Det er gode erfaringer for en baby i selv at nå at mærke sult, inden maden serveres. Omvendt så skal maden ikke udskydes for længe, da en lille sult hurtigt udvikler sig til stor sult, og sult er en meget ubehagelig tilstand for en lille baby.

Der er altså meget vundet ved at kunne aflæse din babys signaler på at være sulten og være i dialog og samspil med din baby – også når det gælder maden.

Hvornår er det optimale tidspunkt at give mad?

Jo yngre barnet er, jo hurtigere går barnet fra ikke at mærke sult, til at blive sulten til at blive dødsulten – og synes at det nu virkelig er ubehageligt. Det kan tage mindre end 2 minutter hos det helt lille barn, og hos nogen længere tid. Hvor lang tids lunte ens barn har, har også at gøre med tidligere oplevelser; om barnet altid har fået nok mad, om barnet har fået virkeligt meget mad (inde i livmoderen, som hos mødre med sukkersyge) eller om barnet har manglet mad (fået mindre end sit behov) – måske i den sidste del af graviditeten eller i den første tid efter ankomst til verden.

Du vil ofte opleve, at din baby agerer sådan her, hvor det altså ikke er til at sige, hvor langt hvert stadium er.

Sulten baby, der kalder på mad

Med maden regulerer du din babys tilstand fra sult og ubehag til mæthed og behag, og din baby elsker dig for det.

Din baby får en god fornemmelse af, hvordan det føles at være sulten, og din baby kan fortælle dig, at det er ubehageligt. Når du imødekommer din babys behov for mad, får din baby en oplevelse af dig, som den der kan stoppe sulten og igen bringer ham eller hende til en tilstand af mæthed og behag.

Dialogen mellem dig og din baby styrkes, samt jeres samhørighed og relation. Foruden din babys kropsfornemmelse og selvværd.

Når barnet får mad forsinket fra oplevelsen af sult

En baby der får mad forsinket fra sultoplevelsen vil agere ved at græde – hvis han eller hun har kræfter til det. Gråden vil være desperat. Barnet vil græde over den ubehagelige tilstand af sult, forstærket af frustration over ikke at blive forstået. Barnet kan evt. blive så opkørt, at han eller hun ikke vil kunne spise.

Meget sulten baby

Når der ikke er flere kræfter til at skrige, vil barnet lægge sig til at sove – uanset om sulten er i mødekommet eller ej. Helt nyfødte babyer vil ofte kalde på mad med gråd, for ikke så lang tid derefter, at opgive og give sig til at sove (og håbe at tingene er bedre), når han eller hun har samlet nye kræfter. Problemet med det er, at man har brug for mad for at få kræfter. Der vil altså være et selvforstærkende negativt mønster i det, der (for en nyfødt) kan gå hurtig ned af bakke.

Når en nyfødt baby oplever sult er det en absolut skræmmende tilstand, der kun bliver forstærket, hvis han eller hun også kommer i tvivl om, hvorvidt tilstanden nogensinde vil ændre sig, eftersom behovet for mad ikke imødekommes. Og dermed gøre barnet mere og mere desperat.

Barnet vil ikke opleve at kunne kommunikere sine behov eller ikke opleve at blive imødekommet i de behov, som der kommunikeres om, hvilket selvsagt vil være frustrerende for barnet. Ofte vil begge parter (forældre og barn) have en oplevelse af ikke rigtigt at spille sammen. I det enkelte tilfælde vil det skabe frustration, og så være glemt. Men er det ofte sådan eller fortsætter det over tid, så vil det kunne sætte sig i relationen mellem forælder og barn. Man vil også se at barnet (med tiden) vil fare mere op og hurtigere reagere med at begynde at skrige eller bliver mere ligeglad med mad.

Når barnet får mad, før barnet selv oplever at være sulten

De fleste babyer, der får mad før de er sultne vil bare spise den mad, de får tilbudt. De vil ikke rigtig opleve at være sultne, men så står den dejlige mad foran dem, og så spiser de det. Det fungerer derfor rigtig fint, hvis man står og skal ud af døren og skal have barnet “fodret” af inden, så man ikke pludselig skal til det midt på gaden. Men hvis det nærmere er undtagelsen, måske fordi man bekymrer sig meget om, om barnet tager nok på, så vil barnet ikke opleve at være sulten og så få sit behov opfyldt. Hvilket er vigtig viden om sin krop. Det vil kunne give overspisning, både nu og her, men også senere i livet. Overspisning vil kunne give mavepine og forstoppelse.

Din baby når ikke at mærke sig selv, erkende sit behov, før behovet er tilfredsstillet. Din baby og du er ikke i en rigtig tovejskommunikation, og din baby oplever ikke glæden ved, at du tilfredsstiller et behov, fordi behovet endnu ikke er ”mærket”. Det lidt større barn, der er begyndt at interesser sig i andre ting (og som ikke overspiser) vil ofte ignorere den mor der hele tiden stikker brystet/flasken ind i munden på ham eller hende (og ikke tage det) .

Hvad du selv kan gøre!

Det hele står og falder med, hvor god en kommunikation din baby har – og hvor god du, som forælder, er til at aflæse din baby. Det er for de fleste (undtagen for nogle enkeltes vedkommende) ikke kun en medfødt egenskab, men også noget der kan (og skal) læres, ligesom alt muligt andet.

Prøv at se på din baby og vær opmærksom på, hvad han eller hun fortæller dig – og hent viden om babyer, hvor ofte de skal spise og hvor meget mælk pr måltid, så du har den grundlæggende viden om det.