KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Hvor meget mælk skal baby have om dagen?

Det er vigtigt, at ens baby får mad nok, for at kunne tage nok på i vægt, men også for at kunne tænke og have kræfter til at bruge sin krop. Når alt kommer til alt, gælder det om at din baby er i trivsel og tager nok på i vægt – ikke for lidt og ikke få meget.

Hos ammebabyer kan man jo ikke direkte måle, hvor meget mælk, de spiser – her ved man at baby får en tilpas mængde mad, når amningen er velfungerende og barnet tager passende på i vægt. Modermælk kan variere i kalorieindhold fra kvinde til kvinde, men også gennem døgnet hos den samme kvinde. Fedtindholdet i modermælk ændres også i løbet af ammeperioden, hvor der er et mindre indhold af fedt i de første uger. Nogle babyer er også bedre til at “spise i bund” af den fede mælk og får derfor samlet set flere kalorier i en mindre mængde mælk. Så der vil være en vis variation i mængden af mælk pr døgn.

Hvor meget mælk pr døgn?

Når man er en lille baby, så skal man tage på i vægt. Faktisk skal man tage ret meget på i vægt hver eneste uge for at holde sin vægtkurve. For at kunne det, skal man spise en hel del. Hvor meget man har brug for at spise pr dag, vil afhænge af hvor stor eller lille man er. Altså hvor lidt eller hvor meget man vejer. Så en baby på 2700 gram vil have brug for en mindre mængde mad pr døgn end en baby på 4700 gram.

Sundhedsstyrelsen har lavet nogle retningslinjer i forhold til, hvor meget mælk en baby har behov for pr døgn efter første leveuge og resten af første levemåned.

  • Udgangspunktet er, at en baby spiser cirka 160 ml pr kg kropsvægt pr døgn (det vil sige cirka 1/6 af sin kropsvægt pr døgn). Dette gælder først efter 1. leveuge. For en baby på 4 kg svarer det til 667 ml mælk pr. døgn. (Baby 4 kg x 160 = 667 ml pr. døgn).
  • Hvis en baby skal tage ekstra på (ved vægttab eller for lille vægtøgning), regner man med 200 ml pr. kg, din baby vejer (gælder først efter 1. leveuge), hvilket for en 4 kg baby giver 800 ml mælk pr. døgn (4 kg x 200 = 800 ml pr. døgn)

En 4 kg baby vil altså have behov for mellem 667 ml og 800 ml. mælk pr. døgn.

  • Efter den første måned falder en babys behov for modermælkserstatning i forhold til kropsvægten og ligger nu på 120-150 ml/kg pr døgn for babyer på 3-5 kg og 100-120 ml/kg pr døgn for babyer over 5 kg

Din babys maksimale behov for mælk kommer til at være ca 1 liter i døgnet.

Mængden af mælk kan være svingende

En baby er jo en lille levende størrelse og derfor vil det i dagligdagen være svingende, og også hvor meget en baby spiser pr. døgn for at være mæt den dag. Når det er sagt, vil man alligevel ofte se, at en baby spiser nogenlunde den samme mængde mælk hver dag. Hvis han eller hun har spist meget lidt den ene dag, så ryger der en ekstra flaske ned den næste – og på den måde udligner det sig.

Hvis en 4 kg baby spiser 8 måltider pr. døgn bliver det 83 ml til 100 ml pr måltid (667:8 og 800:8). Og hvis en 4 kg baby spiser 10 måltider pr døgn bliver det 67 ml – 80 ml pr. måltid.

Baby får sutteflaske
Baby, der får sutteflaske

Mængden af mælk øges gradvist, som barnet bliver større (øger sin vægt), og frem til barnet spiser omkring 1 liter.

En baby skal tage på – følge sin vægtkurve

Ved flaske er det let at regne ud, hvad ens baby spiser af mælk pr. døgn. Ved amning er det mere kompliceret, da man jo ikke kan se hvor meget mælk ens baby tager/får ved brystet.

Den letteste måde at vurdere om din baby får passende mængde mælk er, om din baby tager nok på i vægt – følger sin vægtkurve. Og om din baby virker veltilpas og tilfreds. Tager din baby nok på i vægt, betyder det at, din baby får nok at spise, uanset hvor mange ml mælk din baby får pr døgn.

Ligger din baby under sin vægtkurve får din baby (som udgangspunkt) for lidt mælk. Hvis din baby ikke stiger nok i vægt, vil det ses ved, at kurven bøjer af og lægger sig på en anden percentil end hvor den startede (fødselsvægten). Du skal i så fald give din baby mere mælk pr. døgn.

Tager din baby for meget på i vægt (ligger over sin vægtkurve) vil din babys kurve dreje op og lægge sig højere end forventet. Her må det vurderes om din baby får for meget mælk pr døgn og skal trappes ned, eller om det virker fint for din baby.

En baby skal være aktiv  – ville bruge sine store muskler

Det sker ofte, at babyer, der ligger lavt på mad, reducerer deres fysiske aktiviteter for at få den (for lille) mængde mad, de får, til at slå til. De store muskelgrupper, som man bruger, når man ligger på maven, ruller, kravler og går (ikke når man står), sparer barnet på, fordi de energimæssigt er for dyre i drift i forhold til den mad, der synes at være til rådighed. Barnet kan derfor på grund af maden begrænses i sin udvikling. En baby, der sparer på mad, vil i stedet primært udvikle høresansen, synssansen, stemmen og finmotorikken (hænder).

Hvis din baby har et lavt aktivitetsniveau – ikke er glad for at bruge de store muskelgrupper, kan det være en god idé at evaluere, om din baby får nok at spise eller måske skal øges i mælk pr. døgn. Altså få barnet vejet og vægten sat ind i en vægtkurve.

Andre artikler om babyer

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!