KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Luft i maven, har min baby luft i maven

Babyer har luft i maven ligesom alle andre mennesker. Det er naturligt, at der er en vis mængde luft i en babys mave. Ligesom hos vi voksne. Ligesom at der dannes luft i de fordøjelsesprocesser, der sker i mave-tarmsystemet.

Luft, der er kommet ind i systemet, har to veje ud. Enten som bøvser eller prutter. Derfor er det naturligt for babyer at bøvse og prutte.

Generelt er det sådan at luft i maven genere og gør ondt på en baby (og kan også gøre rigtig ondt), især i de første måneder. For de fleste babyer virker det som om at luft i maven og tarmen er meget mindre generende efter de 3 måneder.

Hvis luften ikke generer din baby (ikke gør ondt) eller din baby bare slår nogle store prutter – uden at det gør ondt at prutte, så er luften ikke noget problem. Generer luften din baby eller er det ubehageligt at bøvse eller prutte, så er luften et problem, der skal afhjælpes.

En baby med for meget luft i maven vil være urolig (sove uroligt), ofte have ondt (svært ved at sove), gøre sig stiv (på grund af smerte) og strække sig bagud for at give mere plads i maven til luften.

Luft i maven, sluger luft under måltidet

Alle babyer sluger luft i forbindelse med at de spiser enten ved brystet eller på sutteflasken. Når mælken med stor kraft suges ud gennem en smal kanal (mælkegang) eller gennem et lille hul, hvirvles der luft ind i mælken. Især hvis det går meget stærkt – nedløbsrefleksen er meget hurtig eller baby suger godt til. Lidt ligesom hvis du skulle drikke en stor mængde væske hurtigt gennem et tyndt sugerør. Der lander altså en god blanding af mælk og luft i din babys mave under måltidet.

En baby vil sluge mest luft i starten af måltidet, fordi barnet vil være mere sulten og suge kraftigere i starten og fordi der kommer mere luft med den tynde mælk, der kan løbe hurtigere (ammebabyer).

luft i mælken
Se hvor meget luft der kommer med den tynde mælk under udpumpning. Det samme sker ved amning.

Man kan ikke regne med at luften kommer op af sig selv. Nogle babyer har fundet fidusen og bøvser let og gerne, og andre har ikke lært det med bøvserne endnu. Hvis din baby ikke får bøvset den luft op, der er blevet slugt under måltidet, kan din baby få ondt i maven. Det tager lang tid for luft, der ikke er kommet op som en bøvs, at passere gennem tarmsystemet. Hvis din baby ikke bøvser nok kan det ende med, at din baby får samlet rigtig meget luft i tarmsystemet. Luft i tarmen gør ondt og mere luft gør mere ondt og kan give kolikagtige smerter, forstyrre søvnen (gøre det svært at sove og være årsag til luftbetinget refluks.

Luft i maven, får for meget mælkesukker

En anden årsag til, at babyer får luft i maven er mælkesukker (laktose i mælken danner luft i mave-tarmsystemet). Laktose er naturligt i modermælken og nedbrydes i barnets mave-tarmsystem af enzymet laktase. Laktase dannes både i barnets tarmsystem, men findes også i den friske modermælk ligesom en række andre fordøjelsesenzymer.

Der er mest mælkesukker i den “tynde” mælk, der kommer først i et ammemåltid. Hvis din baby får meget af den tynde mælk i forhold til den fede mælk (fordi din babys teknik måske ikke er effektiv nok til at kunne tømme brystet for den fede mælk?), kan din baby få luft i tarmen af den store mængde laktose.

Luft i maven, træg tømning af tarmen

Hvis din baby er forstoppet, vil der også være en tilbøjelighed til at få luft i tarmen. Når afføringen står (for) længe inde i tarmen, dannes der nemlig gasser af oxygen, nitrogen, hydrogen og kuldioxid. Den cocktail  bliver til (ildelugtende) prutter.

Udover at der dannes mere tarmluft, når din baby er forstoppet, vil det også være sværere for din baby at prutte og for luften at komme ud, fordi passagen i tarmen blokeres af afføringen.

Luft i maven, sluger luft under gråd

De fleste babyer sluger også ret meget luft når de græder. Hvis din baby græder i forbindelse med, at din baby har luft der genere i mavesækken eller i tarmen, så ender det let med, at der kommer endnu mere luft. Man havner i en negativ spiral – det måltid, resten af den dag eller på daglig basis.

Luft i maven af antibiotika

Hvis du eller din baby er i behandling med antibiotika, kan det også føre til luft i maven (og også ofte et ændret afføringsmønster), fordi antibiotika påvirker den naturlige tarmflora og dermed fordøjelsen og kan også give diarré.

Hvad kan jeg gøre for min baby?

Hvis din baby er generet af luft i maven, er det vigtigt, at du hjælper din baby. Det er synd for din baby at have mavepine, og i de fleste tilfælde helt unødvendigt, fordi det kan afhjælpes.

Først og fremmest er det vigtigt, at du forsøger at undgå, at din baby overhovedet får for meget luft i maven. Det gør du ved at optimere på teknikken på brystet eller flasken. Samt at give din baby tid til at bøvse, og måske også lære din baby at bøvse og sørge for, at din baby bøvser (eventuelt flere gange) under og efter et måltid.

Du skal også være opmærksom på, at din baby får den fede mælk med under et ammemåltid, så måltidet bliver balanceret og laktoseindholdet ikke bliver for højt.

Hvis din baby allerede har gener af luft i maven, kan det hjælpe at massere maven, for at hjælpe din baby af med prutterne.

Booker du en konsultation hos os kan vi hjælpe dig med at afklare problemet samt give løsninger til hvordan du og din baby gør, for at lindere luftgenerne og hjælpe din baby hvorfra i er lige nu. Ofte vil der være noget omkring din babys spiseteknik, der kan optimeres på, så din baby sluger mindre luft og måske din baby også skal lære at komme af med sine bøvser på en bedre måde.

Andre artikler om baby

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din babys udvikling de første 100 dage efter fødslen.  Du får perler af viden om amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!