KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Luftbetinget refluks

Luftbetinget refluks er en bestemt type refluks, der kommer på grund af (for) meget luft i mavesækken. Den type kaldes på engelsk for “Aerophagia induced reflux” (aerophagia betyder at sluge luft). Luftbetinget refluks kommer altså af, at barnet sluger luft.

Luft i mavesækken giver problemer

Når der er luft i mavesækken, gør det ofte ondt på en baby. Når luften kommer op som en bøvs, bliver alting bedre. Luft ,der ikke kommer op som bøvser, skal hele vejen gennem systemet og kan give kolikagtige smerter i tarmen, før den kommer ud som prutter.

Et andet problem er, at når der er luft i mavesækken, reagerer mavesækken som om mavesækken er fyldt. Det gør, at de syreproducerende celler i mavesækken tror, de skal producere mere syre. Da de delvist reagerer på massefylden i mavesækken og ikke kun på mængden af mad. Så når mavesækken er spilet ud af mad OG luft, regnes det hele som “mad”. Der vil så produceres mavesyre svarende til, at hele mavesækkens indhold består af mælk.

Lidt firkantet kan man sige, at hvis en baby spiser 100 ml mælk og sluger 100 ml luft, så “tror” mavesækken, at der skal fordøjes 200 ml mælk OG producerer derfor mavesyre svarende til at skulle nedbryde 200 ml mælk, selvom der reelt set kun er 100 ml. På den måde bliver syreindholdet nemt blive for højt hos de babyer, der sluger meget luft.

baby vil ikke bøvse

Tegn på at din baby sluger meget luft

Tegn på at din baby sluger meget luft:

  • Taber ofte vacuum på bryst eller flaske
  • Smaskelyde eller klikkelyde under måltidet
  • Lyder til at sluge meget luft, men bøvser ikke særlig meget
  • Har brug for mange bøvsepauser i måltidet
  • Vrider og “ormer” sig ved brystet/flasken efter at have spist kortvarigt
  • Trækker benene op under sig under måltidet?
  • Udspilet mavesæk “frø-mave” især efter måltiderne
  • Prutter meget
  • Siger presselyde mellem måltiderne (især om natten)
  • Har skummende afføringer

Meget mavesyre giver surt maveindhold

Refluks er når maden, der løber op gennem spiserøret efter et måltid, er normalt for rigtig mange babyer. Men når maveindholdet er ekstra surt, vil den gylp, der kommer op, være mere sur og være mere ubehagelig for barnet. Den kan også være så sur, at den gør ondt på barnet og i svære tilfælde så sur at den kan gøre skade på spiserøret på vejen op.

En baby med MEGET bøvs i maven vil have en øget tendens til at gylpe, når mavesækken er udspilet med luft.

Det sure maveindhold vil gøre, at barnet ofte vil have modstand mod at bøvse, forsøge at forhindre bøvserne i at komme op, for at undgå det ubehag og smerte det giver. Hvorved problemet er selvforstærkende, hvis det ikke løses.

Hvad kan du selv gøre

Luftbetinget refluks vil i stort omfang kunne løses ved, at din baby sluger mindre luft under måltidet OG bliver bedre til at bøvse. Det er altså noget med at få justeret på teknikken ved brystet og/eller på flasken.

Du kan købe bogen Refluks – hjælp din baby, der er skrevet af jordemoder Camilla Kristiansen sammen med journalist Maria Lyngsø Hougaard. Camilla har deltaget i tungebånds symposium og er IBCLC ammekonsulent. Bogen giver virkelig god hjælp til dig, der har en baby med refluks.

Søger du vores hjælp eller sparring;

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!