Lav fødselsvægt (lille baby) og amning

Det er vores erfaring, at din babys fødselsvægt påvirker amningen. Generelt er det sådan, at jo færre gram din baby vejer ved fødslen, jo mindre kraft har din baby i kinderne til at lave undertryk ved brystet. Selvfølgelig findes der små babyer med stor sugekraft.

Hvis din baby har en lav fødselsvægt, på en måde hvor han eller hun er tynd, skal du være yderligere opmærksom på, at din baby får mælk nok ved brystet, og at han eller hun ikke bruger for meget energi eksempelvis på at græde.

Små babyer vil lettere udvikle gulsot, fordi de er i risiko for at få mindre mælk gennem systemet den første tid efter fødslen. Til gengæld har dit bryst, overfor en lille baby, mulighed for hurtigere at matche din babys behov.

Det Private Barselshotel - mæt lille baby

Barselsophold – nu med mæt lille baby efter endt amning.

Hvad jeg selv kan gøre for min baby og min amning

Med en mindre fødselsvægt vil din baby sikkert ikke kunne lave så kraftigt et sug. Du skal derfor være opmærksom på, at din baby synker fint ved brystet og ikke taber sig for meget i den første tid udenfor livmoderen. Du skal være opmærksom på, at din baby får mælk nok, og at din baby ikke bare sutter uden at spise (synke).

Du skal også holde øje med at din baby tager nok på i vægt og får tømt brystet godt, så du ikke får mælkeknuder og brystbetændelse.

Hvis din baby har en lille fødselsvægt, er en effektiv teknik ved brystet og den hjælp, du giver din baby ved brystet, altafgørende. De kan lære hvordan du gør med vores ESA metode – Effektliv, Smertefri Amning metode. ESA metoden tager højde for at forebygge og løse problemer med amningen. Med særlig vægt på at din baby får ALT den mælk, han eller hun har brug for ved brystet, og på at amningen er smertefri for dig. ESA-metoden løser problemer, der allerede er opstået som for lille mælkeproduktion, vægttab hos din baby, sår på brystvorterne m.m. Formålet er at sikre jer den bedste start på amningen og på livet sammen.

Du kan lære metoden på 4 måder:

Mest optimalt i din situation vil være at du og din baby kommer til os og får “hands on” hjælp til amningen – og helst inden hormonerne omkring 9 dag efter fødslen ikke længere hjælper din baby med at opretholde mælkeproduktionen i brysterne.

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

Ditte Bach, jordemoder
Ditte Bach (1972) har arbejdet som jordemoder, siden hun blev uddannet i 2003. Hun startede Baby Instituttet tilbage i 2009. Hun er forfatter til et hav af artiklerne og til flere af Baby Instituttets bøger. Ditte er gift med John og har en pige fra 1997 og en dreng fra 2004.