Søg
Close this search box.

Laid back ammestilling

Laid back ammestilling er i virkeligheden ikke én bestemt stilling, men et begreb der anvendes om alle de stillinger, hvor moderen ammer tilbagelænet liggende på ryggen. Laid back ammestilling eller på dansk tilbagelænet ammestilling har vundet stor indpas blandt ammevejledere. Nyere forskning har nemlig vist, at betydelig flere af barnets neonatale reflekser udløses, når mode­ren ammer i en tilbagelænet stilling. De neonatale reflekser hjælper barnet med at få fat ved brystet og med at sutte dybt. Desuden viser forskningen, at mødre, der havde pro­blemer med at få barnet til at tage ved brystet, oplevede at situationen bedredes markant, når de anvendte laid back ammestilling. Det samme gjorde sig gældende ved kvinder, der havde smerter ved amningen i oprejst ammestilling.

Sådan gør du, når du bruger laid back ammestillingen

Ved laid back ligger du tilbage­lænet med kroppen godt støttet, så du slapper helt af, specielt i hoved, nakke og skuldre. Din baby ligger ovenpå dig, så I ligger mave mod mave. Din baby kan ligge på tværs, på langs eller på skrå (altså “hele uret rundt”) afhængigt af, hvad der føles mest rigtigt.

Når din baby ligger oven på dig, vil din baby på grund af tyngde­kraften ligge helt tæt op ad dig og synke ned mod din krop. Det gør, at din baby ikke så let “glider af” brystet. Det er vigtigt, at du har god støtte bag nakke og skuldre og også under armen, hvis din baby ligger som på tegningen herover. Her kan din ammepude være en god hjælp.

Mange tænker om laid back, at det altid er, når baby ligger på langs ovenpå sin mors mave, som på illustrationen herover. Men præcis den version af laid back kan være svær at bruge, og at hjælpe barnet til at få helt korrekt fat om brystet i den stilling.

Derudover kan barnet let komme til at ligge meget ustabilt, og enten med ansigtet helt ned i brystet eller med nakken FOR langt tilbage for at kunne suge kraftigt eller til at kunne synke ubesværet – især hvis mor har store eller meget fyldte bryster.

Derfor bruger vi på Babyinstituttet ikke så tit netop denne form for laid back ammestilling. Vi bruger i stedet kinamandsstillingen.

Fordelene ved laid back

Laid back har mange fordele både for mor og baby og dermed for amningen som helhed. Den minimerer træthed hos moderen, fordi hun hviler bedre. Den mindsker forekomsten af muskelspændinger i nakke og skuldre. Den giver også aflastning, hvis det er svært at sidde ned efter fødslen på grund af eksempelvis klip, bristning, kejsersnit eller hæmorider.

Laid back ammestillingen stimulerer barnets reflekser til at få fat om brystet (søgerefleksen og svøbet). Derudover sikrer laid back tæt kontakt mellem mor og barn. Det giver den fordel, at barnet ligger med vægten af sit hoved ned i brystet. Dette øger undertrykket inde i brystet, når barnet sutter og giver dermed barnet mere mælk for samme arbejde. Derfor er laid back også særligt fordelagtig for de helt nyfødte eller for suttesvage og trætte babyer.

Laid back er også en rigtigt god ammestilling for babyer, der er kommet skævt fra start med amningen. Fordi den er med til at bringe barnet tilbage til stemningen lige efter fødslen og dermed kan hjælpe til at vække barnets instinkter og reflekser igen.

Ulemperne ved laid back

En af de største ulemper ved laid back ammestillingen er, at især større bryster kan have tendens til at glide ud til siderne og gør det sværere for barnet at få rigtigt fat. Hos andre opleves dog det modsatte, nemlig at barnet søger brystet bedre (åbner munden mere) og dermed selv får bedre fat om brystvorten. Det kan være svært for moderen at have et godt overblik når hun ligger ned.

Hvad kan du selv gøre for din amning

Det er godt at mestre forskellige ammestillinger, og laid back ammestilling kunne sagtens være en af dem. Især hvis din baby er nyfødt. Den vil måske endda kunne løse eller afhjælpe udfordringer med amningen, da den gør rigtig mange gode ting for amningen.

Vær opmærksom på, at hvis amningen (stadigvæk) er smertefuld i laid back, eller hvis der kommer nye sår på brystvorten, så har din baby (stadig) ikke korrekt fat om brystvorten, og så er det teknikken, der skal optimeres.

Søger du hjælp & sparring er du havnet i problemer med amningen, eller måske du bare gerne være mere sikker i det du gør, vil en ammekonsultation være for dig;

Eller;

Andre artikler om amning

Andre artikler der kunne have din interesse

KOM MED IND I BABYBOBLEN

Få jordemoder Ditte Bach insiderviden om graviditeten og din babys udvikling dag for dag

Få daglige guldkorn om din graviditet og din babys udvikling i livmoderen for 0 kr. direkte i din indbakke. Du får perler af viden om graviditeten, fosterudviklingen, fødslen, amningen og om livet efter fødslen. Du kan let afmelde dig igen, men de fleste bliver hængende i Babyboblen med jordemoder Ditte Bach. der også er forfatter til Babyinstituttets gravid dag for dag bog, samt Babyinstituttets ammebog, flaskebog og nyfødt bog.

Bogpakke til dig

BOGPAKKE 499

Suttekursus!

Lavet i samarbejde med
FRIGG

error: Content is protected !!