Hvor meget mælk skal baby om dagen?

Det er vigtigt, at ens baby får mad nok, for at kunne tage nok på, men også for at kunne tænke og have kræfter til at bruge sin krop. Når alt kommer til alt, så gælder det om at din baby er i trivsel og tager nok på i vægt – og ikke for lidt og ikke få meget.

Hvor meget mælk pr døgn?

Man har lavet nogle retningslinjer at gå efter, til at vurdere, om en baby får nok mælk pr døgn.

  • Sundhedsplejersken regner med, at en baby spiser 1/6 af sin kropsvægt (gælder først efter 1. leveuge), hvilket for en 4 kg baby er 667 ml mælk pr. døgn. (Baby 4000 gram : 6 = 667 ml pr. døgn).
  • Hvis din baby skal tage ekstra på (ved vægttab eller for lille vægtøgning), regner man med 200 ml pr. kg, din baby vejer (gælder først efter 1. leveuge), hvilket for en 4 kg baby giver 800 ml mælk pr. døgn (4000 gram x 0,2 = 800 ml pr. døgn).

En 4 kg baby skal altså spise mellem 667 ml og 800 ml. mælk pr. døgn.

Mængden af mælk kan være svingende

En baby er jo en lille levende størrelse og derfor vil det i dagligdagen være svingende, hvor meget en baby spiser pr. døgn for at være mæt den dag. Når det så er sagt så vil man dog ofte se at en baby spiser nogenlunde den samme mængde mælk hver dag. Og hvis han eller hun har spise meget lidt den ene dag, så ryger der en ekstra flaske ned den næste – og på den måde udligner det sig.

Hvis din baby spiser 8 måltider pr. døgn bliver det 83 ml til 100 ml pr måltid (667:8 og 800:8). Og hvis din baby spiser 10 måltider pr døgn bliver det 67 ml – 80 ml pr. måltid.

Baby får sutteflaske

Baby, der får sutteflaske på Det Private Barselshotel.

En baby skal tage på – følge sin vægtkurve

Ved flaske er det let at regne ud, hvad ens baby spiser af mælk pr. døgn. Ved amning er det mere kompliceret, da man jo ikke kan se hvor meget mælk ens baby tager/får ved brystet.

Den letteste måde at vurdere om din baby får passende med mælk er, om din baby tager nok på i vægt – følger sin vægtkurve. Tager din baby nok på i vægt, betyder det at, din baby får nok at spise, uanset hvor mange ml mælk din baby får pr døgn.

Ligger din baby under sin vægtkurve får din baby (som udgangspunkt) for lidt mælk. Hvis din baby ikke stiger nok i vægt, vil det ses ved, at kurven bøjer af og ligger sig på en anden percentil. Du skal i så fald give din baby mere mælk pr. døgn.

Hvis du i en periode har brug for at være ekstra opmærksom på din babys vægt, så kan du købe din egen babyvægt. Det giver en mere præcis vægt, når du kan veje din baby på samme vægt og på samme tidspunkt af døgnet og i forhold til, hvornår din baby har spist, end hvis din baby bliver vejet på forskellige vægte hos sundhedsplejersken og lægen eksempelvis.

Tager din baby for meget på i vægt (ligger over sin vægtkurve) vil din babys kurve dreje op og ligge sig højre end forventet. Her må det vurderes om det er mad din baby trænger til din mad eller om din baby får for meget mælk pr døgn.

En baby skal være aktiv  – ville bruge sine store muskler

Det sker ofte, at babyer, der ligger lavt på mad, reducerer deres fysiske aktiviteter for at få den (for lille) mængde mad, de får, til at slå til. De store muskelgrupper, som man bruger, når man ligger på maven, ruller, kravler og går (ikke når man står), sparer barnet på, fordi de energimæssigt er for dyre i drift i forhold til den mad, der synes at være til rådighed. Barnet er pga. maden begrænset i sin udvikling. En baby der sparer på mad vil i stedet primært udvikle øresansen, synssansen, stemmen og finmotorikken (hænder).

Hvis din baby har et lavt aktivitetsniveau – ikke er glad for at bruge de store muskelgrupper, skal det give anledning til at evaluere om din baby får nok at spise eller måske skal øges i mælk pr. døgn.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Det er meget opslidende og foruroligende som forælder, hvis ens baby ikke kan/vil tage den mængde af mælk som han eller hun ”burde” tage – eller når en flaskebaby tager voldsomt på. Hvis du lige nu sidder og kæmper med det med maden, så kan vi hjælpe jer både på timebasis med babykonsultationer og døgnbasis i Gentofte.

Ønsker du inspiration til din babys udvikling kan du læse om vores klog baby program.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. I 2009 startede hun og Charlotte Utzon Det Private Barselshotel i Gentofte og i 2013 Baby Instituttet. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.