HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Lugtesans

Lugtesansen er en af de sekundære sanser som udvikles tidligt i fostertilstanden. Lugtesansen er en vigtig faktor i dit barns første dage, da lugtesansen hjælpe dit barn til at genkende din lugt og med at finde frem til brystvorten. Din baby har også ligget og lugtet til fostervandet i din mave og kan genkende lugten fra det mad, du har spist i graviditeten.

Ens lugtesans er meget nuanceret

Lugtesansen er en såkaldt primitiv sans, som har været med til at vi mennesker (og dyr) har overlevet i naturen. Lugtesansen er meget mere nuanceret end smagssansen, og stimulansen går direkte ind i hjernen uden at blive tolket, som for eksempel synssansen gør. Lugtesansen er en 360 grader sans – det vil sige vi kan opfatte lugten, selvom vi står med ryggen til eller har lukkede øjne.

I næsen sidder der små receptorer der opfanger lugtemolekylerne så snart de kommer i kontakt med den slim/væske der sidder helt oppe i næsen. Via nervebaner bliver “lugtesignalet” sendt videre direkte ind i hjerne, der hvor vores hukommelse og følelser bliver bearbejdet.

lugtesansen, lugtesans

Din baby bruger sin lugtesans til at finde dig

Måske har du oplevet, at din baby kan finde dig og dine bryster selv i mørket om natten og med lukkede øjne. Måske har du oplevet, at din baby græder så snart han kommer i dine arme og lugter dine bryster – eller holder op med at græde. Lugtesansen har stor betydning for dit barns evne til at genkende der hvor der er trygt, og når baby er i fremmed havn.

Når vi spiser og når baby sutter er lugtesansen med til at give nuancer til smagen. Når vi putter noget i munden, vil lugtesansen komme i spil, da molekylerne drøner lige op i næsehulen fra  munden. Det er også derfor, at maden ikke smager af noget, når vi er forkølede.

Lugte er med til at skabe erfaringer igennem vores opvækst. Vi kan stort set alle huske lugten af vores bedstemor eller hendes nybagte boller. Måske lugtede hun faktisk af sved og hvidløg, men lugten bliver for mange af os forbundet med noget trygt og dejligt. Lugte er tæt forbundet med hukommelsen og derfor lærer vi meget hurtigt, hvilke lugte der er forbundet med tryghed, fare eller god næring. Vi kan alle støde på lugte som voksne, der bringer os langt tilbage i vores hukommelse.

Andre artikler om din babys sanser

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!