En livmoder kaldes i fagsprog for uterus, og er det organ i kvinden, hvor barnet vokser, fra det befrugtede æg sætter sig fast og frem til fødslen. En livmoder består af et hulrum omgivet af muskelfibre – ligesom hjertet. Der er dog ikke regelmæssig aktivitet i livmoderen før under fødslen, kaldet veer. I hulrummet sætter det befrugtede æg sig fast og vokser sig i løbet af 8 1/2 måned til et barn, der fødes (eller forløses ved kejsersnit).
Livmoder, med æggeledere og æggestokke, samt sædceller på vej op til ægget i æggestokken:
Den nederste del af livmoderen kaldes livmoderhalsen. Livmoderhalsen er forbundet til skeden (vagina), der går lidt ned i skeden. Det er gennem skeden og livmoderhalsen, at sædcellerne svømmer for at kunne befrugte ægget. Livmoderhalsen kan mærkes nedefra og findes i toppen af skeden.
Fra toppen af livmoderen udgår æggelederne, hvor de fleste befrugtninger sker. Æggelederne fører til æggestokkene, hvor æggene modnes og løsnes i forbindelse med den normale menstruationscyklus.
Det er i slimhinden graviditeten sidder
Indvendig er livmoderen beklædt med en slimhinde, også kaldet endometrium.
Når man ikke er gravid, udstødes livmoderens slimhinde cirka en gang om måneden, nemlig ved hver menstruation.
Når man er gravid er det i slimhinden (og ikke selve livmoderen), at det befrugtede æg sætter sig fast. Det har den fordel, at moderkagen sammen med slimhinden kan “skrælles af” efter fødslen og fødes. På den måde kan livmoderen “genbruges”, således at man kan få mere end bare en enkelt baby.
Det sker en sjælden gang imellem, at graviditeten er vokset ind i selve livmodermusklen – fastsiddende moderkage. Det vil man opdage, når moderkagen fødes, hvilket kan give problemer med kraftig blødning efter barnet er født.
Livmoderen vokser enormt i graviditeten
Når det befrugtede æg ankommer til livmoderen og sætter sig fast i livmoderslimhinden, har det delt sig til omkring 20 celler.
Hvor celleklumpen sætter sig fast, vil moderkagen opstå – den vil forsyne barnet med ilt og næringsstoffer via navlestrengen. Cellerne vil, efter implantationen, blive ved at dele sig, og på forunderlig vis som dagene går, bliver til en baby på omkring 3600 gram.
Det betyder, at en livmoder i graviditeten skal vokse enormt – og det kan den.
En livmoder er før graviditeten på størrelse med en mandarin og sidder gemt under kønsbenet (symfysen). I slutningen af graviditeten vil den være på størrelse med en fodbold, og toppen af livmoderen, kaldet fundus, vil ligge helt oppe ved ribbenene og have skubbet tarme og andre organer ud til siden.
Det er muskelfibrene i livmoderen, der strækker sig, når livmoderen vokser. De bliver længere og tyndere i takt med, at barnet i livmoderen bliver større.
Livmoderen hedder uterus på latin, og du kan her se, hvordan livmoderen ligger helt nede ved kønsbenet før graviditeten og næsten oppe ved brystet i slutningen af graviditeten. Bemærk ligamenterne – livmoderens ophæng.
Din jordemoder og læge vil i graviditeten holde øje med, at din livmoder og dermed din baby vokser som den skal, blandt andet ved at måle symfyse-fundus målet; afstanden fra dit kønsben (symfysen) til fundus – toppen af livmoderen øges, som det skal.
Livmoderen er holdt fast af elastiske bånd
Livmoderen er hægtet fast inde i kroppen på de omkringliggende knogler. Ophænget kaldes ligamenter og er en slags elastikker, idet de kan give sig. Ligamenterne trækkes i takt med, at din baby og livmoderen vokser. Nogle mærker det ved ligamentsmerter, der er rare at kende til, da man ellers let kan få sig en slem forskrækkelse.
Ligamenterne begrænser livmoderens bevægelighed. På den måde undgår barnet alt for høj søgang når livmoderen bliver større, og inden den er så stor, at den holdes på plads af huden og den trange plads.
Andre artikler om graviditet
- Indvendig undersøgelse, hvad vil det sige?
- Gravid – hvorfor holder man øje med vægten?
- Hvordan med jerntilskud, når du er gravid?
- Bliv klogere på det kvindelige bækken
- Måske er det din baby, der hikker, du mærker?