HENT DIT ESSENTIELLE GRAVIDITETS & BABY FORLØB - ALL INKLUSIVE ADGANG TIL FAGLIG VIDEN, DER KLÆDER DIG PÅ TIL EN GRAVIDITET OG FØSTE TID MED BABY MED FÆRRE BEKYMRINGER OG TVIVL
Fertilitet
Gravid
Fødsel
Amning
Flaske
Nyfødt
Baby
Søvn
Barsel
Udstyr

Højdekurve / længdekurve for babyer

En længdekurve er en graf for den forventede længdeøgning – og når baby kommer op at stå for din babys højde.

Det er vores erfaring, at en baby vokser i længden lige meget om han/hun får lidt eller meget mad – modsat vægten, der er meget afhængig af mængden af mad. Det kan skyldes, at længdetilvæksten overvejende er styret af ens gener og kun i mindre omfang af miljøet. Selvfølgelig kan den miljømæssige påvirkning blive så slem, at (også) længdevæksten hæmmes, det kan eksempelvis ses ved slem fattigdom (mangel på mad) eller sygdom.

 

Måling af babys længde

Fødselslængden fastslåes af jordemoderen ved den første undersøgelse på fødestuen efter fødslen.

Længden er en noget upræsis måling især lige efter fødslen, fordi din baby aldrig før har været trukket helt ud før. Det kan derfor sagtens være, at den længde din baby har ved fødslen afviger flere cm fra hvad din babys faktiske længde er. Længden har ikke nogen faglig betydning i forhold til fødslen, men den er et dejligt minde.

Her kan du se den gennemsnitlige længde (for danske babyer) i cm for henholdsvise drenge og piger de første 13 uger.

 

Alder   Piger (cm)  Dreng (cm)
 0 uger 51 52
 1 uge 52 53
 2 uger 53 54
 3 uger 54 55
 4 uger 55  56
 5 uger  56 57
 6 uger  57 58
 7 uger  57,7 59
 8 uger  58,4  60
 9 uger  59,1  60,7
 10 uger  59,8  61,4
 11 uger  60,5  62,1
 12 uger  61,2 62,8
 13 uger  61,9  63,5

Du vil kunne følge din babys længde, når han eller hun undersøges af sundhedsplejersken eller ved egen læge.

De fleste danske børn er længere end gennemsnittet

Længdekurven du kan printe hernedenfor er WHO´s længdekurve.

Danske (og andre skandinaviske) børn ofte er længere end gennemsnittet, og det er derfor normalt, at danske børn ligger i den høje ende af WHO´s kurve. Eksempelvis er den gennemsnitlige længde for en dansk baby ved fødslen 52 cm, hvilket svare til ca. 85 percentilen.

Hvis din baby eksempelvis ligger på længdekurvens 85 percentil ved fødslen (orange kurve foroven), så kan man også forvente han eller hun ligger på længdekurvens 85 percentil ved anden leveuge, ved anden levemåned etc.

længdekurve - babys højde/babys længde

WHO´s længdekurver til print

Klik for at se eller printe WHO´s længdekurver

Længdekurver / højdekurver for piger:

Længdekurver / højdekurver for drenge:

Hvis du har interesse for din babys udvikling, så kunne du måske også have interesse i at printe WHO´s vægtkurve for babyer, så du kan følge din babys vægtstigning.

Kurver for vægt og længde i forhold til hinanden

Ved at sætte din babys vægt og længde i samme kurve, kan du holde øje med hvordan de to forholder sig til hinanden. Du indsætter din babys højde på den vandrette akse og længden på den lodrette, og aflæser hvor de to mødes.

Falder din baby i forhold til den kurve fødselsvægten starter på betyder det at din baby tager mindre på end han eller hun vokser i længde (din baby skal have mere mad).

Stiger din baby i forhold til den kurve fødselsvægten starter på, betyder det, at din baby tager mere på end forventet i forhold til længdevæksten. Lever din baby af modermælk har det ikke den store betydning, så længe din baby ikke har andre gener af at få meget mad – og måske også mere end nødvendigt. Lever din baby af modermælkserstatning skal du være mere opmærksom.

WHO´s vægt i forhold til længde kurver til print

Kurver vægt i forhold til længde pige:

Kurver vægt i forhold til længde pige:

Andre artikler om din baby

Andre artikler, der kunne have din interesse

error: Content is protected !!