Det er vigtigt, at ens baby får mad nok, for at kunne tage nok på, men også for at kunne tænke og have kræfter til at bruge sin krop. Når alt kommer til alt, så gælder det om at din baby er i trivsel og tager nok på i vægt – og ikke for lidt og ikke få meget.

Hvor meget mælk pr døgn?

Sundhedsstyrelsen har lavet nogle retningslinjer i forhold til, hvor meget mælk en baby har behov for pr døgn.

Hos ammebabyer kan man jo ikke direkte måle, hvor meget mælk, de spiser – her må man stole på at baby får en tilpas mængde mad, når amningen er velfungerende, baby virker tilpas og tilfreds og tager fint på i vægt. Modermælk kan variere i kalorieindhold fra kvinde til kvinde, men også igennem døgnet hos den samme kvinde. Fedtindholdet i modermælk ændres også i løbet af ammeperioden, hvor der er et mindre indhold af fedt i de første uger. Og nogle babyer er bedre til at “spise i bund” af den fede mælk end andre og får derfor samlet set flere kalorier i et mindre volumen af mælk. Så her vil være en vis variation.

En 4 kg baby vil altså som udgangspunkt have behov for mellem 667 ml og 800 ml. mælk pr. døgn.

Din babys maksimale behov kommer til at være ca 1 liter i døgnet.

Mængden af mælk kan være svingende

En baby er jo en lille levende størrelse og derfor vil det i dagligdagen være svingende, hvor meget en baby spiser pr. døgn for at være mæt den dag. Når det så er sagt, så vil man alligevel ofte se at, en baby spiser nogenlunde den samme mængde mælk hver dag. Og hvis han eller hun har spist meget lidt den ene dag, så ryger der en ekstra flaske ned den næste – og på den måde udligner det sig. Hvor meget søvn din baby får betyder også noget for det samlede kaloriebehov, idet han eller hun har en højere forbrænding i vågentiden end under søvnen.

Hvis din baby spiser 8 måltider pr. døgn bliver det 83 ml til 100 ml pr måltid (667:8 og 800:8). Og hvis din baby spiser 10 måltider pr døgn bliver det 67 ml – 80 ml pr. måltid.

Baby får sutteflaske
Baby, der får sutteflaske på Det Private Barselshotel.

En baby skal tage på – følge sin vægtkurve

Ved flaske er det let at regne ud, hvad ens baby spiser af mælk pr. døgn. Ved amning er det mere kompliceret, da man jo ikke kan se hvor meget mælk ens baby tager/får ved brystet.

Den letteste måde at vurdere om din baby får passende med mælk er, om din baby tager nok på i vægt – følger sin vægtkurve. Og om din baby virker veltilpas og tilfreds. Tager din baby nok på i vægt, betyder det at, din baby får nok at spise, uanset hvor mange ml mælk din baby får pr døgn.

Ligger din baby under sin vægtkurve får din baby (som udgangspunkt) for lidt mælk. Hvis din baby ikke stiger nok i vægt, vil det ses ved, at kurven bøjer af og lægger sig på en anden percentil. Du skal i så fald give din baby mere mælk pr. døgn.

Tager din baby for meget på i vægt (ligger over sin vægtkurve) vil din babys kurve dreje op og lægge sig højre end forventet. Her må det vurderes, om det er mad din baby trænger til,  eller om din baby får for meget mælk pr døgn.

En baby skal være aktiv  – ville bruge sine store muskler

Det sker ofte, at babyer, der ligger lavt på mad, reducerer deres fysiske aktiviteter for at få den (for lille) mængde mad, de får, til at slå til. De store muskelgrupper, som man bruger, når man ligger på maven, ruller, kravler og går (ikke når man står), sparer barnet på, fordi de energimæssigt er for dyre i drift i forhold til den mad, der synes at være til rådighed. Barnet kan derfor pga. maden begrænses i sin udvikling. En baby der sparer på mad, vil i stedet primært udvikle høresansen, synssansen, stemmen og finmotorikken (hænder).

Hvis din baby har et lavt aktivitetsniveau – ikke er glad for at bruge de store muskelgrupper, kan det være en god idé at evaluere, om din baby får nok at spise eller måske skal øges i mælk pr. døgn.

Hvad vi kan gøre for dig – og din baby

Det er meget opslidende og foruroligende som forælder, hvis ens baby ikke kan/vil tage den mængde af mælk som han eller hun ”burde” tage – eller når en flaskebaby tager voldsomt på. Hvis du lige nu sidder og kæmper med det med maden, så kan vi hjælpe jer både på timebasis med babykonsultationer og døgnbasis.

Ønsker du inspiration til din babys udvikling kan du læse om vores klog baby program.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse