HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Hvor meget mælk skal baby have om dagen?

Det er vigtigt, at ens baby får mad nok, for at kunne tage nok på, men også for at kunne tænke og have kræfter til at bruge sin krop. Når alt kommer til alt, så gælder det om at din baby er i trivsel og tager nok på i vægt – og ikke for lidt og ikke få meget.

Hvor meget mælk pr døgn?

Sundhedsstyrelsen har lavet nogle retningslinjer i forhold til, hvor meget mælk en baby har behov for pr døgn.

Hos ammebabyer kan man jo ikke direkte måle, hvor meget mælk, de spiser – her må man stole på at baby får en tilpas mængde mad, når amningen er velfungerende, baby virker tilpas og tilfreds og tager fint på i vægt. Modermælk kan variere i kalorieindhold fra kvinde til kvinde, men også igennem døgnet hos den samme kvinde. Fedtindholdet i modermælk ændres også i løbet af ammeperioden, hvor der er et mindre indhold af fedt i de første uger. Og nogle babyer er bedre til at “spise i bund” af den fede mælk end andre og får derfor samlet set flere kalorier i et mindre volumen af mælk. Så her vil være en vis variation.

  • Udgangspunktet er, at en baby spiser ca 160 ml pr kg kropsvægt pr døgn (dvs ca 1/6 af sin kropsvægt pr døgn). Dette gælder først efter 1. leveuge. For en baby på 4 kg svarer det til 667 ml mælk pr. døgn. (Baby 4 kg x 160 = 667 ml pr. døgn).
  • Hvis din baby skal tage ekstra på (ved vægttab eller for lille vægtøgning), regner man med 200 ml pr. kg, din baby vejer (gælder først efter 1. leveuge), hvilket for en 4 kg baby giver 800 ml mælk pr. døgn (4 kg x 200 = 800 ml pr. døgn)

En 4 kg baby vil altså som udgangspunkt have behov for mellem 667 ml og 800 ml. mælk pr. døgn.

  • Efter den første måned falder din babys behov for modermælkserstatning i forhold til kropsvægten og ligger nu på 120-150 ml/kg pr døgn for babyer på 3-5 kg og 100-120 ml/kg pr døgn for babyer over 5 kg

Din babys maksimale behov kommer til at være ca 1 liter i døgnet.

Mængden af mælk kan være svingende

En baby er jo en lille levende størrelse og derfor vil det i dagligdagen være svingende, hvor meget en baby spiser pr. døgn for at være mæt den dag. Når det så er sagt, så vil man alligevel ofte se at, en baby spiser nogenlunde den samme mængde mælk hver dag. Og hvis han eller hun har spist meget lidt den ene dag, så ryger der en ekstra flaske ned den næste – og på den måde udligner det sig. Hvor meget søvn din baby får betyder også noget for det samlede kaloriebehov, idet han eller hun har en højere forbrænding i vågentiden end under søvnen.

Hvis din baby spiser 8 måltider pr. døgn bliver det 83 ml til 100 ml pr måltid (667:8 og 800:8). Og hvis din baby spiser 10 måltider pr døgn bliver det 67 ml – 80 ml pr. måltid.

Baby får sutteflaske
Baby, der får sutteflaske 

En baby skal tage på – følge sin vægtkurve

Ved flaske er det let at regne ud, hvad ens baby spiser af mælk pr. døgn. Ved amning er det mere kompliceret, da man jo ikke kan se hvor meget mælk ens baby tager/får ved brystet.

Den letteste måde at vurdere om din baby får passende med mælk er, om din baby tager nok på i vægt – følger sin vægtkurve. Og om din baby virker veltilpas og tilfreds. Tager din baby nok på i vægt, betyder det at, din baby får nok at spise, uanset hvor mange ml mælk din baby får pr døgn.

Ligger din baby under sin vægtkurve får din baby (som udgangspunkt) for lidt mælk. Hvis din baby ikke stiger nok i vægt, vil det ses ved, at kurven bøjer af og lægger sig på en anden percentil. Du skal i så fald give din baby mere mælk pr. døgn.

Tager din baby for meget på i vægt (ligger over sin vægtkurve) vil din babys kurve dreje op og lægge sig højre end forventet. Her må det vurderes, om det er mad din baby trænger til,  eller om din baby får for meget mælk pr døgn.

En baby skal være aktiv  – ville bruge sine store muskler

Det sker ofte, at babyer, der ligger lavt på mad, reducerer deres fysiske aktiviteter for at få den (for lille) mængde mad, de får, til at slå til. De store muskelgrupper, som man bruger, når man ligger på maven, ruller, kravler og går (ikke når man står), sparer barnet på, fordi de energimæssigt er for dyre i drift i forhold til den mad, der synes at være til rådighed. Barnet kan derfor pga. maden begrænses i sin udvikling. En baby der sparer på mad, vil i stedet primært udvikle høresansen, synssansen, stemmen og finmotorikken (hænder).

Hvis din baby har et lavt aktivitetsniveau – ikke er glad for at bruge de store muskelgrupper, kan det være en god idé at evaluere, om din baby får nok at spise eller måske skal øges i mælk pr. døgn.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!