KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Light produkter / zero produkter & gravid

Light og zero er som du sikkert ved produkter, hvor man har erstattet sukker med kunstige sødestoffer. Ofte drejer sig om sodavand og andre meget søde produkter, hvor man opnår mest ved at gøre dem mere light. Men det kan også dreje sig om produkter med et højt fedtindhold, hvor man har forsøgt at gøre dem mere light – som i mindre fedt.

Desuden kan det være din daglige te eller kaffe, hvor du måske bruger kunstige sødemidler i i stedet for sukker?

sukker vs kunstige sødemidler

Overordnet set må man sige at de produkter man kan købe, det er “light”, overordnet set ikke er sunde og nærende produkter – og altså ikke produkter, der fungerer som gode byggesten i forhold til at være gravid og skulle “bygge en spillevende baby”. Hvilket også betyder, at man vil have god gavn af helt overordnet at fjerne light og zero produkter fra sin kost.

Når det så er sagt, er det så skadeligt at indtage light produkter, når man er gravid?

cola-light og cola zero & gravid

Studier med Light indtag hos gravide

Der er umiddelbart 3 studier hvor man har forsøgt at afklare om light produkter kan skade fosteret. Fælles for dem alle er, at man kun har undersøgt kvinder med et stort forbrug af light produkter – altså med et dagligt indtag. Hvilket ikke siger noget om et mindre forbrug, som 1/2 l cola hver anden dag eller om ugen.

Her kommer de 3 studier:

I studie 1 har man fulgt 3033 kvinder, som drak light-sodavand hver dag i graviditeten, og det viste sig, at deres børn havde dobbelt så stor risiko for at blive overvægtige som 1-årige sammenlignet med børn, hvis mødre ikke drak light-sodavand i graviditeten.

Og det ser ud til at høj vægt og høj vægtøgning måned for måned i løbet af det første leveår øger risikoen for fedme betragteligt senere i livet. Det blev vist i et forskningsprojekt på 28.000 københavnske skolebørn. Studiet er udgivet i tidsskriftet International Journal of Obesity.

Et andet studie viste at en 23 procent øget risiko for en astma-diagnose hos 18 måneder gamle babyer, hvis deres mor drak meget light saftevand under graviditeten.

En dansk undersøgelse med 60.000 gravide kvinder viste, at hvis en gravid kvinde drikker en stor mængde light sodavand, er der en 30 procent øget risiko for, at hendes barn får astma som syv-årig. Resultatet er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift PlosOne.

Konklusionen omkring light & zero

Det ser altså ud til at store mængder light produkter kan disponere til overvægt hos barnet både i barnealderen og senere i livet. Og det ser ud til at store mængder light (sodavand eller saftevand) kan disponere til astma senere livet.

Så, måske du skal på afvænning? eller skrue radikalt ned for dit indtag af light produkter!

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

to bøger

Vær godt forberedt på din babys ankomst med Babyinstituttets Ammebog, så du har styr på amningen og Nyfødtbogen, så du er klar til babys ankomst. Klik her 

Besøg Webshoppen

Lad os holde kontakten

error: Content is protected !!