KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Let søvn / stadie 1 og 2 i NREM søvnen

I søvnens første og andet stadium vil dit barn begynde at glide ind i søvnen. Øjnene vil glide i, og musklerne i kroppen begynder at slappe af. Dit barn vil måske ligge og bevæge sig og sige lyde. Har din baby eksempelvis en bøvs, der sidder og klemmer, vil du kunne se, at noget hele tiden forhindrer ham/hende i at glide helt ind i søvnen. Din baby vil i så fald skulle op og af med luften, før han eller hun kan glide ind i søvnen.

Kroppen kan også spjætte i stadie 1 og 2 af søvnen. For små børn, der stadig ligger på ryggen, kan det også være mororefleksen, der udløses. Refleksen er også kaldet faldrefleksen og giver barnet en oplevelse af at falde bagover – eller at blive tabt. For mange børn er denne fornemmelse så ubehagelig, at barnet måske ikke kan falde i søvn og vil også kunne blive vækket af den. Nogle vil begynde at græde (se senere hvordan det afhjælpes).

Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at falde i søvn, altså hvor lang tid de første to stadier tager. Men det plejer at tage omkring 10 minutter for en større baby.

Nogle babyer tager lang tid om at falde i søvn

For nogle babyer kan det være svært at lukke øjnene, hvilket er nødvendigt for at kunne sove. Det skyldes, at de visuelle centre i hjernen ofte er ret overspeedet hos små børn, da det er en kæmpe mængde indtryk, der kommer ind den vej.

Børn, der er meget motorisk urolige, kan også holde sig selv fra at gå fra den lette søvn og videre ind i den dybe søvn. De holder simpelthen sig selv vågne (hjernen vågen) ved at ligge og bakse med arme eller ben.

Hos børn med soveskræk, der dækker over børn, der er bange for at gå ind i den dybe søvn, ser man ofte, at de gentagne gange hopper ud af søvnen (for at undgå at gå ind i den dybe søvn) i stedet for “bare” at falde i søvn. Det samme problem ses ved børn med fysisk ubehag, hvor det så i stedet er kroppen, der forstyrrer dem og hindrer dem i at glide ind i søvnen.

I alle tilfælde kan man se, at de to første søvnstadier – den lette NREM søvn – tager rigtig lang tid for barnet. Man kan sige, at barnet “spilder” en masse dyrebar tid på at prøve at sove uden rigtig at sove (og få den gavn søvnen giver), og det skal derfor løses.

Let søvn efter en overgang

Søvnen består af søvncyklusser, der for det lille barns vedkommende er omkring 45 minutter. Mellem to søvncyklusser er en overgang, hvorfra barnet enten vågner helt op eller sover videre. Det vil sige sig, går fra REM søvnen ind i den lette søvn i den næste søvncyklus. Når en baby igen når til 1. og 2. stadie i søvnen (den lette søvn), så vil de fleste babyer ligge og møffe og bevæge sig, så godt som de kan for at flytte mad og luft rundt i mave-tarmsystemet, slå en prut og et større barn (og voksne) vil måske skifte til en anden sovestilling.

Man kan, hvis man ikke ved bedre, nemt blive snydt og tænke, at ens baby er på vej til at vågne eller er vågen. Du skal være påpasselig med at tage din baby op, før du er helt sikker på, at din baby er rigtig vågen, da din baby måske bare er ved at gå over i den næste søvncyklus.

Klarer din baby ikke overgangen fra den ene søvncyklus til den anden (og lykkes det ikke dig at hjælpe din baby videre), vil din baby vågne. Det er fint, hvis din baby har sovet længe og går ud af søvnen, fordi han eller hun er udhvilet. Men hvis din baby kun har sovet en enkelt cyklus – der, frataget den tid det tager at komme ind i søvnen, betyder, at han eller hun har sovet omkring 30-45  minutter, vil det ofte ikke være nok søvn (hvile, restitution og udrensning) – hverken for hjernen eller kroppen.

Hvad jeg selv kan gøre for min babys søvn

Det at kunne lukke hjernen ned og gå ind i søvnen er ikke lige let for alle babyer. For nogle kommer det helt naturligt og for andre ikke. Det er også normalt at netop det at kunne gå ind i søvnen udfordres, så en baby der HAR kunne det, måske efter et udviklingsspring ikke længere kan det. Barnet skal hjælpes til at kunne det igen.

Der er simpelthen for meget tryk på i hjernen til, at det barnet kunne FØR den nye (hjerne)tilstand kan bruges/dur i forhold til den tilstand, barnet hjernemæssigt er nu. Ligesom det at finde ind i søvnen først på dagen er lettere end sidst på dagen, hvor hjernen er mere “fyldt”. Primært gælder det om at hjernen, kroppen og barnet ved, hvad der skal gøres for at falde i søvn.

Det har dog også meget at sige, om betingelserne omkring barnet er skabt for at kunne falde i søvn; er barnet mæt? Med masser af den fede mælk i maven? Er barnet bøvset af? Er der for meget luft i tarmene? Alt sammen tilstande, der vil give ubehag og gøre det sværere at falde i søvn – gå ind i søvnen.

Virker det som om din baby nærmest er bange for at gå ind i søvnen, så kan det være det, vi kalder soveskræk.

Søger du du hjælp til at kunne give dit barn mere eller bedre søvn;

Du kan også;

Andre artikler om søvn

Sovekursus

SØVN I BABYSTEPS

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

[activecampaign]

 

error: Content is protected !!