KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →
Søg
Close this search box.

Lav fødselsvægt (lille baby) og amning

En lav fødselsvægt er, når ens baby ikke vejer så meget. Det kan være fordi din baby er født for tidlig. Men det er også når barnet kommer ud og vejer mindre end forventet, set i forhold til hvad der er normalt at veje, holdt op mod din babys alder (graviditetsuger og dage).

Det er vores erfaring på Babyinstituttet, at en babys fødselsvægt påvirker amningen. Generelt er det sådan, at jo færre gram en baby vejer ved fødslen, jo mindre kraft har barnet i kinderne til at lave undertryk ved brystet. Selvfølgelig findes der små babyer med stor sugekraft og omvendt. Men gode kinder giver mere kraft at suge med.

Hvis din baby har en lav fødselsvægt, på en måde hvor han eller hun er tynd, skal du være mere end normalt opmærksom på, at din baby får mælk nok ved brystet ved hver eneste amning. Du skal også være opmærksom på, at din baby ikke bruger for meget energi på ting, der ikke går ud på at spise. Eksempelvis ved at være (for meget) vågen eller på at græde eller på sutten.

Små babyer vil lettere udvikle gulsot, fordi de er i risiko for at få mindre mælk gennem systemet den første tid efter fødslen. Og små babyer, der også er født for tidligt, vil også have en mere umoden lever. Det har også noget at sige i forhold til at udvikle gulsot. Til gengæld har dit bryst, overfor en lille baby, mulighed for hurtigere at matche hele din babys behov, men det vil kræve at  mælkeproduktion hjælpes godt fra start.

Mæt lille baby
Nu med mæt lille baby efter endt amning.

Hvad jeg selv kan gøre for min baby og min amning

Med en mindre fødselsvægt vil din baby sikkert ikke have så kraftigt et sug. Du skal derfor være opmærksom på, at din baby synker fint ved brystet. Det skal ligeledes vurderes og holdes øje med, at din baby ikke taber sig for meget særligt i den første tid udenfor livmoderen, frem til mælken er der, og din baby selv kan hente den ud. Du skal være opmærksom på, at din baby spiser, og ikke bare sutter uden at spise (synke). Det skal vurderes om din baby har brug for ekstra mad efter fødslen og frem til at mælken er etableret. Det vil være en løbende proces at vurdere det, nogle gange fra måltid til måltid.

Når din baby begynder at tage på i vægt, skal du holde øje med at din baby tager nok på i vægt om ugen, at din baby følger sin vægtkurve.

Det er vigtigt for mælkeproduktionen at den startes godt op. Det kan være ekstra svært for en lille baby eller en baby uden så meget kropsvægt. Og få tømt brystet godt, så du ikke får mælkeknuder og brystbetændelse. Hvis din baby har en lille fødselsvægt, er en effektiv teknik ved brystet altafgørende. Din baby vil også have brug for at du er god til amningen og til at hjælpe din baby, måske med at få mælken ud. Tømningen er afgørende for at etablere en god mælkeproduktion og måske får du brug for hjælp fra en brystpumpe.

Det er normalt at skulle have brug for hjælp til amningen, for at får den til at lykkes godt og med en baby uden så meget kampvægt vil der ofte være brug for mere. Mest optimalt  er at du og din baby får “hands on” hjælp. Helst inden hormonerne omkring 9-10 dagen efter fødslen ikke længere hjælper med at opretholde mælkeproduktionen. Her overtages udbuddet af tømningen, som en baby uden så meget kampvægt vil have svære ved at imødekomme – i hvert fald i starten, indtil der kommer mere sul på kinderne og kampvægt på kroppen (og det gør det jo ved at få mad). Tømningen er også vigtigt for at forebygge brystbetændelse.

Hvad vi kan gøre for dig & din amning

Du kan lære hvordan du gør i forhold til at få din baby korrekt til brystet hos os. Vores ESA metode – Effektiv, Smertefri Amning metode, giver blandt andet håndgreb til hvordan du lægger din baby korrekt til brystet og til at sikre en god tømning af brystet. ESA metoden tager også højde for at forebygge og løse problemer med amningen herunder for lille mælkeproduktion, vægttab hos din baby, sår på brystvorterne m.m.

Du kan lære metoden på 3 måder:

Andre artikler om amning

Andre artikler, der kunne have interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!