HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Latexallergi – hvad du skal vide om allergi mod naturgummi

Latex er det samme som naturgummi og hedder egentlig naturgummi-latex (på engelsk natural rubber latex). Det er et naturmateriale, der udvindes af saften fra gummitræet Havea brasiliensis.

Når man har en latex-allergi, så har ens krop dannet antistoffer (IgE) mod proteinerne i latexen. Det vil gøre at immunforsvaret reagere, når man kommer i kontakt med latex. Vær opmærksom på at man også kan have allergi mod de gummikemikalier, der er til stede i alt forarbejdet gummi (vil oftest give kontakteksem).

Hvor mange har latex allergi?

Hos danskere er latexallergi sjælden, og ses hos under 1 procent. Blandt sundhedspersonale, der er mere i kontakt med latex er hyppigheden lidt højere. Allergi over for gummikemikalier i latexen er også sjælden og menes også at være under 1 procent af alle danskere.

Hvem er i risiko for at få latexallergi?

Hyppig kontakt med latex kan give latex allergi.

Man arver ikke en bestemt allergi, men tilbøjeligheden til at udvikle allergi. Har en af forældrene latex allergi bør barnet derfor ikke udsættes for hyppig kontakt med latex – altså ikke bruge sutter af latex / naturgummi.

Symptomer på latexallergi

Når man er i kontakt med en noget man har allergi overfor, så opstår der en allergisk reaktion. Det er forskelligt hvor meget, der skal til for at fremkalde symptomer. I nogle tilfælde kan selv meget små mængder udløse voldsomme symptomer, hvorfor svær latexallergi kan føre til allergisk chok.

Har man allergi og kommer i kontakt med latexprodukter, kan man reagere med symptomer fra enten øjne, næse, lunger, hud, mave-tarmkanal eller hjerte-karsystem. Der vil oftest symptomer fra steder på samme tid.

Symptomer på latexallergi:

  1. Med røde øjne og/eller løbende næse (høfeber)
  2. Astma.
  3. Kløe og hævelse (nældefeber).
  4. Diarré.
  5. Kontakt eksem (allergi mod gummikemikalier)
  6. Allergisk chok

Hvis man er baby og udvikler latexallergi, kan barnet hæve op og få kløe i munden, hvis man bruger sut af latex. Man skal være opmærksom på, at kontakt med latexprotein på slimhinder (i munden) kan give særligt svære reaktioner.

Personer med latex allergi kan også opleve at have reaktioner på følgende madvare, som banan, avocado, kiwi, kartofler, papaya, figen, tomat, ægte kastanje. Da de indeholder et protein, der ligner latexproteinet, man kan derfor se en krydsreaktion med latex (kilde: Astma og allergiforbundet)

Hvordan finder man ud af om det er latexallergi

Allergi overfor latex kan påvises ved en priktest på armen. Hvor man inden for 20 minutter efter prikket med latex vil se rødme og hævelse (nældefeber). En anden mulighed er en blodprøve, hvor man undersøger om der er antistoffer mod latexprotein i blodet.

Det er forskelligt hvilken holdning der er til allergi hos børn, der har været en generel holdning til at man ikke an tjekke for allergi hos børn før de er over 2 år, hvor andre allergilæger tjekker for allergi, ved symptomer (ud fra den tese at hvis man kan udvikle symptomer, så kan man også danne IgE anti-stoffer, som er dem man tjekker for – om de er i kroppen.

Latexallergi må ikke forveksles med allergi overfor gummikemikalier. Den diagnose stilles ved hjælp af en såkaldt lappeprøve (epikutantest) på ryggen.

Behandling af latexallergi er at undgå naturgummi

Har man har allergi over for latex, er det vigtigt ikke at blive udsat for latex. Gør man det kan allergien  blive stærkere med tiden. Hvis man ikke har latexallergi, er der ikke nogen grund til at undgå gummiprodukter/latex.

Latex er således til stede i alle gummiprodukter.

Man er altså i kontakt med latex, hvis man bruger sutter af naturgummi, når man er til undersøgelse hos læge eller tandlæge og de bruger handsker, når man bruger vise former for prævention (fx kondomer), har urinkateter eller når man puster balloner op.

De fleste ægte allergier er livslange. Styrken kan dog aftage med årene, hvis man er omhyggelig med at undgå at blive udsat for latex.

error: Content is protected !!