KOM MED I BABYBOBLEN ❤️ OG FÅ FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL DIN GRAVIDITET, FØDSEL OG FØRSTE TID MED BABY →

Lanolin til brystvorterne

Lanolin er et naturligt produkt, der stammer fra fåreuld og har været anvendt til hudpleje og sårpleje langt tilbage i historien. Det udvindes fra det beskyttende lag på ulden, efter at fåret er klippet. Lanolin kan rent kemisk sammenlignes med hudens eget fedtlag. Lanolin anvendes, ud over til pleje af sårede brystvorter, til  masser af produkter eksempelvis sæbe og kosmetik.

Lanolin er på ingen måder skadeligt for hverken dig eller din baby. Enkelte personer er dog allergiske over for lanolin og bør selvfølgelig undgå at anvende det.

Hjælper lanolin på sår på brystvorterne?

Tube med lanolin creme fra MedelaHvis du har smerter ved amningen, og er der kommet sår på brystvorterne, skal du først og fremmest tænke, at der er noget med den måde, din baby har fat om brystvorten eller sutter på, der ikke er optimal. Der kommer nemlig ikke smerter eller sår ved en korrekt ammeteknik – altså slet ikke! Heller ikke i starten af ammeperioden. Det er selvfølgelig en ny fornemmelse og en ny type anvendelse, dine brystvorter udsættes for. Og du vil selvfølgelig kunne mærke, at din baby har fat – men smertefuldt, skal det ikke være.

Så den første og vigtigste behandling (og forebyggelse) er at få rettet på din babys teknik ved brystet. For uanset hvor meget du behandler med salve eller creme, så opnår du ikke en god effekt eller en hurtig opheling, hvis du bliver ved at udsætte dine brystvorter for den belastning, der har skabt problemet i første omgang.

Hvis du behandler med salve eller creme, men forsætter en problematisk ammeteknik, får du glæde af den helende effekt fra cremen mellem amningerne, men næste gang du ammer, vedligeholdes eller forværres tilstanden. Så den absolut første anbefaling til hurtig såropheling og et smertefrit ammeforløb er at rette din babys teknik ved brystet. Det vil i sig selv gøre, at dine brystvorter begynder at hele.

Ønsker ud hjælp til amningen, kan du;

Hvis du har sår og skader på brystvorterne, og din babys teknik rettes, bør du mærke markant forskel lige med det samme og se stor forbedring i forhold til sårene dag for dag

Derudover kan du behandle dine brystvorter med eksempelvis lanolin. Det vil speede helingsprocessen yderligere op og ved at såret hurtigt lukkes.

Dokumenteret gavnlig effekt i forhold til modermælk

Lanolin virker også anti-inflammatorisk og anti-bakterielt. Det hæmmer altså betændelsetilstande, der altid er risiko for, når hudbarrieren er brudt, altså ved sår. Lanolinen danner en beskyttende barriere, der stadig er gennemtrængelig for luft.

Det er påvist, at behandling med lanolin, sammenlignet med påsmøring af modermælk på brystvorterne, giver færre smerter, hurtigere såropheling, nedsætter risikoen for mælkeknuder og mælkestase samt brystbetændelse.

Andre fordele ved lanolin til ømme brystvorter

Udover at fremme sårhelingen, har lanolin en blødgørende effekt, med den fordel, at sårskorperne ikke tørrer helt ind mellem hver amning – og så skal blødes op af din baby ved den næste amning. Tværtimod holdes sårskorperne ligesom huden mere fugtig og blød. Det gør også at barnet ikke først skal blødgøre skorpen før at mælken kan løbe, og at sårerne for bedre fred til at hele.

Desuden vil dine amningerne typisk være mindre smertefulde, hvis sårene på brystvorterne holdes bløde og smidige. Lanolin lukker desuden for nerveenderne, der blottes, når der er sår. På den måde nedsættes niveauet af smerte. Når brystvorterne behandles med lanolin, mindsker du også risikoen for at sårene “hænger” fast i dit ammeindlæg og bliver revet med af. Det gør nemlig nas! – og forværre brystvortens tilstand.

Hvordan bruges lanolin på brystvorterne?

Lanolinsalven er ret fedtet og drøj i brug. Den smøres på brystvorterne mellem hver amning. Lanolinen behøver ikke at blive vasket af inden næste amning. Det vil dog være sværere at få din baby korrekt på brystvorten, eller blive siddende korrekt på brystvorten, hvis brystvorten er meget glat af lanolin. I de tilfælde kan det være en fordel at tørre lanolinen væk med en bomulds pad eller en blød stofble. Tør ikke på selve såret, men på det brune område udenfor. Brug lanolin frem til sårene er helet op.

Det kan være en fordel samtidig at anvende en form for brystvortebeskytter, der forhindre, at brystvorterne bliver berørt og slidt af at være i kontakt med ammeindlæg eller dit tøj.

Hvis man allerede har sår på brystvorterne bruger vi ikke lanolin på Babyinstituttet. Her bruger vi en anden creme, vi synes heler sårene op hurtigere. Den er i vores sårophealingskit sammen med skaller til at beskytte brystvorten. Sættet kan også bruges forebyggende på samme måde som lanolinen.

Andre artikler om udstyr til baby

Andre artikler om amning

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

error: Content is protected !!