Lanolin til brystvorterne

Lanolin har været anvendt til hud- og sårpleje langt tilbage i historien. Lanolin til behandling af sårede brystvorter findes både som salve og creme.

Rent kemisk kan lanolin sammenlignes med hudens eget fedtlag. Lanolin er et naturligt produkt, som stammer fra fåreuld. Det udvindes fra det beskyttende lag på ulden, efter at fåret er klippet.Det anvendes i det hele taget i masser af produkter som eksempelvis sæbe og kosmetik.

Lanolin er på ingen måder  skadeligt for hverken dig eller din baby. Enkelte personer er dog allergiske overfor lanolin og bør selvfølgelig undgå at anvende det.

Hjælper lanolin på sår på brystvorterne?

Hvis du har smerter ved amning, og begyndt at komme sår på brystvorterne, så skal du først og fremmest tænke på, at der er noget galt med den måde, din baby har fat om brystvorten eller sutter på. Der kommer nemlig ikke smerter eller sår ved en korrekt ammeteknik – altså SLET IKKE! Heller ikke i starten af ammeperioden. Det er selvfølgelig en ny fornemmelse og en ny type slid, dine brystvorter udsættes for. Og du kan derfor godt mærke, at din baby har fat – men smertefuldt, det skal det ikke være.

Så den første og vigtigste behandling (og forebyggelse) er at få rettet din babys teknik ved brystet. For uanset hvor meget du behandler med salve eller creme, så opnår du ikke en god effekt eller den hurtigste opheling, når du bliver ved at udsætte dine brystvorter for den belastning, som har skabt problemet i første omgang.

Hvis du har sår og skader på brystvorterne, og din babys teknik rettes, så bør du faktsik kunne se forbedring fra dag for dag.

Men hvis du behandler med salve eller creme, og så forsætter med en gal ammeteknik, ja så får du glæde af den helende effekt fra cremen imellem amningerne – men næste gang du ammer, vedligeholdes eller forværres tilstanden.

Du kan læse om vores ammekonsultationer her =>

Tube med lanolin creme fra MedelaSå den absolut første anbefaling for en hurtig såropheling og et smertefrit ammeforløb er at rette din babys teknik ved brystet. Det vil i sig selv gøre, at dine brystvorter begynder at hele.

Derudover er det en rigtigt god idè også at behandle dine brystvorter med eksempelvis lanolin. Det vil nemlig speede helingsprocessen yderligere op (og dermed nedsætte din risiko for, at bakterier, via sårene, kravler op i brystet og giver brystbetændelse).

Desuden vil dine amninger typisk være mindre smertefulde, hvis du behandler sår på brystvorterne, således at de holdes bløde og smidige.

Når brystvorterne behandles med salve eller creme, mindsker du også riskoen for at sårene “hænger” fast i dit ammeindlæg og bliver revet med af. Det gør nemlig nas! – og forværre brystvortens tilstand.

Hvordan virker lanolin til behandling af sår på brystvorterne?

Når du smører lanolin på brystvorterne, så danner det en beskyttende barriere, som stadig er gennemtrængelig for luft.

Lanolinen skal sidde på brystvorterne imellem amningerne. På den måde holdes huden fugtig samt smidig og elastisk, hvilket giver en såkaldt våd såropheling.

Lanolins mange fordele

Udover at fremme sårophelingen, så har den blødgørende effekt af lanolin også den fordel, at sårskorperne ikke tørrer ind mellem hver amning – og så skal blødes op og “spises” af din baby ved den næste amning. Tværtimod holdes sårskorperne fugtige og bløde, så de slet ikke behøver at blive suttet i stykker for at mælken kan løbe, men istedet for bedre fred til at hele.

Lanolin lukker desuden for nerve-enderne, som blottes, når der er sår. På den måde nedsættes niveauet af smerte.

Dokumenteret gavnlig effekt

Lanolin virker også anti-inflammatorisk og anti-bakterielt. Det hæmmer altså betændelse-tilstande, som der ellers altid er risiko, når hudbarrieren er brudt, altså ved sår.

Det er påvist, at behandling med lanolin, sammenlignet med påsmøring af modermælk på brystvorterne, giver færre smerter, hurtigere såropheling samt nedsætter risikoen for mælkeknuder og mælkestase samt brystbetændelse.

Hvordan bruges lanolin på brystvorterne?

Lanolin smøres på brystvorterne mellem hver amning og behøver ikke at blive vasket af, inden næste amning. Lanolinsalven er ret fedtet og drøj i brug.

Det kan være sværrer at få din baby korrekt på brystvorten, hvis brystvorten er glat af lanolin. I de tilfælde kan det være en fordel at tørre salven væk med en tør klud eller stofble – tør ikke på selve såret, men på det brune område udenfor.

Brug lanolin indtil sårene atter er helede op.

Det kan være en fordel samtidig at anvende en form for brystvortebeskytter eller mælkeopsamlingskop, som kan forhindre, at brystvorterne bliver berørt og slidt af at være i kontakt med ammeindlæg eller dit tøj.

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.