Latex er det samme som naturgummi og hedder egentlig naturgummi-latex (på engelsk natural rubber latex). Det er et naturmateriale, der udvindes af saften fra gummitræet Hevea brasiliensis.
Når man har latexallergi, har ens krop dannet antistoffer (IgE) mod proteinerne i latexen. Det vil gøre at immunforsvaret reagerer, når man kommer i kontakt med latex. Vær opmærksom på at man også kan have allergi mod de gummikemikalier, der er til stede i alt forarbejdet gummi (vil oftest give kontakteksem).
Hvor mange har latex allergi?
Hos danskere er latexallergi sjælden, og ses hos under 1 procent. Blandt sundhedspersonale, der er mere i kontakt med latex, er hyppigheden lidt højere. Allergi over for gummikemikalier i latexen er også sjælden og menes også at være under 1 procent.
Hvem er i risiko for at få latexallergi?
Man arver ikke en bestemt allergi, men tilbøjeligheden til at udvikle allergi.
Hyppig kontakt med latex kan give latex allergi. Har en af forældrene latex allergi bør barnet ikke udsættes for hyppig kontakt med latex – altså ikke bruge sutter af latex / naturgummi.
Symptomer på latexallergi
Når man er i kontakt med noget man har allergi overfor, opstår der en allergisk reaktion. Har man latexallergi og kommer i kontakt med latex produkter, vil man reagere med symptomer fra enten øjne, næse, lunger, hud, mave-tarmkanal eller hjerte-karsystem. Der vil oftest være symptomer fra flere steder på samme tid.
Symptomer på latexallergi:
- Røde øjne og/eller løbende næse (høfeber)
- Astma.
- Kløe og hævelse (nældefeber).
- Diarré.
- Kontakt eksem (allergi mod gummikemikalier)
- Allergisk chok
Det er forskelligt, hvor meget der skal til for at fremkalde symptomer. I nogle tilfælde kan selv meget små mængder udløse voldsomme symptomer, hvorfor svær latexallergi kan føre til allergisk chok.
Hvis man er baby og udvikler latexallergi, vil barnet hæve op og få kløe i munden, hvis man bruger latex-sutter. Man skal være opmærksom på, at kontakt med latexprotein på slimhinder (i munden) kan give særligt svære reaktioner.
Personer med latex allergi kan også opleve at have reaktioner på følgende madvarer; banan, avocado, kiwi, kartofler, papaya, figen, tomat, ægte kastanje. Det skyldes, at de indeholder et protein, der ligner latexproteinet. Man kan derfor se en krydsreaktion med latex (kilde: Astma og allergiforbundet)
Hvordan finder man ud af om det er latexallergi
Allergi overfor latex kan påvises ved en priktest på armen. Hvor man inden for 20 minutter efter prikket med latex vil se rødme og hævelse (nældefeber). En anden mulighed er en blodprøve, hvor man undersøger om der er antistoffer mod latexprotein i blodet.
Der har været en generel holdning til at man ikke kan tjekke for allergi hos børn før de er over 2 år, hvor andre allergilæger tjekker for allergi, ved symptomer (ud fra den tese, at hvis man kan udvikle symptomer, kan man også danne IgE antistoffer, som er dem man tjekker for i kroppen). Den sidste giver bedst mening.
Latexallergi må ikke forveksles med allergi overfor gummikemikalier. Den diagnose stilles ved hjælp af en såkaldt lappeprøve (epikutantest) på ryggen.
Behandling af latexallergi er at undgå naturgummi
Har man allergi over for latex, er det vigtigt ikke at blive udsat for latex. Gør man det, kan allergien blive stærkere med tiden.
Latex er således til stede i alle gummiprodukter.
Man er altså i kontakt med latex, hvis man bruger sutter af naturgummi, når man er til undersøgelse hos læge eller tandlæge og de bruger handsker eller når man når man puster balloner op. Senere, når man bruger visse former for prævention (eksempelvis kondomer) eller har urinkateter ved indlæggelse på hospitalet.
De fleste ægte allergier er livslange. Styrken kan dog aftage med årene, hvis man er omhyggelig med at undgå at blive udsat for latex.
Hvis man ikke har latexallergi, er der ikke nogen grund til at undgå gummiprodukter/latex.