Lær din baby at sove – sovekursus for babyer, der ikke bare sover

Lær din baby at sove er for dig, der der har en baby der IKKE bare sover. Er det sådan fat med din baby, så er du landet det helt rigtige sted. Vi har nemlig hjulpet et utal af babyer (og deres forældre) til mere og/eller bedre søvn.

 • Mange af de babyer, der kommer til os, ser meget trætte ud.
 • Men vi møder også babyer, der “snyder”, der (udadtil) virker super friske – selvom de sover alt, alt for lidt. Det er kun deres forældre der ved, hvor trætte de i virkeligheden er. For de ved, hvor anderledes tilpas, glad og overskudsagtig deres baby er at være sammen med, når deres baby (en sjælden gang  imellem) snupper en længere lur (og hvor meget hyggeligere det hele også bliver).
 • Og så har vi de babyer, der faktisk sover pænt, MEN hvor det kræver ALT, ALT for meget af deres forældre at sikre dem den søvn.

Det er velfungerende (og ofte meget trætte) forældre der kommer til os. Forældre der selvfølgelig udemærket er klar over, at deres baby skal have dækket deres allermest basale behov; have kærlighed, have omsorg, ikke have ondt, have mad nok og søvn nok til at have et så optimalt baby-liv som muligt.

De har, inden de kommer til os, også ofte har prøvet alverdens forskellige sove-ting og tiltag i håb om mere søvn til deres baby – og dem selv. Men simpelhen bare ikke kan få det med søvnen til at fungere eller få deres babys søvn til at fungere så optimalt, som de ønsker det for deres baby.

Søvnudfordringer som babyer – og deres forældre – tumler med

Det er vores erfaring, at søvnen kan være udfordret på mange måder.

 • Det kan være, at din baby slet ikke kan finde ud af at falde i søvn, medmindre din baby er i dine arme, har brystvorten i munden eller du skal måske vugge, hoppe, gå rundt med din baby i slynge eller bæresele eller gå med barnevognen under hele søvnen.
 • Det kan også være, at din baby kun kan sove korte lure på 20-45 minutter ad gangen og derefter har meget svært ved at komme videre i søvnen – hvilket kan være en del af et uhensigtsmæssigt mønster med små måltider og små lure. Din baby kan nemlig let havne i “fælden” med at være for træt til at spise ordentligt og for sulten til at sove ordentligt, og det mønster kan være svært at bryde.
 • Nogle babyer har svært ved at sove nok i løbet af dagen men er så så trætte om aftenen, at de faktisk sover godt og meget i løbet af natten. Ikke fordi de egentlig har lært at sove, men fordi de fysisk ikke kan mere. De går simpelthen omkuld.

“Lær din baby at sove” er et kursus for dig, der er frustreret over at have en baby, der ikke bare sover – og som er på udkig efter en effektiv og kærlig måde at lære din baby at sove.

 • For dig, der bruger meget af din tid på din babys søvn.
 • For dig, der lever med natteroderi – og ikke for at more sig.
 • For dig, der har en baby, som står alt for tidligt op.
 • For dig, der ved, at den manglende søvn går ud over din baby og familiens trivsel.
 • For dig, der vil tage udfordringer med søvnen i opløbet, inden de bliver værre eller udviklet sig.

Hvorfor babyer har problemer med at sove?

Den første uge eller to vil de fleste nyfødte babyer så godt som falde i søvn af sig selv..

Men i takt med, at ens baby bliver kraftfuld, vågen og mere bevidst, bliver det ofte sværere for din baby at falde i søvn. Der vil ofte skulle gøres noget for at få barnet til at sove…

Som:

 • at din baby ammes i søvn – og brystvorten listes ud når din baby sover tungt.
 • at din baby holdes i dine arme eller at din baby ligger på dig og sover.
 • at din baby vugges i søvn – os du sniger dig til at lægge din baby fra dig, når den dybe søvn endelig har indfundet sig.

Men tiden går…

og søvnen udfordres af næste udviklingsspring (5 ugers springet, 8 ugers springet osv.)

 • Nu sidder du med din baby i armene og hopper (og snart måske også på yoga-bold), for at få din baby til at falde i søvn.
 • Du går tur med barnevognen, når din baby skal sove (måske helst på brosten eller andet ujævnt underlag, og skal I stå stille og vente på grønt lys, så er der krise….).
 • Du køber en slyngevugge, der virker! … for så ikke at virke alligevel eller kun nogengange.
 • Du forsøger med alle mulige forskellige metoder og råd…

Hvor du end er i forløbet, så kan du også gøre noget andet, nemlig komme til os og LÆRE hvordan DU lærer din baby at sove. 

 

 

Nogle babyer er mere på – og har derfor sværere ved at sove

Det er vores erfaring at nogle babyer er mere “på” end andre.

 • Vil din baby vil helst ikke gå glip af noget, og holder med store øjne øje med alting. Og har svært ved at lukke sine små øjne og give sig hen til søvnen.
 • Har din baby svært at få ro på kroppen? Ligger konstant og er i gang; bøffer eller ligger meget uroligt med hænder, arme og ben.

Er din baby sådan? Er din baby mere “på” så stiller det større krav til dig i forhold til at sikre din baby nok søvn. Man kan nemlig ikke være på, på, på, på, på. Men når man lærer at koble af også – så er det en  kæmpe ressource.

 

 

Eller måske din baby har soveskræk?

Nogle babyer har det vi kalder soveskræk, der kan være udløst af forskellige årsager. Der er hunde-angste tænder-bidende bange for at gå ind i søvnen (i den dybe søvn).

 • Har din baby rigtigt meget modstand mod søvnen – og alt hvad han eller hun ved vil føre til træthed eller søvn; som at bruge sut, ligge i barnevognen, sidde i bæresele/slynge, sidde autostole mv) og virker  bange for at sove.
 • Skriger din baby ofte, når han eller hun skal sove. Eksempelvis når I nærmer jer barnevognen eller sengen.
 • En baby der har soveskræk kan græde voldsomt, når han eller hun vågner om natten.

Er det din baby? Så har din baby brug for at lære at søvnen i stedet er noget godt og rart – eller i det mindste tålelig.

 

Smerter og fysiske udfordringer

Desværre er det sådan, at mange af de babyer, som har problemer med søvnen, faktisk har problemer, fordi de har smerter eller andre fysiske udfordringer. I de tilfælde kan din baby have et mønster, som minder meget om det for babyer med soveskræk.

Der kan være mange forskellige fysiske årsager til dårlig søvn hos babyer. De mest almindelige er luft i maven, ammevanskeligheder, for lidt eller for meget mad, refluks, reaktioner på fødevarer, ondt i ørerne, stramt tungebånd. Hvis din babys dårlige søvn skyldes en bagvedliggende fysisk årsag, så vil du ofte opleve, at din baby også har andre udfordringer.

 • Tager din baby for lidt på i vægt – eller “for” meget?
 • Bliver din baby frustreret ved brystet?
 • Er din baby forstoppet?
 • Er din baby stiv og anspændt i kroppen?
 • Gylper din baby meget – og er det ubehageligt for din baby, når det sker?
 • “Skvulper” din baby og kløjs eller synker hyppigt, når din baby ligger ned?
 • Vågner din baby i gråd?
 • Græder din baby meget og er svær at trøste?
 • Bliver din baby let overstimuleret?
 • Sover din baby bedst (eller kun) i lodret position?

I så fald vil en stor del af vores vejledning handle om at afdække din babys bagvedliggende udfordringer samt at vejlede dig i, hvordan du kan arbejde med at afhjælpe eller helt løse din babys bagvedliggende udfordringer, idet det simpelthen ikke giver mening at lave decideret søvntræning, hvis årsagen til søvnproblemerne er smerter. Afhængigt af den eller de specifikke problemstillings karakter, vil vi i nogle tilfælde henvise jer videre til en eller flere andre faggrupper for at give jeres baby den mest optimale behandling.

Hvis din baby har smerter eller andre fysiske udfordringer, så er det langt vanskeligere at lære din baby at sove godt og nok i forhold til, hvis din baby “bare” har fået “dårlige vaner”. Vi vil her give jer redskaberne til, hvordan I kan hjælpe jeres baby med at få så god og så meget søvn som muligt i lige præcis den situation, jeres baby er i. Fordi søvn også (især) er vigtig, når man har ondt. Søvn er nemlig med til at regulere nervesystemet i retning af “rest and digest” (modsat “fight and flight”), hvilket kan være starten på en god og selvforstærkende cirkel.

 

Tag dig i agt! Dårlig søvn avler mere dårlig søvn

Din baby har selvfølgelig sovet inde i livmoderen, men der var livet HELT anderledes (både mindre stimulerende og nemt). Uden for livmoderen er kroppen og søvnen helt anderledes udfordret.

For langt de flestes vedkommende, så skyldes problemer med søvnen, at babyerne ikke har lært at falde i søvn og/eller at sove længe nok (til at være udhvilet) helt fra starten. Det er ofte grundet i noget fysisk; for lidt mad, for meget luft i tarmen, ondt i maven og lign.

Barnet er simpelthen kommet skævt fra start med søvnen.

Når alle de tiltag – man som forældre har gjort for at sikre sin baby nok søvn – har stået på noget tid, så er der en (svært kedelig) tendens til, at det man har gjort hænger ved. Ofte er det små ting, der for hvert udviklingsspring har det med at trappe, op fordre at der hele tiden skal noget NYT eller MERE til for at få søvnen til at lykkes.

De desperate løsninger er ved at udvikle sig til en sove-vane. NU synes din baby, at det er det der skal til for overhovedet at kunne sove eller blive i søvnen. Uanset om din baby for længst er vokset fra det der grundlagde den dårlige søvn eller ej.

Og det er ikke vores erfaring (og flere undersøgelser viser det også). Det med søvnen er ikke noget, din baby bare en dag kan, når han eller hun  er 1 måned, 3 måneder, 6 måneder eller 12 måneder eller selv finder ud af. Din  baby har brug for hjælp.

God søvn skal (og kan) læres – og det gælder også for din baby

Det er vores erfaring at søvn SKAL LÆRES! Men også at søvn KAN læres.

Men babyer lærer det ikke af sig selv.

Der er en generel (forståelig) tendens til, at mange tænker, at alt det basale som at amme, spise, sove, komme af med bøvser og afføring, er noget en baby bare kan – eller ikke kan lade være med. Men det er slet ikke vores erfaring med flere 1000 babyer.

Enhver baby skal lære, hvordan han eller hun håndterer sin egen krop – ikke kun motorisk – men også på et mere basalt niveau.

Det med søvnen er selvfølgelig lettere at lære (som alt andet), hvis man er kommet godt fra start og har fortsat den gode vej. Og sværere at lære hvis det omvendte har været tilfældet med søvnen.

Det er også vores erfaring, at jo længere udfordringerne med søvnen har stået på, jo sværere er det at ændre. Dårlig søvn eller uhensigtmæssige sovevaner er en opgave, der (ofte) kræver en stor indsats og ihærdighed (men det gør det uanset).

Men det er vores erfaring, at det KAN lykkes for alle babyer, når du er indstillet på at lægge et stykke arbejde i det over tid. Og der er god grund til at starte allerede I DAG.

Effektiv og kærlig vej til søvn for din baby og dig

Det er, hvordan du lærer din baby at sove (falde i søvn og blive i søvnen længe nok), som vi lærer dig. Det gør vi med udgangspunkt i lige netop din baby og jeres situation. Det et altså ikke bare en standard-vare vi leverer, som du lige så godt kunne læse dig til i en bog.

Lær din baby at sove er en metode, der lærer dig, hvordan du lærer din baby at sove.

 • Du lærer din baby at falde i søvn
 • Du lærer din baby at sove – for sig selv og uden at være i bevægelse
 • Du lærer din baby at sove nok – til friskhed
 • Du lærer din baby at sove om natten – kun afbrudt af evt. behov for mad
 • Du lærer din baby at sove længere om morgenen
 • Du lærer din baby gode og lette soverutiner

Det gør vi en måde, hvor din baby flytter sig og lærer at håndtere søvnen på en ny måde. Men ikke flytter sig mere end at din baby kan rumme det “nye”, så din baby ikke føle sig alene eller helt “står” af projektet eller værre endnu går helt i baglås.

Kan jeg fikse det med min babys søvn nemt og hurtigt?

Lær din baby at sove kurset er IKKE et “quick-fix”, (selvom nogle faktisk ret hurtigt bliver rigtig gode). Det er et kursus, hvor du lærer lige netop din baby at sove bedre og/eller mere – altså god søvn og mere af den.

Det er en metode, du kan vende tilbage til hver gang søvnen udfordres (og tro mig det kommer den til frem til at din baby kan rejse sig af sig selv og stå på to ben, herefter er det vores erfaring, at den ikke på samme måde som nu kun konstant udfordres).

Vi ville lyve, hvis vi sagde at det ikke krævede arbejde af dig – og din baby.

Det gør det!

Det er et menneske der skal lære noget nyt (og for din baby MEGET svært) og ændre på vaner, der er opstået af en eller mange forskellige grunde.

Men det vil næppe kræve mere arbejde af dig end du allerede bruger på søvnen. Og så kan vi love at det er absolut hjertebefriende at opleve at du (med den viden og de værktøjer vi giver dig) kan få det til at lykkes, og at din baby bliver bedre og bedre til det med søvnen (nogle hurtigt og andre langsomt, men sikkert).

God søvn er altid pengene – og arbejdet værd!

God søvn er noget af det bedste, du kan give dit barn (og dig selv), ikke at resten kommer af sig selv, men rigtig meget gør!

Fordi din baby får det bedre og bliver mere glad og oplagt og udvikler sig bedre og lærer nye færdigheder hurtigere og lettere.

(og fordi det (som du allerede ved) er et stort arbejde at have en baby, der ikke sover eller som kun kan sove ved brystet, eller mens du går rundt med barnevogn eller bæresele og lign).

“Lær din baby at sove” gør dig i stand til:

 • At du og din baby får mere og bedre søvn.
 • At få en velfungerende hverdag – med en mere glad og tilfreds baby.
 • At give din baby gode soverutiner og sovevaner.
 • At få en forståelse for, hvorfor lige netop din baby ikke bare sover.
 • At forebygge, at dit barn ikke udvikler et decideret soveproblem.

Det er også vigtigt at huske, at søvnproblemer kun sjældent løser sig af sig selv – tværtimod hænger de oftest ved og kan fortsætte med at give udfordringer helt op i voksenalderen (og også hyperaktivitet).

Fakta om “Lær din baby at sove” kurset – og prisen

Vores Lær din baby at sove består af et undervisningsmodul hos os på Baby Instituttet (eller eventuelt hjemme hos jer), samt en opfølgende telefonsamtale med den samme soveekspert. Nogle gange vil en anden struktur af timerne være mere fordelagtig, så tilrettelægger vi det anderledes.

Med lynkurset bliver du vist, hvordan du gør i praksis – og du (og vi) ser, at det vi gør rent faktisk virker for din baby.

Forløbet ser ud som følgende:

 • Undervisningsmodul: 3 timers teoretisk og praktisk undervisning (grundlæggende viden om søvn) – ofte 2 x 1,5 time. Vi afdækker, hvor din babys udfordringer er i forhold til at sove. Vores baby- og soveekspert putter sammen med dig/jer jeres baby, når det er aktuelt. Vi anbefaler ved størere babyer, at I tager jeres barnevogn med.
 • Telefonsamtale af ca. 30 minutters varighed efter ca. 3-7 dage dage derhjemme..

Prisen for Lær din baby at sove – lynkursus:

 • 4.497 kr. hos os i Gentofte
 • 5.997 kr. ved hjemmebesøg, heri er inkluderet kørsel op til 10 km frem og tilbage, herudover faktureres 10 kr pr kørt km. Vi tilbyder hjemmebesøg i det omfang, vores kalender tillader det.

Sygeforsikringen “danmark” giver tilskud til jordemoderhjælp. Der gives 30 % i tilskud (max 300 kr) per konsultation. Du kan samlet modtage 2.400 kr til jordemoderhjælp inden for 12 måneder.

Er der brug for mere hælp efterfølgende?

Vil tilbyder efterfølgende konsultationer efter behov. Langt de fleste har ikke brug for mere, de er godt klædt på til at kunne hjælpe deres baby med søvnen – også når nye udviklingsspring opstår og søvnen igen udfordres.

Men det sker at der er brug for en ekstra sove-konsultation ved ekstra ved sove-problematikker. Især hvis din baby bakser med noget fysisk, der vanskeliggøre søvnen.

 • Efterfølgende konsultationer 1.297 kr pr vejledningstime. 

Vi har også babyer, der efterfølgende starter klog baby op, hvilket vi jo bare synes at enormt hyggeligt, og super for barnet (og forældrene).

Det er også muligt at få hjælp på døgnbasis med søvnen, hvis nætterne ikke vil løse sig. Døgnhjælpen  består af teoretisk og praktisk undervisning på døgnbasis på Gentofte Hotel (du kan læse om barselsophold for større babyer her). Du vil her, gennem hele døgnet, have have en soveekspert ved din side (og som maksimum skulle forholde dig til to soveeksperter ved flere dages ophold) og også selv få mulighed for at sove.

Send os gerne en sms, så ringer vi dig op

Lad os tales ved om hvad vi kan gøre for dig – og din baby. Send os en SMS på telefonnummer er 2277 3571, med teksten “Jeg vil gerne ringes op om søvn”. Så ringer vi dig (uforpligtende) op, når vi ikke står med en baby i armene og der er ro til at høre hvad I står i. Du vil kunne stille spørgsmål og få yderligere afklaring.

Over telefonen kan vi også aftale, hvornår vi går i gang, så tiden ikke bare går, men at I får taget action på den situation I lige nu står i. Så du ikke går glip af livet sammen med din baby, når I begge er friske og udhvilede.