Søg
Close this search box.

LH – det ægløsnende hormon

LH eller det luteiniserende hormon stimulerer udviklingen af kønsorganerne hos både manden og kvinden. Desuden stimulerer LH produktionen af kønshormoner; at der i kvindens æggestokke produceres progesteron og østrogen. Samt i at der i mandens testikler produceres testosteron. LH produceres i hypofysen, i hjernen

LH får ægget til at løsne sig fra æggestokken

Næsten midtvejs i kvindens menstruationscyklus stiger hendes niveau af kønshormonet østrogen. Denne stigning medfører, at der også sker en kraftig stigning af LH (mørkeblå graf), hvilket igen medfører, at ægløsningen (ovulationen=O (mørkegrønt område)) finder sted.

Tegning af hvornår en kvinde kan blive gravid; den fertile og de infertile perioder (og stigning i LH)

LH kaldes derfor også det ægløsende hormon, da det “løsner” ægget fra æggestokken.

Det er LH man måler ved en ægløsningstest

Det er stigningen i LH, man måler på ved en ægløsningstest. Er testen positiv, betyder det at det  luteiniserende hormon stiger og at ægløsningen derfor snart vil finde sted.

Fordi sædcellerne kan overleve 3-5 dage i livmoderens miljø, skal du have samleje når ægløsningstesten viser positiv og fremefter, for at have de bedste chancer for at blive gravid. Ægløsningen lilla med mørkelilla udenom. Hvis du ønsker at undgå at blive gravid gælder det omvendte.

Andre artikler om fertilitet

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!