Laid back ammestilling

Laid back ammestilling eller på dansk tilbagelænet ammestilling har vundet stor indpas blandt ammevejledere, da nyere forskning har påvist, at signifikant flere af barnets neonatale reflekser udløses, når mode­ren ammer i en tilbagelænet stilling (sammenlignet med at være helt fladt liggende eller den traditionelle oprejst siddende ammestil­ling). De neonatale reflekser hjælper barnet med at få fat ved brystet og med at sutte dybt. Desuden viste forskningen, at mødre, der havde pro­blemer med at få barnet til at tage ved brystet, oplevede at situationen bedredes markant, når de anvendte laid back ammestilling. Det samme gjorde sig gældende ved kvinder, der havde smerter ved amningen i oprejst ammestilling.

Sådan gør du, når du bruger laid back ammestillingen

Ved laid back ligger du tilbage­lænet med kroppen godt støttet, så du slapper helt af, specielt i hoved, nakke og skuldre. Din baby ligger ovenpå dig, så I ligger mave mod mave. Din baby kan ligge på tværs, på langs eller på skrå (altså “hele uret rundt”) afhængigt af, hvad der føles mest rigtigt for dig. Når din baby ligger oven på dig, vil din baby på grund af tyngde­kraften ligge helt tæt op ad dig og synke ned mod din krop. Det gør, at din baby ikke så let “glider af” brystet, og derved vil trækket i brystet være minimalt, når din baby sutter. Det er vigtigt, at du har god støtte bag nakke og skuldre og også under armen, hvis din baby ligger som på tegningen herover. Her kan din ammepude være en god hjælp.

Mange tænker om laid back, at det altid er, når baby ligger på langs ovenpå sin mors mave, som på illustrationen herover. Vi oplever, at præcis den version af laid back kan være svær at bruge, og at det (især ved smertefuld amning) kan være svært at placere og hjælpe baby til at få helt korrekt fat om brystet. Derudover kan barnet let komme til at ligge meget ustabilt, og enten med ansigtet helt ned i brystet eller med nakken FOR langt tilbage til at kunne suge kraftigt og til at kunne synke ubesværet – især hvis mor har store og bløde bryster. Derfor bruger vi faktisk sjældent denne form for laid back ammestilling på Baby Instituttet. Vi bruger istedet kinamandsstillingen, hvor baby sidder på knæ ved siden af og op over mor, næsten under armhulen.

Fordelene ved laid back

Laid back har mange fordele både for mor og baby og dermed for amningen som helhed. Den minimerer træthed hos moderen, fordi hun hviler bedre og mindsker forekomsten af muskelspændinger i nakke og skuldre. Den giver også aflastning hvis det er svært at sidde ned efter fødslen på grund af eksempelvis klip, bristning, kejsersnit eller hæmorider.

Laid back ammestillingen stimulerer barnets reflekser til at få fat om brystet (søgerefleksen og svøberefleksen). Derudover sikrer laid back tæt kontakt mellem mor og barn, hvilket giver den fordel, at barnet ligger med vægten af sit hoved. Dette øger undertrykket inde i brystet, når barnet sutter og giver dermed barnet mere mælk for samme arbejde. Derfor er laid back også særligt fordelagtig for de helt nyfødte eller for suttesvage / trætte babyer.

Laid back er også en rigtigt god ammestilling for babyer, som er kommet skævt fra start med amningen, fordi det er med til at bringe barnet tilbage til stemningen lige efter fødslen og dermed kan hjælpe til at vække barnets instinkter og reflekser igen.

Kinamand-stilling

På Baby Instituttet og Det Private Barselshotel anvender vi oftest vores udgave af laid back, kinamandstillingen, når vi skal hjælpe nyfødte babyer godt fra start med amningen eller når vi skal hjælpe en kuldsejlet amning tilbage på ret køl. Her arbejder vi efter konceptet “Vis Forklar Vis”, hvor vi først viser dig i praksis, hvordan din baby ligger korrekt på brystet. Så forklarer vi dig, hvorfor din baby skal ligge på præcis den måde og hvordan, du selv kan hjælpe din baby med det. Og herefter viser vi dig, hvordan du selv kan gøre det med de simple håndgreb, som er en del af vores ESA-ammemetode.

Kinamandstillingen har også den fordel, at baby holder sig bedre aktiv, når han eller hun er i lodret position frem for liggende.

kinamand ammestilling

Ulemperne ved laid back

En af de største ulemper ved laid back ammestillingen er, at især større bryster kan have tendens til at glide ud til siderne, hvilket gør det brune område fladere og bredere og kan medføre, at det bliver sværere for barnet at få rigtigt fat. Det kan hos nogle opvejes af, at barnet søger brystet bedre (åbner munden mere) og dermed selv får bedre fat om brystvorten. OG ved at barnet ligger tættere på brystet, end ved andre ammestilligner (liggende på siden eller siddende oprejst). Vær opmærksom på, at hvis amningen (stadigvæk) er smertefuld i laid back, eller hvis der kommer nye sår på brystvorten, så har din baby ikke korrekt fat om brystvorten.

Andre artikler om amning

Andre artikler der kunne have din interesse

 

Camilla Kristiansen, jordemoder
Camilla Kristiansen er uddannet jordemoder i 2005. Camilla startede på Baby Instituttet 2015 og er forfatter til vores "Ammeguide" og "Refluks -hjælp din baby" og har en IBCLC uddannelse i amning.