HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Lanolin til brystvorterne

Lanolin kan rent kemisk sammenlignes med hudens eget fedtlag. Lanolin er et naturligt produkt, som stammer fra fåreuld og har været anvendt til hudpleje og sårpleje langt tilbage i historien. Det udvindes fra det beskyttende lag på ulden, efter at fåret er klippet. Lanolin anvendes ud over til pleje af sårede brystvorter i det hele taget i masser af produkter som eksempelvis sæbe og kosmetik.

Lanolin er på ingen måder skadeligt for hverken dig eller din baby. Enkelte personer er dog allergiske overfor lanolin og bør selvfølgelig undgå at anvende det.

Hjælper lanolin på sår på brystvorterne?

Tube med lanolin creme fra MedelaHvis du har smerter ved amning, og begyndt at komme sår på brystvorterne, så skal du først og fremmest tænke, at der er noget med den måde, din baby har fat om brystvorten eller sutter på der ikke er optimal. Der kommer nemlig ikke smerter eller sår ved en korrekt ammeteknik – altså SLET IKKE! Heller ikke i starten af ammeperioden. Det er selvfølgelig en ny fornemmelse og en ny type anvendelse, dine brystvorter udsættes for. Og du vil selvfølgelig godt mærke, at din baby har fat – men smertefuldt, det skal det ikke være.

Så den første og vigtigste behandling (og forebyggelse) er at få rettet din babys teknik ved brystet. For uanset hvor meget du behandler med salve eller creme, så opnår du ikke en god effekt eller den hurtigste opheling, når du bliver ved at udsætte dine brystvorter for den belastning, der har skabt problemet i første omgang..

For hvis du behandler med salve eller creme, og så forsætter med en gal ammeteknik, ja så får du glæde af den helende effekt fra cremen imellem amningerne – men næste gang du ammer, vedligeholdes eller forværres tilstanden. Så den absolut første anbefaling for en hurtig såropheling og et smertefrit ammeforløb er at rette din babys teknik ved brystet. Det vil i sig selv gøre, at dine brystvorter begynder at hele.

Hvis du har sår og skader på brystvorterne, og din babys teknik rettes, så bør du faktisk kunne mærke markant forskel lige med det samme og se stor forbedring derfra fra dag for dag

Derudover kan du også at behandle dine brystvorter med eksempelvis lanolin. Det vil nemlig speede helingsprocessen yderligere op (og dermed nedsætte din risiko for, at bakterier, via sårene, kravler op i brystet og giver brystbetændelse).

Dokumenteret gavnlig effekt i forhold til modermælk

Lanolin virker også anti-inflammatorisk og anti-bakterielt. Det hæmmer altså betændelse-tilstande, som der ellers altid er risiko, når hudbarrieren er brudt, altså ved sår. Lanolinen danner en beskyttende barriere, der stadig er gennemtrængelig for luft.

Det er påvist, at behandling med lanolin, sammenlignet med påsmøring af modermælk på brystvorterne, giver færre smerter, hurtigere såropheling samt nedsætter risikoen for mælkeknuder og mælkestase samt brystbetændelse.

Andre fordele ved lanolin til ømme brystvorter

Udover at fremme sårophelingen, så har den blødgørende effekt af lanolin også den fordel, at sårskorperne ikke tørrer ind mellem hver amning – og så skal blødes op og “blødgøres” af din baby ved den næste amning. Tværtimod holdes sårskorperne ligesom huden mere fugtig og blød, så barnet ikke skal blødgøre skorpen for at mælken kan løbe, og brystvorten istedet for bedre fred til at hele.

Desuden vil dine amninger typisk være mindre smertefulde, hvis du behandler sår på brystvorterne, således at de holdes bløde og smidige. Lanolin lukker desuden for nerve-enderne, som blottes, når der er sår. På den måde nedsættes niveauet af smerte.

Når brystvorterne behandles med salve eller creme, mindsker du også riskoen for at sårene “hænger” fast i dit ammeindlæg og bliver revet med af. Det gør nemlig nas! – og forværre brystvortens tilstand.

Hvordan bruges lanolin på brystvorterne?

Lanolinsalven er ret fedtet og drøj i brug. Den smøres på brystvorterne mellem hver amning. Lanolinen behøver ikke at blive vasket af, inden næste amning. Det vil dog være sværere at få din baby korrekt på brystvorten, eller at bliver siddende korrekt, hvis brystvorten er meget glat af lanolin. I de tilfælde kan det være en fordel at tørre salven væk med en bomulds pad eller en blød stofble. Tør ikke på selve såret, men på det brune område udenfor. Brug lanolin indtil sårene atter er helede op.

Det kan være en fordel samtidig at anvende en form for brystvortebeskytter, der kan forhindre, at brystvorterne bliver berørt og slidt af at være i kontakt med ammeindlæg eller dit tøj.

Andre artikler om babygear

Andre artikler om amning

Haps din plads!

Stop Natteroderiet, Evige putninger & Powernaps!

3 DAGES ONLINE MINIKURSUS TIL 0 KR

Minikurset er udviklet af vores søvnvejledere med årelang erfaring og dybdegående viden om søvn hos babyer og børn i alderen 0-18 måneder. 

I løbet af de 3 dage er du blevet klogere på; 

 

error: Content is protected !!