

En baby på 3600 gram vil spise 600 ml ved 5 måltider pr døgn vil det være = 120 ml pr måltid
En baby på 3600 gram vil spise 600 ml ved 6 måltider pr døgn vil det være = 100 ml pr måltid
En baby på 3600 gram vil spise 600 ml ved 7 måltider pr døgn vil det være = 85 ml pr måltid
En baby på 3600 gram vil spise 600 ml ved 8 måltider pr døgn vil det være = 75 ml pr måltid
En baby på 3600 gram vil spise 600 ml ved 9 måltider pr døgn vil det være =  67 ml pr måltid

Som du kan se vil mængden af mælk pr måltid variere meget, alt efter om din baby spiser 5 måltider i døgnet eller 8 eller 9.

Du kan også bruge beregningen til at sige, at hvis din 3600 gram baby eksempelvis kan spise omkring 75 ml pr gang, så skal din baby spise 8 måltider i døgnet. Spiser din baby mindre end 8 gang i døgnet, vil din baby få mindre mælk, end han eller hun har brug for.

Mængden af mælk pr måltid vil også variere i forhold til din babys vægt, som du kan se her:

En baby på 2600 gram vil skulle spise 433 ml. Ved 7 måltider pr. døgn vil det være = 62 ml pr måltid
En baby på 3600 gram vil skulle spise 600 ml. Ved 7 måltider pr. døgn vil det være = 86 ml pr måltid
En baby på 4600 gram vil skulle spise 767 ml. Ved 7 måltider pr. døgn vil det være = 110 ml pr måltid

Måltidernes størrelse kan variere

Det er helt almindeligt for babyer at spise en varieret mængde mælk i løbet af døgnet. Det gælder både ved brystet – og på flaske. De fleste ammebabyer har deres store måltider om natten og først på dagen, da det har at gøre med, hvordan mælken produceres og lagres i brystet. Hvorimod en flaskebaby ofte vil spise mere jævnt og med større måltider sidst på dagen.

Det er vægten, der tæller

Du ved nu, hvor meget du kan forvente, at din baby spiser pr måltid. Eller hvor meget din baby bør spise pr måltid. Det gør dig bedre i stand til at vurdere, om din baby spiser tilpas, spiser for meget eller spiser for lidt.

Når det så er sagt, så er det kun det faktum, at din baby tager på, der tæller. Så hvis din baby spiser  “for lidt” mælk pr måltid eller pr døgn – men tager fint på i vægt, så er det det, der tæller – og ikke mængden af mælk din baby får. Din baby er så bare i stand til at få mere næring fra den mælk han eller hun får end gennemsnittet. Og omvendt hvis din baby spiser mere en “gennemsnittet”, men trives og tager passende på i vægt, så at det også fint. Din baby sender måske bare maden lidt hurtigere rundt i sit system og laver måske også mere afføring end gennemsnittet. Hvor meget mælk pr døgn og pr måltid er bruges altså udelukkende som en rettesnor – holdt op mod vægten (og barnets almene trivsel, kan også være relevant at sammenholde med).

Andre artikler om flaske

Andre artikler, der kunne have din interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!