fbpx

LH – det ægløsnende hormon

LH eller det luteiniserende hormon stimulerer udviklingen af kønsorganerne hos både manden og kvinden. Desuden stimulerer LH produktionen af kønshormoner, at der i kvindens æggestokke produceres progesteron og østrogen, samt i at der i mandens testikler produceres testosteron.

LH produceres i hypofysen, i hjernen

LH får ægget til at løsne sig fra æggestokken

Næsten midtvejs i kvindens menstruationscyklus stiger hendes niveau af kønshormonet østrogen. Denne stigning medfører, at der også sker en kraftig stigning af LH (mørkeblå graf), hvilket igen medfører, at ægløsningen (ovulationen=O (mørkegrøn)) finder sted.

Tegning af hvornår en kvinde kan blive gravid; den fertile og de infertile perioder (og stigning i LH)

LH kaldes derfor også det ægløsende hormon.

Det er LH man måler på ved en ægløsningstest

Det er stigningen i LH man måler på ved en ægløsningtest. Er testen positiv, betyder det, at man LH hormonet stiger og at ægløsningen snart vi finde sted.

Fordi sædcellerne kan overleve 3-5 dage i livmoderens miljø, skal man have samleje når ægløsningstesten viser positiv og fremefter, for at have de bedste chancer for at blive gravid (lilla med mørkelilla udenom).

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.