En lav fødselsvægt er når baby ikke vejer så meget. Det kan være fordi din baby er blivet født for tidligt, men det er også når barnet kommer ud og vejer mindre end forventet i forhold til hvad der er normalt at veje holdt op i imod din babys alder (målt ud fra graviditetsuger og dage).
Det er vores erfaring, at en babys fødselsvægt påvirker amningen. Generelt er det sådan, at jo færre gram en baby vejer ved fødslen, jo mindre kraft har barnet i kinderne til at lave undertryk ved brystet. Selvfølgelig findes der små babyer med stor sugekraft og omvendt. Men sul på kinderne giver mere kraft at suge med.
Hvis din baby har en lav fødselsvægt, på en måde hvor han eller hun er tynd, skal du være mere end normalt opmærksom på, at din baby får mælk nok ved brystet ved hver eneste amning, og at din baby ikke bruger for meget energi på ting der ikke går ud på at spise, eksempelvis ved at være (for meget) vågen eller på at græde.
Små babyer vil lettere udvikle gulsot, fordi de er i risiko for at få mindre mælk gennem systemet den første tid efter fødslen. Og små baby er der også er født for tidligt vil yderligere også have en mere umoden lever, der også har noget at sige i forhold til at udvikle gulsot. Til gengæld har dit bryst, overfor en lille baby, mulighed for hurtigere at matche hele din babys behov, men det vil kræve at det bliver godt opstartet til mælkeproduktion.

Hvad jeg selv kan gøre for min baby og min amning
Med en mindre fødselsvægt vil din baby sikkert ikke have så kraftigt et sug. Du skal derfor være opmærksom på, at din baby synker fint ved brystet og ikke taber sig for meget i den første tid udenfor livmoderen. Du skal være opmærksom på, at din baby får mælk nok, og at din baby ikke bare sutter uden at spise (synke). Det skal vurderes om din baby har brug for ekstra mad udenfor livmoderen lige efter fødslen og frem til at mælken er etableret, det vil være en løbende proces at vurdere det. Nogle gange fra måltid til måltid. Det skal ligeledes vurderes og holdes øje med at din baby ikke taber sig særligt i den første tid udenfor livmoderen til mælken er der og din baby selv kan hente den ud.
Når din baby begynder at tage på i vægt skal du holde øje med at din baby tager nok på i vægt om ugen, følger sin vægtkurve.
Det er vigtigt for mælkeproduktionen at den startes godt op, det kan være svært for en lille baby eller en baby uden så meget kropsvægt. og får tømt brystet godt, så du ikke får mælkeknuder og brystbetændelse. Hvis din baby har en lille fødselsvægt, er en effektiv teknik ved brystet altafgørende. Din baby vil også have brug for at du er god til amningen og til at hjælpe din baby, måske med at få mælken ud. Tømningen er afgørende for at etablere en god mælkeproduktion og måske du får brug for hjælp til det at en brystpumpe og også til at vurdere at pumpen kan tømme brystet.
Det er normalt at skulle have brug for hjælp til amningen, for at får den til at lykkes godt og med en baby uden så meget kampvægt vil der ofte være brug for noget mere. Du kan lære hvordan du gør i forholde til at få din baby korrekt til brystet hos os. Med vores ESA metode – Effektliv, Smertefri Amning metode, der blandt andet giver håndgreb til hvordan du lægge baby korrekt til brystet og til at sikre en god tømning af brystet. ESA metoden tager højde for at forebygge og løse problemer med amningen. Med særlig vægt på at din baby får ALT den mælk, han eller hun har brug for ved brystet, og på at amningen er smertefri for dig. ESA-metoden løser problemer, der allerede er opstået som for lille mælkeproduktion, vægttab hos din baby, sår på brystvorterne m.m.
Du kan lære metoden på 3 måder:
- Du kan få online sparring og ammevejledning ⇒
- Du kan lære metoden med vores Ammebog; Effektiv, Smertefri Amning ⇒
- Du kan lære metoden med vores Online Ammekursus, som du får adgang til med det samme ⇒
Mest optimalt er at du og din baby får “hands on” hjælp – og helst inden hormonerne omkring 9 dag efter fødslen ikke længere hjælper din baby med at opretholde mælkeproduktionen i brysterne, men overtages at udbud og efterspørgsel, som en baby uden så meget kampvægt vil have svære ved at imødekomme – i hvert fald i starten, indtil der kommer mere sul på kinderne og kampvægt på kroppen (og det gør det jo ved at få mad). Efter de 9 dage er det tømningen (efterspørgslen) der regulere hvor meget mælk der produceres (udbuddet), med undtagelse af de kvinder der kompensere ved “bare” at producere masser af mælk. Her er tømningen vigtigt for at sikre sig mod brystbetændelse.
Andre artikler om amning
- Viden om udmalkning
- Viden om overproduktion af brystmælk
- For lille mælkeproduktion?
- Hvorfor amning ikke bør være smertefuld
- Hvor lang tid tager en amning?