HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Laid back ammestilling

Laid back ammestilling er i virkeligheden ikke én bestemt stilling, men et begreb der anvendes om alle de stillinger, hvor mor er tilbagelænet på ryggen. Laid back ammestilling eller på dansk tilbagelænet ammestilling har vundet stor indpas blandt ammevejledere, da nyere forskning har påvist, at signifikant flere af barnets neonatale reflekser udløses, når mode­ren ammer i en tilbagelænet stilling (sammenlignet med at være helt fladt liggende eller den traditionelle oprejst siddende ammestil­ling). De neonatale reflekser hjælper barnet med at få fat ved brystet og med at sutte dybt. Desuden viste forskningen, at mødre, der havde pro­blemer med at få barnet til at tage ved brystet, oplevede at situationen bedredes markant, når de anvendte laid back ammestilling. Det samme gjorde sig gældende ved kvinder, der havde smerter ved amningen i oprejst ammestilling.

Sådan gør du, når du bruger laid back ammestillingen

Ved laid back ligger du tilbage­lænet med kroppen godt støttet, så du slapper helt af, specielt i hoved, nakke og skuldre. Din baby ligger ovenpå dig, så I ligger mave mod mave. Din baby kan ligge på tværs, på langs eller på skrå (altså “hele uret rundt”) afhængigt af, hvad der føles mest rigtigt for dig. Når din baby ligger oven på dig, vil din baby på grund af tyngde­kraften ligge helt tæt op ad dig og synke ned mod din krop. Det gør, at din baby ikke så let “glider af” brystet, og derved vil trækket i brystet være minimalt, når din baby sutter. Det er vigtigt, at du har god støtte bag nakke og skuldre og også under armen, hvis din baby ligger som på tegningen herover. Her kan din ammepude være en god hjælp.

Mange tænker om laid back, at det altid er, når baby ligger på langs ovenpå sin mors mave, som på illustrationen herover. Vi oplever, at præcis den version af laid back kan være svær at bruge, og at det (især ved smertefuld amning) kan være svært at placere og hjælpe baby til at få helt korrekt fat om brystet. Derudover kan barnet let komme til at ligge meget ustabilt, og enten med ansigtet helt ned i brystet eller med nakken FOR langt tilbage til at kunne suge kraftigt og til at kunne synke ubesværet – især hvis mor har store eller meget fyldte bryster. Derfor bruger vi faktisk sjældent denne form for laid back ammestilling på Baby Instituttet. Vi bruger istedet kinamandsstillingen, hvor baby sidder på knæ ved siden af og op over mor, næsten under armhulen.

Fordelene ved laid back

Laid back har mange fordele både for mor og baby og dermed for amningen som helhed. Den minimerer træthed hos moderen, fordi hun hviler bedre og mindsker forekomsten af muskelspændinger i nakke og skuldre. Den giver også aflastning hvis det er svært at sidde ned efter fødslen på grund af eksempelvis klip, bristning, kejsersnit eller hæmorider.

Laid back ammestillingen stimulerer barnets reflekser til at få fat om brystet (søgerefleksen og svøberefleksen). Derudover sikrer laid back tæt kontakt mellem mor og barn, hvilket giver den fordel, at barnet ligger med vægten af sit hoved ned i brystet. Dette øger undertrykket inde i brystet, når barnet sutter og giver dermed barnet mere mælk for samme arbejde. Derfor er laid back også særligt fordelagtig for de helt nyfødte eller for suttesvage / trætte babyer.

Laid back er også en rigtigt god ammestilling for babyer, som er kommet skævt fra start med amningen, fordi det er med til at bringe barnet tilbage til stemningen lige efter fødslen og dermed kan hjælpe til at vække barnets instinkter og reflekser igen.

Ulemperne ved laid back

En af de største ulemper ved laid back ammestillingen er, at især større bryster kan have tendens til at glide ud til siderne, hvilket gør det brune område fladere og bredere og kan medføre, at det bliver sværere for barnet at få rigtigt fat. Hos andre opleves dog det modsatte, nemlig at barnet søger brystet bedre (åbner munden mere) og dermed selv får bedre fat om brystvorten. OG ved at barnet ligger tættere på brystet, end ved andre ammestillinger (liggende på siden eller siddende oprejst).

Hvad kan du selv gøre for din amning

Det er godt at mestre forskellige ammestillinger, og en laid back ammestilling kunne sagtens være en af dem. Især hvis din baby er nyfødt. Den vil måske endda kunne løse eller afhjælpe nogle udfordringer med amningen, da den gør rigtig mange gode ting for amningen.

Vær opmærksom på, at hvis amningen (stadigvæk) er smertefuld i laid back, eller hvis der kommer nye sår på brystvorten, så har din baby (stadig) ikke korrekt fat om brystvorten, og så er det teknikken, der skal arbejdes med og ikke ammestillingen.

Er du havnet i problemer med amningen, eller vil du bare gerne være mere sikker i det du gør, så er en ammekonsultation lige det, du og din baby har brug for. Det er ikke unormalt, at babyer kan gøre alle mulige forskellige ting og med vores ammehjælp vil du og din baby hurtigere komme i mål med ammeetableringen eller med en løsning på de udfordringer, du (og din baby) måske lige nu befinder jer i.

Eller;

Andre artikler om amning

Andre artikler der kunne have din interesse

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

Haps din plads!

error: Content is protected !!