HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Luftbetinget refluks

Luftbetinget refluks er en bestemt type refluks, der kommer på grund af (for) meget luft i mavesækken. Den type kaldes på engelsk for “Aerophagia induced reflux” (aerophagia betyder at sluge luft). Luftbetinget refluks kommer altså af, at der sluges luft.

Luft i mavesækken giver problemer

Når der er luft i mavesækken, så gør det ofte ondt på en baby. Når luften så kommer op som en bøvs, så bliver alting bedre. Luft der ikke kommer op som bøvser, skal hele vejen gennem systemet og kan give kolikagtige smerter i maven for så at komme ud som prutter.

Et andet problem er, at når der er luft i mavesækken, reagerer mavesækken som om, luften også er mad. Det gør, at de syreproducerende celler i mavesækken tror, de skal producere mere syre. Da de delvist reagerer på massefylden i mavesækken og ikke kun på maden i mavesækken. Så når mavesækken er spilet ud af mad OG luft, regnes det hele som “mad”. Der vil så produceres mavesyre svarende til, at hele mavesækkens indhold består af mad/mælk.

Lidt firkantet kan man sige, at hvis en baby spiser 100 ml mælk og sluger 100 ml luft, så “tror” mavesækken, at der skal fordøjes 200 ml mælk OG producerer derfor mavesyre svarende til at skulle nedbryde 200 ml mælk, selvom der reelt set kun er 100 ml. På den måde kan syreindholdet i mavesækken nemt blive for højt hos de babyer, der sluger meget luft.

baby vil ikke bøvse

Tegn på at din baby sluger meget luft

Tegn på at din baby sluger meget luft:

  • Taber ofte vacuum på bryst eller flaske
  • Smaskelyde eller klikkelyde under måltidet
  • Lyder til at sluge meget luft, men bøvser ikke det tilsvarende
  • Har brug for mange bøvsepauser i måltidet
  • Vrider og “ormer” sig ved brystet/flasken efter at have spist kortvarigt
  • Trækker benene op under sig under måltidet?
  • Udspilet mavesæk “frø-mave” især efter måltiderne
  • Prutter meget
  • Siger presselyde mellem måltiderne (især om natten)
  • Har skummende afføringer

Meget mavesyre giver surt maveindhold

Refluks – som mælk der løber op gennem spiserøret efter et måltid, er meget normalt for rigtig mange babyer. Men når maveindholdet er ekstra surt, vil den gylp, der eventuelt gylpes op også være mere surt og være mere ubehagelig for barnet og også kunne være så sur, at den giver problemer, gør ondt på barnet og også så sur at den kan gøre skade.

Desuden vil en baby med MEGET bøvs i maven have en øget tendens til at gylpe, når mavesækken er udspilet med luft.

Det sure maveindhold vil gøre, at barnet ofte vil have modstand mod at bøvse, forsøge at forhindre bøvserne i at komme op, for at undgå det ubehag og smerte det giver. Hvorved problemet er selvforstærkende, hvis det ikke løses.

Hvad kan du selv gøre

Luftbetinget refluks vil i stort omfang kunne løses ved, at din baby sluger mindre luft under måltidet OG bliver bedre til at bøvse. Det er altså noget med at få justeret på teknikken ved brystet og/eller på flasken.

Du kan købe bogen Refluks – hjælp din baby, der er skrevet at vores jordemoder Camilla Kristiansen sammen med Journalist Maria Lyngsø Hougaard. Camilla er også forfatter til vores Ammeguide – 7 tjekpunkter til en god amning. Hun har deltaget i tungebånds symposium og er i gang med en uddannelse som IBCLC ammekonsulent. Bogen giver virkelig god hjælp til dig, der har en baby med refluks.

Du er også altid velkommen til at booke en amme/babykonsultation hos Camilla – eller en af os andre jordemødre, så vi kan hjælpe dig og din baby i lige den situation I står i lige nu, hvor luften driller og gør livet slemt for din baby – og dig. Alt hvad der kan gøres for at ændre den situation er vigtigt.

error: Content is protected !!